Nova raven opreme za vrhunsko udobje

07.11.2016

Škoda Octavia je v sklopu obsežne prenove spremenila obraz, postala je pametnejša in varnejša, kar nekaj pomembnih novosti pa prinaša v potniški kabini. Tradiciji na ljubo resda ostaja zadržana, vendar pa ob nekaterih novitetah razvaja tudi z bogatejšo opremo. Pred voznikom so tako osveženi merilniki, moderna grafika pa jim daje lepši in bolj prefinjen videz.

 

 

Škoda je predstavila tudi nekaj novosti s področja izbire materialov in barv v notranjosti. Paket opreme Ambition ima novo črno-rjavo kombinacijo, armaturna plošča je popolnoma črna, druge linije opreme pa so obogatene z novimi vzorci. Oblikovalci so se dotaknili tudi dekorativnih elementov. V opremski različici Style in Laurin & Klement so dekorativne črte na vratih že serijsko dopolnjene z ambientalno osvetlitvijo. Ozke črte ustvarijo subtilno osvetlitev v kar 10 različnih barvah.

Prvakinja v prostornosti

Škoda Octavia je v kompaktnem razredu še vedno prostorska prvakinja, saj nobeno drugo vozilo nima tako velike notranje dolžine (1.782 mm), toliko prostora za kolena (730 mm) in toliko prostora za glavo zadaj (980 mm). Prenovljena Octavia se poleg tega lahko pohvali z največjim prtljažnikom v svojem razredu, ki v osnovi meri 590 litrov, s podrto zadnjo klopjo pa naraste na 1.580 litrov. Še več prostora je v različici Combi, ki pospravi od 660 do 1.740 litrov prtljage. Če je prednji desni sedež poklopljen, pa lahko v Octavii s Style in Ambition opremo prevažamo predmete, dolge do 2,92 metra.

Pri karavanski različici se električna prtljažna vrata  samodejno odprejo ali zaprejo brez pomoči vaših rok, funkcija pa je še posebej priročna v dežju ali pozimi. Prtljažni prostor ima ob tem še nekaj »Simply Clever« rešitev - spremenljivo nakladalno dno (od opreme Ambition naprej, brez G-Tec), multifunkcionalno prtljažno polico in razdelilno prtljažno mrežo, štiri kljukice pa so v serijski opremi.

Simply Clever

Notranjost sveže Octavie prinaša mnoge »Simply Clever« rešitve, s prenovo pa so ji dodali še nekaj novih drobnih pogruntavščin. Držalo za pijačo v sredinski konzoli je zasnovano tako, da lahko sprejme klasično 0,5-litrsko plastenko in jo drži s tolikšno silo, da lahko z eno roko odvijete pokrov tudi med vožnjo. V prtljažniku je shranjena snemljiva LED-svetilka, ki je primerna tudi za uporabo zunaj vozila, na karoserijo pa je pritrjena s pomočjo magneta. Sprednja sedeža sta lahko opremljena z zložljivo mizico.

Pozabiti ne gre niti na dve pomembni novosti na področju udobja. Ogrevan volan bo v hladnih dneh prijetno grel roke, trije prilagodljivi ključi pa shranijo nastavitve treh voznikov, kar posebej pride prav v družinah in podjetjih. Takoj ko posamezen ključ odklene avto, se vzpostavijo nekatere osebne nastavitve voznika, kamor sodijo izbrani vozni profil, asistenčni sistemi, notranjo in zunanjo osvetlitev, nastavitev delovanja klime in infotainmenta ter električno pomični sedeži, ki jim sledi tudi položaj vzvratnih ogledal.

Vrhunski infotainment

Infotainment prenovljene Octavie vsebuje zvočni sistem Swing (standarden) in Bolero, kot tudi navigacijski sistem Amundsen in Columbus. Vsi štirje sistemi pripadajo zadnji generaciji, ki je izjemno hitra in lahko obvladljiva. Voznik in potnik spredaj vse avdio-informacijske sisteme poslej upravljata prek novih zaslonov s prevleko iz stekla in z večjo občutljivostjo tudi na rahel dotik.

Avdio naprava Swing potnikom krajša čas tudi na daljših poteh, saj ponuja pester nabor povezljivosti. Sistem SmartLink, ki je kompatibilen s standardi MirrorLink, Apple CarPlay in Android Auto, aplikacijam omogoča, da se zaslon mobilnika prezrcali na zaslon infotainment sistema v vozilu, od koder je mogoče z aplikacijami tudi upravljati. SmartLink potnikom tudi omogoča, da prek telefona oziroma tablice upravljajo z infotainment sistemom v vozilu. Inovativni sistem zni dinamiki, ali servisnih informacijah.

Sistem Bolero (standarni del opreme Laurin & Klement) ima visoko resolucijski 8-palčni barvni zaslon na dotik, pri čemer tipalo za bližino zazna prst še preden se ta dotakne zaslona.

Povezani vedno in povsod

Octavia sledi trendom na področju povezljivosti, zato navigacijski sistem Amundsen vključuje modul za SIM-kartico in dostopno točko za povezavo s spletom, ki vsem potnikom prek njihovih mobilnih telefonov in tablic omogoča obiskovanje spletnih strani, poslušanje glasbe in branje eletronske pošte. Najzahtevnejši infotainment sistem Columbus ima ob Wi-Fi vstopni točki kar 9,2-palčni zaslon na dotik z ločljivostjo 1.280x640 točk in s hitrostjo prenosa podatkov prek omrežja LTE.

Dodatne komponente zgledno zaokrožijo različne nivoje opreme. Predal za mobilne telefone Phonebox (od opreme Ambition naprej) brezstično polni vaš mobilnik, obenem pa prek indukcijskega polja prenaša ojačan signal iz strešne antene do telefona. Zvočni sistem Canton (od opreme Ambition naprej) vsebuje 8 zvočnikov, kar vključuje tudi osrednji zvočnik na armaturni plošči in nizkotonec v prtljažniku. Držalo za tablico, ki ga je opcijsko mogoče namestiti na sprednje sedeže, bo še posebej razveselilo potnike na zadnjih sedežih, Po želji so jim tam na voljo tudi USB priključki in vtičnica z 230 voltno napetostjo, ki poskrbijo za enostavno napajanje tabličnega računalnika, telefona ali DVD predvajalnika.

Škoda širi obseg opreme svojega najbolj prodajanega modela za še večje udobje. Celovita nadgradnja v notranjosti prinaša nove oblikovne elemente in izboljšane uporabniške rešitve.

Za notranjost prenovljene Octavie sta značilna velikodušno odmerjen prostor in eleganca.

Predal za mobilne telefone Phonebox brezstično polni vaš mobilnik, obenem pa prek indukcijskega polja prenaša ojačan signal iz strešne antene do telefona.

Notranjost Octavie prinaša tudi mnoge »Simply Clever« rešitve, s prenovo pa so ji dodali še nekaj novih drobnih pogruntavščin.

V prtljažniku Combi različice je shranjena snemljiva LED-svetilka, ki je primerna tudi za uporabo zunaj vozila, na karoserijo pa je pritrjena s pomočjo magneta.

Najzahtevnejši infotainment sistem Columbus ima tudi Wi-Fi vstopno točko in 9,2-palčni zaslon na dotik z ločljivostjo 1.280x640 točk.

Za pravilno delovanje in preprostejšo uporabo te strani uporabljamo piškotke.
Sprejmi in nadaljuj