Popular, ljudski avto

27.01.2016
Popular Monte Carlo

Pred 80 leti je Škodina avtomobilska ikona, Popular, pripeljala do svojega prvega dirkaškega uspeha.

Z drugim mestom v svojem razredu na reliju Monte Carlo je ta davni predhodnik Fabie R5 položil temelje številnim uspehom Škodinih reli dirkalnikov. Dirkaški dvojec Zdenek Pohl/Jaroslav Hausman je bil pred osmimi desetletji drugi na reliju Monte Carlo v kategoriji do 1500 kubičnih centimetrov.

»V tridesetih letih minulega stoletja je bil Popular podobno uspešen kot danes dirkalnik Fabia R5. Ti uspehi so za nas velik vir motivacije. V sezoni 2015 je Fabia R5 dosegla štiri zmage v svetovnem prvenstvu (WRC2), pet nacionalnih naslovov in četrti zaporedni šampionski naslov zapored v APRC,« pojasnjuje Michal Hrabanek, direktor Škode Motorsport.

 

Popular Roadster Monte Carlo

»Tehnična zasnova ŠKODA Popular je bila z osrednjim nosilnim tunelom, prečno zadaj nameščenim menjalnkom ter posamičnim vpetjem koles takrat korak pred časom,« dodaja Michal Velebny, koordinator restavratorskega oddelka v Škodinem muzeju v Mladi Boleslav. »Popular je dosegal pomembne uspehe tako v Evropi kot v Južni Ameriki.«

Poleg modela Rapid in Superb je bil Popular (1934) tisti, ki je položil temelje za vzpon Škode na mesto najbolje prodajane znamke na domačem tržišču, pa tudi za to, da je Škoda postala prepoznavna znamka v evropskem merilu. Izvažali so ga tudi v 50 držav onkraj Evrope, med njimi v Indijo in na Kitajsko. V svojem času so ta vozila postavljala merila na področju tehnologije, dizajna in vrednosti za denar.

Popular je postal vreden svojega imena - to lahko, cenovno dostopno vozilo je postalo zelo priljubljeno, torej »popularno« vozilo. Izpolnilo je velike sanje širokega kroga kupcev, ki so si želeli svoj avtomobil.

Štirisedežni Popular je bil na voljo kot limuzina, dvovratni Tudor in pol-kabriolet, obstajala pa je tudi razlilčica dvosedežnega roadsterja in dostavnega kombija. Zaradi uspeha na reliju Monte Carlo je znamka izdelala tudi nekaj posebej športnih modelov pod imenom Popular Sport Monte Carlo; eden od teh je zdaj razstavljen v ŠKODA muzeju v Mladi Boleslavi. 

Za pravilno delovanje in preprostejšo uporabo te strani uporabljamo piškotke.
Sprejmi in nadaljuj