Nasveti za manjšo porabo

Vsa vozila ŠKODA so zasnovana za doseganje učinkovitosti in majhnih izpustov toplogrednih plinov, v ta namen so opremljena z najsodobnejšimi tehnologijami. A v resničnem svetu je poraba goriva še vedno v rokah voznika/-ce. Neustrezni načini vožnje povzročajo za več deset odstotkov večjo porabo goriva in več izpustov toplogrednih plinov. Zato vam želimo prikazati deset načinov za popoln izkoristek potenciala vašega vozila.

Vozite tekoče in skrbno

Tekoča vožnja je mati učinkovitosti. Agresivna vožnja z veliko zaviranja in pospeševanja vodi do velike porabe goriva. S čistimi in nežnimi potezami ne boste le privarčevali pri denarju, temveč bo vaše potovanje še prijetnejše in udobnejše. Vaše vozilo le v brezhibnem stanju ponuja ves svoj potencial. Prepričajte se, da je tlak v pnevmatikah ustrezen, olje in filtri redno menjani in da vaše vozilo ustrezno vzdržujejo strokovnjaki na pooblaščenih servisih ŠKODA.

Glejte naprej in se prilagajajte

Se promet pred vami ustavlja? Bo zelena luč na koncu ulice prešla v rdečo? Zmanjšajte hitrost! Vozilo pri kotaljenju ne porablja goriva, pravočasno zmanjšanje hitrosti pa vam lahko celo omogoči ponoven pospešek, še preden se popolnoma ustavite, s čimer še dodatno privarčujete pri gorivu. Zaradi zastojev v prometu ne porabite le več časa (in čas je denar), ampak zaradi večje porabe goriva tudi več denarja.  Z uporabo navigacijskega sistema ŠKODA s prometnimi informacijami se zastojem lahko izognete ter svoj čas in denar porabite za prijetnejše stvari v življenju.

Zaviranje z motorjem in ugašanje

Zavore energijo pretvarjajo v toploto. Če je vaše vozilo opremljeno s sistemom regeneracije energije, lahko zajamete vsaj del te energije. V tem primeru boste privarčevali pri gorivu, ki bi ga sicer porabili z delovanjem motorja v prostem teku. Delovanje motorja v prostem teku pomeni nepotrebno porabo goriva, zato ga ugasnite vedno, kadar dlje časa stojite. Lahko pa naročite enega naših modelov s sistemom start-stop in vse skupaj prepustite računalniku!

Držite se nizkih vrtljajev in upočasnite

Visoki vrtljaji motorja pomenijo več upora in večje izgube zaradi trenja. Še posebej pri sodobnih, turbinsko polnjenih motorjih, ki največji navor dosegajo pri nizkih vrtljajih, so visoki vrtljaji povsem nepotrebni. Lahko pa preprosto prisluhnete sistemu prikaza priporočene prestave. S hitro vožnjo običajno ne prihranite časa, pač pa le porabite več goriva. Celo samo 10 ali 20 km/h lahko predstavlja občutno razliko. Pri hitrosti vožnje, nižji od omejitve, privarčujete pri denarju in potujete udobneje in z manj stresa.

Potujte lahki

Teža vas ne le upočasni, temveč vas stane tudi goriva. Nepotrebne predmete odstranite iz vozila, vsak kilogram šteje. Prav tako bodite pozorni na aerodinamiko. Ne odpirajte oken in odstranite stojalo za kolesa in strešni kovček, takoj ko ju ne potrebujete več. 

Za pravilno delovanje in preprostejšo uporabo te strani uporabljamo piškotke.
Sprejmi in nadaljuj