Modeli
Meni
03.03.2020

Premierno: to je nova Octavia RS 𝗶V!

Po odpovedi ženevskega avtomobilskega salona je Škoda model Octavia RS iV razkrila v video predstavitvi. Vabljeni k ogledu!

Novi model predstavlja Bernhard Maier, predsednik uprave Škoda Auto. Slovenskim gledalcem se opravičujemo, ker predstavitev ni prevedena v slovenski jezik. Želeli smo vam namreč novi model Škoda Octavia RS iV predstaviti takoj, ko je bil posnetek na voljo. 

Škoda je v ponudbo modelov iz družine RS prvič vključila priključnohibridni pogon. Pri novem modelu Octavia RS iV zagotavljata 1,4‑litrski bencinski motor TSI in 85-kilovatni elektromotor sistemsko moč 180 kW (245 KM). Črne aplikacije na karoseriji že na prvi pogled razkrivajo, da gre za vrhunsko športno različico četrte gene­racije prodajne uspešnice znamke Škoda. Poleg nje bo Škoda letos na trg pripeljalA še tri elektricifirane izvedbe modela Octavia. Octavia iV ima priključnohibridni pogon s sistemsko močjo 150 kW (204 KM) in je na voljo s paketoma opreme Ambition in Style. Dve izvedbi e-TEC z močjo 81 kW (110 KM) in 110 kW (150 KM) pa - prvič pri znamki Škoda - za pogon uporabljata blago hibridno tehnologijo. Škoda bo modele Octavia iV in OOctavia RS iV na prve prodajne trge pripeljala v drugem polletju 2020.

 

 

Škoda pri modeluOctavia RS iV kombinira 1,4-litrski bencinski motor TSI z močjo 110 kW (150 KM) in 85-kilovatni elektromotor. Oba skupaj zagotavljata sistemsko moč 180 kW (245 KM), največji navor 400 Nm pa se prek 6‑stopenjskega menjalnika DSG prenaša na sprednji kolesni par. Izpust CO2 znaša okrog 30 g/km (po kriterijih WLTP)*, s čimer vozilo že zdaj izpolnjuje novi, strožji emisijski standard EU6d, ki bo za vsa novo registrirana vozila v Evropi postal obvezen 1. januarja 2021.

 Litij-ionska visokonapetostna baterija s celično kapaciteto 37 Ah in energijsko vrednostjo 13 kWh omogoča električni doseg do 60 kilometrov (po kriterijih WLTP). 330 Nm navora, ki je pri elektro­motorju na voljo že takoj po zagonu, omogoča energično speljevanje. V športnem režimu vožnje, ko je na voljo polna sistemska moč, lahko Octavia RS iV od 0 do 100 km/h pospeši v 7,3 sekunde. Končna hitrost znaša 225 km/h. Za dinamične vozne lastnosti skrbita serijsko progresivno krmiljenje in značilno dinamična nastavitev športnega podvozja. 

Športne črne aplikacije kot vidni prepoznavni elementi

Octavia RS iV je serijsko opremljena s specifičnimi LED-meglenkami in črnimi 18-palčnimi aluminijastimi platišči, zavorne čeljusti pa so kot poseben magnet za oči lakirane v rdeči barvi, značilni za RS-modele. Po želji so na voljo 19-colska aluminijasta platišča. Športno črne barve so maska, navpični usmerniki zraka, difuzor na spodnjem podaljšku sprednjega odbijača, aerozaslonke, difuzor na zadnjem odbijaču in okenski okvirji. Limuzina ima črn RS zadnji usmernik zraka, pri Combiju pa je usmernik zraka nad zadnjim steklom zasnovan v barvi vozila. 

Ob pogledu na model Octavia RS iV je najbolj izstopajoča pretežno črna zasnova notranjosti. Trikraki usnjeni večfunkcijski športni volan nosi logotip vRS in prestavni ročici za upravljanje menjalnika DSG. Spred­nja športna sedeža sta oblečena v črno tekstilno oblazinjenje, opcijski sedeži Ergo pa imajo prevleke iz alkantare in usnja ter nastavljanje globine sedeža. Sedeže krasijo logotip RS in okrasni šivi v rdeči ali srebrnosivi barvi, kakršne najdemo tudi na usnjenem volanu, naslonih za roke in instrumentni plošči, ki je oblečena v alkantaro. Dekorativne letve v slogu RS in pedali v videzu aluminija zaokrožajo športno podobo.

Octavia iV s priključnohibridnim pogonom in sistemsko močjo 204 KM

Poleg modela Octavia iV RS ponuja Škoda priključnohibridni pogon tudi pri modelu Octavia s paketoma opreme Ambition in Style. Pri modelu Octavia iV razvijeta 1,4-litrski bencinski motor TSI in 85-kilovatni elektromotor sistemsko moč 150 kW (204 KM) in največji navor 350 Nm. Tudi ta priključni hibrid omogoča električni doseg do 60 kilometrov (po kriterijih WLTP)* in je opremljen s 6-stopenjskim menjalnikom DSG, pri katerem prestavljanje poteka elektronsko (s tehnologijo shift-by-wire). Emisije CO2 znašajo okrog 30 g/km. Tudi Octavia iV izpolnjuje emisijski standard EU6d.

Litij-ionska visokonapetostna baterija obeh modelov iV s celično kapaciteto 37 Ah in energijsko vrednostjo 13 kWh se lahko enostavno polni doma na gospodinjski električni vtičnici ali stenski polnilni postaji. Polnilni priključek se skriva v sprednjem blatniku na voznikovi strani. Običajni 12-voltni akumu­lator je v prtljažniku, ki ima pri limuzini prostornino 450 litrov, pri Combiju pa 490 litrov. Rezervoar za bencin ima prostornino 40 litrov, kar je pet litrov manj kot pri modelih Octavia s klasičnim motorjem z notranjim zgorevanjem.

Dva motorja e-TEC z blago hibridno tehnologijo

Škoda premierno predstavlja dve izvedbi modela Octavia e-TEC, ki sta opremljeni z blago hibridno tehnologijo. V kombinaciji s 7-stopenjskim menjalnikom DSG sta pri trivaljniku 1.0 TSI z 81 kW (110 KM) in štiri­valjniku 1.5 TSI s 110 kW (150 KM) vgrajena 48‑voltni jermenski zagonski alternator in pod sovozniko­vim sedežem 48‑voltna litij-ionska baterija z energijsko vrednostjo 0,6 kWh. Oba modela imata na zadnjem pokrovu specifično oznako e-TEC.

Blaga hibridna tehnologija pri zaviranju omogoča regeneracijo energije, ki se shranjuje v 48-voltni bateriji. Ta energija z navorom do 50 Nm pomaga motorju z notranjim zgorevanjem pri električnem povečanju moči (funkcija boost) ali pa ga glede na vozno situacijo popolnoma izklopi, tako da vozilo "jadra". Ko se spet pojavi potreba po motorni moči, baterija v delčku sekunde motor ponovno vklopi. Jermenski zagonski alternator poleg tega omogoča hitrejše in udobnejše delovanje funkcije start-stop. Motor se zažene z manj hrupa in manj tresljajev, 48-voltna baterija pa je s pomočjo pretvornika istosmernega toka sposobna polniti običajni 12-voltni akumulator. Blaga hibridna tehnologija pri obeh motorjih e-TEC omogoča prihranek bencina do 0,4 litra na 100 kilometrov.