Za najboljšo izkušnjo uporabniške strani
Ta stran uporablja piškotke za najboljšo uporabniško izkušnjo. Z nadaljnjo uporabo naše strani sprejemate uporabo naših piškotkov (nujno potrebni piškotki). Piškotki, za katere potrebujemo soglasje (analitični in funkcionalni piškotki ter piškotki za personalizirane vsebine) bodo nameščeni šele po njihovi aktivaciji. Če se strinjate z uporabo piškotkov, bodo naši partnerji (ponudniki piškotkov in izvajalci storitev na področju informatike) obdelovali identifikacijske podatke. Za to spletno stran in piškotke je odgovorna družba Porsche Slovenija d.o.o.. Nadaljnje informacije o uporabljenih piškotkih in njihovi deaktivaciji najdete v naših
Aktiviraj vse piškotke
Modeli

30.03.2020

Respiratorji namesto avtomobilskih prototipov

Ko so se češki znanstveniki lotili izdelave prepotrebnih respiratorjev s pomočjo 3D tiskanja, je ŠKODA takoj priskočila na pomoč.

 

Inštitut za informatiko, robotiko in kibernetiko (CIIRC) pri Češki tehnični univerzi (CTU) je razvil respirator, ki ga je mogoče izdelati s pomočjo 3D tiskanja in uporabniku zagotavlja najvišjo raven zaščite pred novim koronavirusom. Narejen je za večkratno uporabo in je v prvi vrsti namenjen zdravnikom in drugim najbolj izpostavljenim poklicem. Ves postopek od začetka razvoja do certificiranja respiratorja in vzpostavitve proizvodnje je trajal zgolj teden dni.

 

Zdaj lahko pri izdelavi respiratorjev CIIRC RP95-3D sodeluje vsako podjetje, ki ima v lasti katerega od treh tipov 3D tiskalnika s tehnologijo Multi Jet Fusion. Enega izmed redkih tovrstnih 3D tiskalnikov na Češkem ima v lasti ŠKODA.

»Tehnična univerza se je odločila za tehnologijo Multi Jet Fusion z uporabo poliamida PA-12. Respirator je tako narejen iz homogenega in neporoznega materiala. To je ključno, saj je zaradi tega  dezinfekcija enostavna,« pojasnjuje David Vanek, vodja EGV, oddelka za izdelavo prototipov in modelov pri znamki ŠKODA.

 

S kolegi so najprej izdelali pet testnih prototipov. Nato so natisnili prvo večjo serijo respiratorjev in po optimizaciji celotnega postopka lahko zdaj tiskalnik v tovarni ŠKODA natisne sestavne dele za 60 respiratorjev naenkrat. Eno tiskanje traja 16 ur, temu pa sledi faza ohlajanja, ki traja približno enako.

Tako zdaj oddelek EGV izdela 60 setov sestavnih delov respiratorjev dnevno.  Dostavijo jih v podjetje 3Dees, kjer zbirajo posamezne komponente vseh dobaviteljev in jih sestavijo. Končane respiratorje za večkratno uporabo, ki jih je mogoče dezinficirati, njihov filter pa ostane funkcionalen teden dni, nato pošljejo ministrstvu za zdravje Republike Češke, ki skrbi za njihovo distribucijo tja, kjer so najbolj potrebni. Skupaj na dan izdelajo nekaj sto respiratorjev.

 

Naslednji cilj je množična proizvodnja respiratorjev, a to bo zahtevalo kalupe za injekcijsko brizganje plastike. Nekaj tednov bo trajalo, da bodo ti pripravljeni, zato je metoda 3D tiskanja trenutno najboljša izbira za hitro zagotavljanje respiratorjev vsaj za najbolj nujne potrebe.

 

3D tiskanje respiratorjev