Modeli
Meni

03.06.2019

Kako varčevati z gorivom?

Z upoštevanjem naših desetih nasvetov lahko privarčujete kar nekaj goriva. 

 

Čeprav motorji z notranjim zgorevanjem postajajo vse močnejši, je njihova poraba zaradi sodobne tehnologije vse manjša. A nepremišljena vožnja lahko pomeni za nekaj litrov večjo porabo, četudi zaradi tega ne boste bistveno dvignili svoje povprečne potovalne hitrosti. 

 

 

1. Znebite se nepotrebne teže (v avtomobilu)

Vsak odvečen kilogram lahko poveča porabo. Zato pred potovanjem vedno odstranite nepotrebno prtljago, pa tudi otroške sedeže, ki ne bodo v uporabi. Še pomembnejše je, da odstranite tudi nosilce za kolesa ali za smuči, predvsem pa strešni kovček, ko jih ne potrebujete. Pomenijo namreč dodatno težo in povečujejo zračni upor, ki še bolj prispeva k porabi.

 

 

2. Ne izklapljajte sistema start-stop

Sistem start-stop ima pozitiven vpliv na porabo goriva. Njegov izklop je sicer mogoč, a ni prav smiseln, saj so motorji znamke ŠKODA konstruirani tako, da zmorejo brez težav prenesti številne izklope in zagone. 

 

3. Ne čakajte, da se motor ogreje

Ne ogrevajte motorja na mestu v prostem teku. Motor v tej fazi zahteva le toliko energije, kolikor je potrebuje za svoje delovanje. S tem seveda ne proizvaja odvečne energije v obliki toplote, zato se ogreva zelo počasi. Precej bolj učinkovito je, da speljete takoj in prvih nekaj kilometrov vozite z manj vrtljaji. Samo optimalno ogret motor lahko dosega idealno porabo. 

 

 

4. Vozite s stabilno hitrostjo

Ko vam promet dopušča, vozite s stabilno hitrostjo, ne pospešujte oziroma ne zavirajte prepogosto in predvidevajte dogodke. Z zaviranjem izgubljate energijo, ki jo je motor porabil, da je dosegel neko hitrost. S stabilno hitrostjo omogočate motorju, da deluje v svojem optimalnem načinu. 

 

5. Preverjajte tlak v pnevmatikah

Čeprav sistem TPM v vozilih ŠKODA to opravlja namesto vas, je kljub temu smiselno občasno preverjati tlak, tudi zato, ker ta sistem občasno morda spregleda drobna odstopanja od nastavljenih vrednosti. Pri pnevmatikah pa ima lahko že minimalna sprememba tlaka precejšnje učinke na porabo in na obnašanje avtomobila. To je posebno pomembno, če se odpravljate na daljšo pot in boste vozilo polno obremenili. V tem primeru morate tlak v pnevmatikah dvigniti na t. i. največjo obremenitev (Max Load). Podatek o tem boste običajno našli na posebni nalepki na notranjem delu pokrova rezervoarja za gorivo. Če tega ne boste storili, vam sistem sicer ne bo javil napake, toda zaradi obremenitev bo tlak vsaj v zadnjih dveh pnevmatikah dejansko prenizek. S tem se seveda poveča kotalni upor, zato naraste poraba, poveča se obraba pnevmatik (na zunanjih robovih), vse skupaj pa ima negativen učinek tudi na stabilnost in obnašanje avtomobila, kar pomeni, da slabo vpliva tudi na varnost.

 

 

6. Izberite pravo potovalno hitrost

Upoštevajte, da lahko pri hitrostih nad 100 kilometrov na uro vsak dvig hitrosti za samo 5 kilometrov na uro pomeni tudi povečanje trenutne porabe za liter ali dva.

 

7. Ne ustavljajte (če to ni potrebno)

Vsako speljevanje z mesta pomeni izgubo energije. Če je le mogoče, obdržite primerno, morda celo nekoliko večjo razdaljo do avtomobila pred seboj, tudi v gneči, pred semaforjem in med počasnim premikanjem. Vzdržujte torej gibanje avtomobila, četudi z minimalno hitrostjo. To ne pomeni le varčnejše vožnje, ampak tudi bolj tekoč promet.

 

8. Spoznajte največje porabnike energije

Klimatska naprava je sicer izreden izum, toda to še ne pomeni, da jo morate imeti vklopljeno vedno in povsod. Z njo se lahko poraba precej poveča, tudi za 5 do 10 odstotkov, posebno še v avtomobilih, ki imajo ročno ali polsamodejno napravo. Samodejne so namreč energijsko učinkovitejše. Da bi klimatsko napravo nadomestili z odpiranjem okna med vožnjo, pa tudi ni pametno, saj bistveno zmanjša aerodinamično učinkovitost oblike vašega avtomobila, s tem pa se poveča poraba. Preudarno je treba ravnati tudi z grelnimi elementi (sedeži, volan, ogledala, stekla).

 

 

9. Pravilno uporabljajte tempomat

Tempomat je koristen, ko je treba na dolgih poteh vzdrževati stalno hitrost, kar ugodno vpliva na porabo. Toda med vožnjo po razgibanem terenu je upravljanje plina vendarle bolje prepustiti desni nogi. Tempomat bo namreč vzdrževal hitrost tudi med vožnjo navzdol, kar pomeni, da bo zaviral vozilo, s tem pa izgubil energijo, ki jo bo avto potreboval pri vzponu. Tempomat se bo trudil tudi čim prej doseči izbrano hitrost pri vožnji navkreber, kar spet poveča porabo.

 

10. Upoštevajte indikator pravilne prestave

Vsak avtomobil znamke ŠKODA (z ročnim menjalnikom, seveda) ima sistem, ki svetuje izbiro pravilne prestave (indikator). Tako boste dejansko optimizirali porabo goriva, saj je sistem načrtovan tako, da preprečuje vrtenje motorja s preveč ali premalo vrtljaji. Sodobni motorji z manjšo prostornino zagotavljajo dovolj energije pri presenetljivo malo vrtljajih.