Modeli
Meni

29.10.2019

Njegova garaža

Nekateri v njej iščejo svoj mir, drugi jo spreminjajo v središče svojega družabnega življenja. Kaj pa vaša garaža pomeni vam?

 

Ah, garaža ... Tistih nekaj kvadratnih metrov pokritega in ograjenega betona, včasih zgolj omreženega, drugič umetelno prepleskanega in skritega pred očmi radovednežev. Ponekod vlada v njej ustvarjalni nered, drugje vojaška organiziranost. Včasih ves prostor zaseda jekleni konjiček, ki ga njegov lastnik neguje, lošči in polira, v marsikateri pa je vse drugo, le zloščena pločevina ne. Vedno in povsod pa je to "njegova" trdnjava, ki služi globljim psihološkim potrebam, kot se zdi na prvi pogled. Ne, garaža nikoli ni le - garaža.

 

»Garaža je resnično edini prostor v hiši, kjer je vse tako, kot si želim jaz. Ona pa naj ima preostanek hiše.« MATEJ, MENGEŠ

 

Igralnica za velike fante

Garaže (pa tudi podstrešja, kabineti in kleti) postajajo zatočišča, nekakšne odrasle inačice otroške hiške na drevesu, v katero je deklicam vstop prepovedan. Stereotipno? Morda res. A gre za moško hrepenenje; potreba po brlogu je v moški naravi, vsaj če gre verjeti Johnu Grayu, avtorju razvpite knjige Moški so z Marsa, ženske so z Venere.

»Garaža je pač naša igralnica,« se strinja 46-letni Matej iz Mengša, ki si lasti precej klasično slovensko garažo. Poleg orodja in motorizacije za vzdrževanje hiše in zelenice, športne in kamp opreme pa najdemo v njej tudi udoben usnjen naslanjač in vrhunsko hi-fi opremo s pregrešno dragimi zvočniki. Matej pač rad uživa v poslušanju glasbe.

 

Boljših polovic ne moti, da možje tja včasih izginejo za vse popoldne. Ne, Slovenke moti neurejenost garaž! 

 

Radio in pivo

Moški so začeli svoj prostor pod soncem (v tem primeru v skupnem gospodinjstvu) uveljavljati na različne načine. Nekateri se zatekajo v svet tehnologije (zvočna in video oprema, igralne računalniške konzole), drugi si pomagajo z opremo posebnega, zgolj njihovega prostora (fitnes oprema, savne, knjižnica, lastni mini bar). Slednje opaža tudi arhitekt Gašper Demšar iz podjetja Demšar arhitekti, ki pa meni, da so stereotipne garaže povezane s hišnimi opravili in jih je zato več na podeželju, v mestih pa jih nadomeščajo »prostori sprostitve s savno, mini bazenom ali mali kabineti«.

Tako je bodisi zaradi pomanjkanja prostora, saj lahko garaža za dva avtomobila zasede kvadraturo dnevne sobe, bodisi iz finančnih razlogov, saj je zunanji pokriti prostor pač cenejši. Kakor koli, tisti, ki imajo namesto nekaj kvadratnih metrov asfalta vendarle luksuz prave garaže, vedo, zakaj.

45-letni Grega iz Ljubljane pove: »Vse življenje že parkiram zunaj, in tudi odkar imam garažo, ni nič drugače. Moj Superb počiva zunaj, v garaži pa imam raje delavnico, skladišče športne opreme in zgoraj na podestu rezervno družinsko shrambo. Kljub temu je prostor urejen tako, kot si želim, in je samo moj. Res pa je, da sem si prav zaradi garaže lahko končno kupil motor.«

 

Moško zatočišče - garaža - je ključnega pomena tudi za duševno zdravje. Že ena ura po stresnem delovniku v samo njegovem prostoru moškega sprosti in mu povrne moči za vsakodnevne družinske obveznosti. Če so nekoč fantje bežali za vaški »šank«, jim dandanes zaradi napredka tehnologije niti ni treba več iz hiše. 

 

In po nekaj letih od selitve v novo stanovanje tudi garaža končno dobiva želeno podobo: »Manjkata še omarica za shranjevanje orodja in kakšna večja omara.« Ne pa tudi radio, ki je med našim obiskom veselo igral, ter hladilnik, ki je bil na topel pomladni dan še kako prikladno založen s pivom.

 

 

Vzporedni moški svet

Moški prostori so povezani z značilno moškimi opravili. Garaže tako možje napolnijo z orodji in opremo, ki jih resnično potrebujejo, a ženski del populacije tega ne razume prav dobro. Garaže so lahko tudi svetišča moških spominkov in zbirk, v njih najdemo od avto-moto revij, glasbenih inštrumentov, starih posterjev, filmov in CD-jev do lovskih trofej ter nagačenih rib, ki si jih ona resnično ne predstavlja sredi stene v dnevni sobi.

Zgodi pa se tudi, da se za povsem običajnimi dvižnimi vrati skriva pravo pravcato fantovsko kraljestvo: z mini telovadnico in fitnes opremo za krepitev bicepsov po napornem sedenju v službi; z namiznim tenisom, biljardno mizo ali pikadom za krajšanje časa; z udobnimi sedeži ali zofami, velikim televizijskim zaslonom in mini barom za druženje s prijatelji, ogled nogometne tekme ali poglobljeno debato o svetovnih problemih. Domišljijo omejuje le stanje na računu.

Ameriški profesor psihologije Sam Gosling s Teksaške univerze v Austinu meni, da so moški brlogi arhitekturni ekvivalent druženju s kolegi ob točilnem pultu. Z izginjanjem tradicionalnih brivnic, stigmatizacijo slačibarov ter nedostopnostjo elitističnih klubov in lož njihovo mesto prevzemajo - garaže.

Klasična pravila bontona v tem vzporednem svetu ne veljajo, prav tako so precej bolj ohlapna merila čistoče. Moški lahko v svojem brlogu nemoteno kadijo, pijejo, preklinjajo, stresajo stare šale in pustijo za sabo pravi svinjak. Da slednje le ni popolnoma brez pomena, dokazuje bežen skok v domačo virtualno sfero, kjer na forumih o moških kotičkih razglabljajo (kdo drug kot) ženske. In kaj jih najbolj moti?

Niti ne to, da možje včasih izginejo za celo popoldne in se prikažejo, šele ko zavohajo hrano na mizi. Niti ne to, da v času športnih prvenstev buči in odmeva, kot bi se tam notri zbrala cela vojska. Ne motijo jih niti koledarji s pomanjkljivo oblečenimi deklinami. Ne, boljše polovice moti neurejenost. Uporabnica pod imenom Udb se pritožuje, ker je svojemu moškemu že pred dvema letoma kupila omare, on pa še kar ni dojel, čemu so namenjene. Anonimna pa je pred leti svojemu možu kar lastnoročno pospravila garažo. Ker si po cirkusu, ki je sledil, še do danes ni prav dobro opomogla, se podobnih podvigov ne loteva več.

Roko na srce, obstajajo tudi drugačni. Ko me Grega pred vstopom v garažo opozori, da ni pospravljena, se tako izkaže, da je imel v mislih en sam izvijač na delovni mizi in da kolesa niso prislonjena dovolj blizu stene. Včeraj je bila pač v garaži žena z otrokoma …

 

Naj bo vaš avto parkiran v garaži, pod nadstreškom ali na odprtem, pomembno je, da za svoje poti izberete model, ki vam bo omogočil, da ostanete takšni, kot ste. 

Za raziskovalce in pustolovce, za svobodomiselne in vztrajne je Škodina ponudba vozil kot nalašč. Preverite! 

 

Pobeg iz realnosti

Da se morajo moški občasno umakniti od žensk, da bi bili lahko sami ali v družbi prijateljev, ugotavlja profesor James Twitchell. V knjigi Where Men Hide (Kjer se skrivajo moški) je dokumentiral evolucijo moških prostorov - od lovskih in prostozidarskih lož do barov - ter ugotovil, da so se stvari precej spremenile. Če so nekoč fantje bežali za vaški »šank«, jim dandanes zaradi napredka tehnologije niti ni več treba iz hiše.

Verjemite ali ne, moško zatočišče je ključnega pomena tudi za duševno zdravje. John Bryant, ki se je oklical za svetovalca za opremo moških brlogov, trdi, da lahko tovrstni prostori bistveno izboljšajo partnerstvo. Že ena ura po stresnem delovniku v samo njegovem prostoru moškega sprosti in mu povrne moči za vsakodnevne družinske obveznosti.

Spet drugi raziskovalci menijo, da gre pri pojavu brloga za reakcijo na feminizem in enakopravnejši položaj žensk, tako v poklicu kot doma. V zadnjih treh desetletjih so se razmere radikalno spremenile, odpadla je stoletja stara in samoumevna delitev na ženska in moška opravila, opisuje Paula Aymer, profesorica sociologije na Tuftsovi univerzi, in zatrdi: »Moški brlog je tako postal zadnja trdnjava možatosti.« Sam Martin pojasnjuje: »Ker moški v svoj prostor vložimo sami sebe, gre pri brlogu pravzaprav za ponovno vzpostavljanje moške identitete.« Bo že držalo, tudi Mateju je njegova garaža všeč ravno zato: »To je resnično edini prostor v hiši, kjer je vse tako, kot si želim jaz. Ona pa naj ima preostalo hišo.«

 

Če je garaža moški svet, pa je avto ne le njemu, ampak tudi njej pogosto drugi dom. To priznava tudi Simona Vrečar, lastnica trgovine Babadu z najboljšimi igračami: njen stalni naslov je res v Kamniku, a je njen mobilni dom povsod, kjer se pelje njen Kodiaq. 

Preverite zgodbo te energične ženske in njene družine! 

 

Da prostor in čas igrata pomembno vlogo pri regulaciji čustev, opozarja Sam Gosling, ki je napisal knjigo Snoop: What Your Stuff Says About You (Vohljač: Kaj o vas pripoveduje vaša lastnina). V njej razlaga, da lahko prostor, ki smo si ga uredili po svojih željah, zelo pozitivno vpliva na naše razpoloženje. Posebej opozori, da so pri opremljanju lastnega brloga kakršni koli kompromisi prepovedani.

Ste slišale, dame? Pustite mu vendar tistih nekaj kvadratnih metrov. »Mnogi niti ne opazijo, da prostor uravnava njihovo počutje. Vendar pa moški razmišljajo o tem, kje bodo lahko brali, pili pivo s prijatelji ali gradili svojo sanjsko barko. In za to pravzaprav gre: da se prostor organsko razvije v medij, ki uravnava čustva moškega.«

 

Niste prepričani, ali si lahko ob vseh nepremičninskih podvigih privoščite nov avto? Preverite akcije, modele iz zaloge po posebnih cenah in možnosti financiranja na hudobro.si

 

Kakšen je pravi za vas? Sestavite si ga po svojih željah s pomočjo konfiguratorja.