Modeli
Meni

06.05.2020

Spet nazaj

Ste zadnje tedne preživeli v karanteni? In vaš avto tudi? Zbrali smo nekaj nasvetov o tem, kako se varno vrniti nazaj na cesto. 

 

Pnevmatike, akumulator, elektrika, lak - marsikaj je potrebno pozornosti, potem ko vozilo nekaj tednov stoji. »Avtomobil bi moral štirinajst dni zdržati brez kakršne koli nege oziroma vzdrževanja. Če pa to obdobje traja dlje, priporočamo, da se z njim vsaj na kratko zapeljete najmanj enkrat na teden. Tako preprečite deformacije pnevmatik in rjavenje zavornih diskov. Če vemo, da avtomobila dalj časa ne bomo uporabljali, je pnevmatike smiselno napolniti do maksimuma,« svetuje Tomaš Prochazka, vodja servisa ŠKODA v praškem Auto Jarov.

 

Sodobni avtomobili ves čas porabljajo majhne količine elektrike iz akumulatorja, da lahko določene sisteme, kot sta alarm in centralno zaklepanje, ohranjajo v stanju pripravljenosti. Koliko elektrike se za to porablja, je odvisno od avtomobila. »V vsakem primeru pa je to dobro imeti v mislih. Če bo vaše vozilo dalj časa stalo, recimo tri mesece, prej ne pozabite preveriti stanja akumulatorja, da se ne bo v tem času popolnoma izpraznil, to pa ga bo poškodovalo.«

 

 

Dober razgled

 

In na kaj morate misliti, ko se vrnete nazaj na cesto? Najprej morate poskrbeti za to, da boste dobro videli. Sploh, če ste imeli avto ves ta čas parkiranega zunaj. »Spomladi se na steklih nabere veliko nečistoč in cvetnega prahu. Preden se odpeljete, morate zato očistiti vetrobransko steklo in stranska stekla. Če boste to nalogo šele med vožnjo prepustili tekočini za čiščenje stekel in brisalcem, tvegate, da boste vse skupaj samo še poslabšali: zmočena umazanija se bo razmazala po celem vetrobranskem steklu in ga lahko tudi opraska,« opozarja Robert Štasny, član ekipe za raziskave varnosti v prometu pri znamki ŠKODA.

 

Preprosto vzemite plastenko navadne vode, jo zlijte po steklu, nekaj časa pustite, nato pa vse skupaj odstranite s strgalom za stekla. Lahko sicer uporabite tudi krpo, a ta se bo pri tem močno umazala. V tem primeru je pametno še enkrat politi steklo in ga nato pobrisati s čisto krpo ali papirnato brisačko. Brisalce je treba očistiti posebej. 

 

Pnevmatike in zavore

 

Če je vozilo dalj časa parkirano, se lahko na pnevmatikah pojavijo deformacije - a tedaj je že prepozno, da bi glede tega kakorkoli ukrepali. Je pa pomembno, da se tega zavedate in zato sprva vozite zelo previdno. Preverite tlak v pnevmatikah. Če ima vaš avto še vedno zimske pnevmatike, nikar ne vozite preveč dinamično, da ne bodo preveč trpele - za kaj takega niso bile narejene. Pokličite servis in naj vam jih zamenjajo z letnimi. 

 

Po dolgem času brezdelja bodo malce rjasti tudi zavorni diski, zato na prvi vožnji zavirajte po malem in konstantno, da boste rjo odstranili. Pred tem pa se seveda prepričajte, da je vaše početje varno.

 

 

Ne pozabite na higieno

 

Potreba po higieni ni nekaj, kar bi z odpravo koronavirusnih ukrepov izginilo. »V času, ko je higiena še posebej pomembna, se ljudje trudijo dotikati čim manj stvari ali pa uporabljajo samo eno roko, da druga ostaja čista. Toda za vožnjo potrebujete obe roki, volanskega obroča pa se morate oprijemati z obema dlanema. Če želite, da ostane vaše vozilo čim bolj sterilno, si lahko v avtomobilu omislite par primernih rokavic, kot so na primer tanke tekaške rokavice, in jih uporabljate le za vožnjo.«

 

Načelo pri rokovanju z otroškimi sedeži je enako. Dezinfekcijska sredstva so že postala sestavni del našega doma in prav nič ne bo narobe, če bomo imeli eno priročno tudi v avtomobilu. Ko zapenjate otroka v sedež, je namreč potrebno imeti čiste roke ali čiste rokavice. Ne pozabite, da se majhni otroci dotikajo vsega okoli sebe in da njihove roke pogosto zaidejo tudi v usta. 

 

Spet za volanom ...

 

Pravijo, da nikoli ne pozabiš voziti kolesa ali plavati. Kako pa je z vožnjo? To je odvisno od naših izkušenj, pravi Robert Štasny. »Izkušeni vozniki ne bi smeli imeti nobenih težav, manj izkušeni pa naj prej preizkusijo manevre, za katere niso povsem prepričani, ali jih (še) obvladajo - menjanje prestav, spuščanje sklopke, vzvratno in bočno parkiranje in podobno.«

 

Psihologinja Adela Doležalova je enakega mnenja. »Vsekakor je dobra ideja, da smo previdni. Lahko se zgodi, da bodo nekateri med nami malce negotovi, ko bodo po dolgem času spet morali voziti. Če ste med njimi, se najprej omejite na krajše vožnje na manj obremenjenih cestah, da si boste spet začeli zaupati. Toda vožnje se res ne pozabi kar tako, zato kakšni posebni ukrepi niso potrebni. Če pa ste nagnjeni k anksioznosti, lahko takšna situacija vpliva na vaše vozniške spretnosti. V tem primeru bi bila idealna kakšna osvežitvena ura v avtošoli in hitro bo vse spet po starem.«

 

... in nazaj v šolo

 

Tudi pešci bi morali zdaj še posebej paziti. Manj prometa v zadnjih tednih je mnogim dalo lažen občutek varnosti. Ker so med karanteno avtomobili ponekod skorajda izginili s cest, so ljudje začeli določene ulice doživljati kot območja za pešce. Kot pešci se torej moramo zdaj še bolj osredotočati na promet okoli nas, kot vozniki pa moramo biti še bolj pozorni na pešce kot ponavadi. 

 

 

Najbolj ogroženi so in bodo otroci. Čeprav jih večina pred jesenjo ne bo šla nazaj v šolo, pa se bodo v šolske klopi kmalu vrnili učenci prve triade, devetošolci in zaključni letniki srednjih šol. Razmere bodo podobne kot ob začetku šolskega leta, pozornost marsikaterega najstnika pa usmerjena bolj v telefon kot na dogajanje v prometu. Naj vas ne preseneti, če bo kdo stopil na cesto, ne da bi prej pogledal. 

 

»Gotovo ne bo nič narobe, če otroke spomnimo na osnovna pravila, ki jih morajo upoštevati v prometu, denimo da pogledajo levo in desno, preden prečkajo cesto, in podobno. Pomembno je tudi, da jih naučimo novih pravil, ki so postala nujna v sedanjih razmerah, recimo to, da se ne dotikajo ograj ali pritiskajo na gumbe z golimi rokami,« dodaja Marketa Hrkalova, psihologinja in psihoterapevtka iz Prage.

 

 

Bo tam zunaj norišnica?

 

Žalostno dejstvo je, da manj prometa na cestah številne voznike vzpodbudi h kršenju pravil. Tako tudi v naseljih vozijo kot kakšni dirkači in kršijo vse hitrostne omejitve. »Slaba stran vračanja nazaj v 'normalnost' je to, da bodo ljudje vozili hitro, pod vplivom želje, da čim prej nadoknadijo izgubljeno, avtomobili pa so lahko smrtonosno orožje. Zato je še posebej pomembno, da smo na cesti disciplinirani in obzirni.«

 

Motocikli so poglavje zase. Prazna cesta, to so sanje vsakega motorista. Imejte to v mislih - tudi odgovorne, uvidevne in pazljive motoriste, ki bi radi le uživali v vožnji. Dobro se prepričajte, ali se vam ne približuje kak motorist, in to tako, ko se priključujete na glavno cesto, kot kadar zavijate levo ali prehitevate. In ne pozabite pogledati v vzvratno ogledalo. Avtomobile samodejno zaznamo, na motocikle pa nismo tako navajeni in jih lahko hitro spregledamo. 

 

Kaj še lahko naredimo, da ostanemo varni? »Osredotočite se na lastno varnost. Prepričajte se, da so vsi pripeti z varnostnim pasom, da so naslonjala za glavo v pravem položaju, da so otroci v varnostnih sedežih in da naokoli ne leži nič, kar je potencialno lahko nevarno. Bodite še posebej previdni. Ko se s stranske ceste vključujete na glavno cesto, se morate zavedati, da se lahko pojavi nepričakovano hiter avtomobil ali motor. Če vozite po glavni cesti, pa ne bo nič narobe, če nekoliko upočasnite, ko opazite, da se po stranski cesti približuje vozilo.«