Modeli
Meni

07.05.2020

To je novi Škoda Enyaq 𝗶V

Emotiven, učinkovit, električen: novi Škoda Enyaq iV pomeni pionirski korak naprej v strategiji elektromobilnosti znamke Škoda.

 

 

Prvi serijski model Škoda, zasnovan na osnovi Volkswagnove koncernske modularne platforme za električni pogon (MEB), združuje značilne odlike te znamke, kot sta izjemna prostornost in emocionalen dizajn ter užitek v vožnji s trajnostnim pečatom. Glede na profil zahtev posameznih kupcev je baterija na voljo v treh velikostih in petih stopnjah zmogljivosti. Proizvodnja električnega SUV-ja na osnovi modularne platforme za električni pogon (MEB) bo potekala v matični tovarni znamke Škoda v Mladi Boleslav. To pomeni, da bo Enyaq iV v Evropi edino vozilo s to platformo, ki ga bodo izdelovali zunaj Nemčije.

Vabljeni k ogledu videa

 

Predsednik uprave družbe Škoda Auto Bernhard Maier je povedal: "Enyaq iV pomeni začetek novega obdobja in je glasnik naše e-mobilnostne ofenzive. Z njim postaja električna mobilnost zaradi velikih dosegov in kratkih časov polnjenja preprosto pametna, 'simply clever'. Hkrati pa Enyaq iV značilne odlike znamke Škoda, kot so nadpovprečna prostornost, inovativen dizajn in maksimalna funkcionalnost, povzdiguje na novo raven. Naš prvi izključno električni model, ki je zasnovan na osnovi Volkswagnove koncernske modularne platforme za električni pogon, nastaja pri nas v srcu znamke Škoda, v matični tovarni v Mladi Boleslav. To je pomemben korak, ki bo zagotavljal prihodnost tovarne in delovnih mest v regiji."

Maksimalna funkcionalnost in užitek v trajnostni vožnji

 

Novi Enyaq iV je model, značilen za znamko Škoda, vendar s povsem novim pogonskim konceptom. Prvi serijski model Škoda na osnovi modularne platforme za električni pogon (MEB) je zaradi dosega do 500* kilometrov (po kriterijih WLTP) in kratkih časov polnjenja več kot idealen tudi za daljše razdalje. Zaradi drugačne zasnove pogona kljub kompaktnim dimenzijam omogoča drugačno razdelitev prostora in s tem še več prostora za potnike in prtljago. V dolžino meri 4.648 milimetrov, v širino 1.877 milimetrov in v višino 1.618 milimetrov. Njegova medosna razdalja meri 2.765 milimetrov, prostornina prtljažnika pa znaša 585 litrov. Spodnji rob prtljažnika je za SUV relativno nizek, kar omogoča enostavno natovarjanje tudi težjih in večjih predmetov.

* Vsi podatki so predhodne vrednosti.

 

 

Predprodaja bo stekla že s svetovno premiero v tem letu, serijska proizvodnja pa se bo začela konec leta 2020. Prihod na trg je predviden v začetku leta 2021.

Dve vrsti pogona, tri velikosti baterije, pet stopenj zmogljivosti

 

Pri vstopnih izvedbah bo motor v zadku poganjal zadnji kolesni par, s čimer se model navezuje na zgodovino avtomobilskega proizvajalca. Zmogljivejše izvedbe bodo imele spredaj vgrajen dodaten elektromotor, s katerim se bo navor še bolj učinkovito prenašal na cesto. Najmočnejša različica bo po potrebi kos priklopnim obremenitvam do 1.200 kg. Skupno kar pet različno močnih izvedb in tri velikosti baterije bo zagotavljalo trajnosten način vožnje, pri čemer bodo nekatere različice gnane na zadnji kolesni par, nekatere pa bodo imele štirikolesni pogon. Zaradi visoke učinkovitosti baterij, majhnega kotalnega upora pnevmatik (5,9 promila) in za SUV izvrstne aerodinamičnosti (cx od 0,27) lahko Enyaq iV realizira dosege do 500* kilometrov (po kriterijih WLTP).

 

Christian Strube, direktor tehničnega razvoja pri Škodi, je povedal: "Raznolike možnosti modularne platforme za električni pogon nam omogočajo, da sestavimo idealni Enyaq iV za najrazličnejše profile zahtev in načine uporabe. Od vstopne različice za družine, ki se ponaša z veliko prostora in dobro funkcionalnostjo, do takšne za pogoste vozače, pri kateri je poudarek na čim večjem dosegu, pa do konfiguracije za športno usmerjene kupce, ki tudi od električnega SUV-ja pričakujejo odlične vozne zmogljivosti."

 

Vstopni model je Enyaq iV 50; litij-ionska baterija ima kapaciteto 55 kWh, od tega je uporabnih neto 52 kWh. Elektromotor v zadku razvije moč 109 kW in ima maksimalni doseg do 340* kilometrov. Pri 132-kilovatnem modelu Enyaq iV 60 z baterijo s kapaciteto 62 kWh (neto 58 kWh) zadošča elektrika za do 390* kilometrov. Največji doseg do 500* kilometrov (po kriterijih WLTP) pa ima Enyaq iV 80 s pogonom zadaj in močjo 150 kW. Njegova baterija s kapaciteto 82 kWh (neto 77 kWh) se vgrajuje tudi v obe različici z dodatnim elektromotorjem in štirikolesnim pogonom, ki nosita oznako 80X oz. vRS in razvijeta moč 195 kW oz. 225 kW. Najzmogljivejši model doseže iz mirovanja hitrost 100 km/h v času samo 6,2 sekunde, njegova najvišja hitrost pa znaša 180 km/h. Obe različici s štirikolesnim pogonom imata največji doseg do 460* kilometrov.

* Vsi podatki so predhodne vrednosti. 

 

 

S hitrim polnjenjem na 80 % v samo 40 minutah 

 

Enyaq iV omogoča tri različne načine polnjenja. Razen na običajni gospodinjski 230-voltni električni vtičnici z izmeničnim tokom 2,3 kW ga lahko doma preprosteje polnimo čez noč na stenski polnilni postaji z močjo do 11 kW. Glede na velikost baterije traja posamezno polnjenje od šest do osem ur. Tretja možnost pa je polnjenje na hitri polnilni postaji z enosmernim tokom in polnilno močjo do 125 kW. V tem primeru se baterija v idealnih pogojih napolni od 10 na 80 odstotkov v samo 40 minutah*.

* Vsi podatki so predhodne vrednosti.

 

Nova notranjost

 

Posebnost novega modela je novo zasnovana notranjost, ki vzbuja povsem nov občutek prostornosti. Vozilo se prav tako ponaša z najsodobnejšimi rešitvami za povezljivost in infotainment: voznik lahko na prostostoječem, centralno umeščenem zaslonu z diagonalo 13 palcev in po želji prek projicirnega zaslona s tehnologijo obogatene resničnosti (AR) spremlja vse relevantne informacije, ki se zaradi stalne povezave s spletom ves čas ažurirajo.

 

Izjemna prostornost, ki notranjosti pridaja vtis salonskega ambienta, in prtljažnik s kapaciteto 585 litrov sta dejavnika, zaradi katerih je Enyaq iV kot nalašč za družine in trendovsko naravnane kupce, ki iščejo čim bolj funkcionalen in obenem tudi trajnostno zasnovan električni avto. Škoda z modelom Enyaq iV uvaja nov koncept notranjosti; tokrat se prvič v serijskem avtomobilu uporabljajo trajnostni materiali, kot je na primer oljčno usnje. Glede na individualni okus lahko kupci poleg tega izbirajo med različno zasnovanimi bivalnimi svetovi.

 

 

Družina iV: električna mobilnost postaja del genskega zapisa znamke Škoda

 

Elektrificirana vozila iz družine Škoda iV združujejo realno funkcionalne dosege ter emocionalen dizajn in velik užitek v vožnji. Poleg tega so udobna, tiha in trajnostna, svojo zmogljivost pa pokažejo na zelo dinamičen način. Elektromotorji že takoj po zagonu dosežejo maksimalni navor in omogoča­jo stalen pospešek brez menjavanja prestav. Najsodobnejša povezljivost, ki vključuje tudi številne možnosti povezovanja v vozilu in razširjene asistenčne sisteme, je ravno tako značilnost družine Škoda iV, prav tako pa tudi izvrstno razmerje med ceno in kakovostjo ter izjemna prostornost z novim salonskim značajem. 

 

Z modelom Enyaq iV znamka Škoda nadaljuje svojo pot v električno mobilnost, na katero je konec leta 2019 stopila z modeloma CITIGOe iV in Superb iV. Od leta 2019 do konca leta 2022 je v okviru modelske ofenzive načrtovanih več kot deset elektrificiranih modelov iV. Škoda s tem ravno ob pra­vem času vstopa v svet e-mobilnosti, ki 125 let po ustanovitvi podjetja postaja osrednja komponenta genskega zapisa znamke: elektrificirana vozila danes že zagotavljajo funkcionalne dosege, njihove cene so čedalje bolj dostopne, polnilna infrastruktura pa se konstantno izboljšuje.

 

Družba Škoda Auto bo do leta 2021 v okviru največjega investicijskega programa v dosedanji zgodo­vini podjetja namenila dve milijardi evrov za razvoj elektrificiranih modelov in vzpostavitev celovitega ekosistema za nove mobilnostne rešitve. Pri razvoju znamke od tradicionalnega proizva­jalca avtomobilov v 'simply clever' družbo za najboljše mobilnostne rešitve bo pomembno vlogo imel trajnostni pristop v proizvodnji ter v prodaji in servisu.