Modeli
Meni

29.10.2019

Gozd z drugačne perspektive

Vas mika sprehod med krošnjami in uživanje v razgledih, kakršnih so sicer deležne le ptice? V osrčju mogočnih pohorskih gozdov na vrhu Rogle se je konec septembra odprla več kot kilometer dolga pot visoko nad tlemi. Nas je tja odpeljal novi Kamiq.

 

Vožnja v koloni avtomobilov, ki se od Zreč vijejo do 1517 metrov visoke Rogle, je prvi znanilec, da se na novo turistično atrakcijo - prvo tovrstno v Sloveniji - podaja precejšnje število radovednih (avan)turistov. Le nekaj zavojev pred vrhom, 20 metrov nad cesto, zagledamo sprehajalno pot, s katere se obiskovalci skoraj lahko dotaknejo zimzelenih krošenj. Ne preostane nam drugega, kot da poiščemo parkirni prostor, se postavimo v vrsto in počakamo na vstop v ta čudovit leseni objekt.

 

 

1043 metrov poučne in adrenalinske zabave

 

Pot med veličastnimi drevesi, starimi tudi več kot sto let, je sestavljena iz položnega sprehajalnega dela (522 metrov) in vzpenjajoče se poti (521 metrov), ki vodi na stolp. Poleg občudovanja narave in razgledov nam popestrijo pot informativne table in didaktični elementi, ki opisujejo naravne procese v gozdu, predstavljajo gozdne prebivalce in rastline, strukturo tal ter pomen varovanja narave. Za najmlajše pustolovce ter mlade po srcu so na voljo tudi doživljajske postaje z vrvnimi elementi, ki preizkusijo vaše ravnotežje in spretnosti.

 

Vrhunec za oči je zagotovo pogled z vrha 37 metrov visokega opazovalnega stolpa, saj se ob jasnem vremenu razgled odpre res daleč, od Olševe, Pece, Raduhe do Kamniško-Savinjskih Alp, Triglava, na južnem delu do obronkov Haloz z Bočem, Donačko goro, Gorjance, proti zahodu na Kum, Posavsko hribovje, Snežniško hribovje pa vse do Jadranskega morja. V povsem jasnem vremenu pogled seže tudi onkraj Slovenije, do hrvaškega hribovja, gora v severni Bosni in madžarske Panonske nižine.

 

 

Kdaj in kako na Roglo?

Na izlet med krošnje se lahko odpravite skoraj vsak dan v letu, z izjemo dneva mrtvih (1. 11.) in božičnega večera (24. 12.). Dež ali sneg nista ovira, prav nasprotno - Pot med krošnjami v vsakem vremenu in letnem času ponuja raznolike prizore in občutke. Samo predstavljajte si pogled na mogočen pohorski gozd na idiličen zimski dan ali ob svežem pomladnem jutru! Ker se odprtje objekta spreminja glede na mesec in ker zadnje obiskovalce sprejemajo eno uro pred zaprtjem, pa priporočamo, da pred izletom preverite odpiralni čas.

 

Do Poti med krošnjami lahko pridete z avtomobilom tako, da zapustite štajersko avtocesto na izvozu Slovenske konjice, nato pa sledite prometnim znakom za Slovenske Konjice, Zreče in končno Roglo. Od avtocestnega izvoza do Rogle boste potrebovali približno pol ure.

Doživetje za vso družino

Objekt je primeren za vse generacije, saj na njem ni ovir, največji vzpon pa je 6 %, kar ne predstavlja težav za otroške in invalidske vozičke. Če bi si na pot želel posameznik, ki invalidskega vozička sicer ne uporablja, ni pa prepričan, da bo pot v celoti zmogel prehoditi, si lahko ob prodaji vstopnic izposodi enega od dveh invalidskih vozičkov, namenjenih za brezplačno uporabo. Prav zaradi dostopnosti vsem generacijam in obiskovalcem so stranske mreže in ograje prozorne, da omogočajo popolno vidljivost tako uporabnikom invalidskih vozičkov kot majhnim otrokom.

 

Edini družinski član, ki mu nova turistična atrakcija zaradi visokih higienskih standardov in varnosti ni namenjena, je vaš kuža. To pa ne pomeni, da se na izlet na Roglo ne smete odpraviti s štirinožnim prijateljem. Pred vhodom na leseni objekt so postavljene udobne in čiste pasje hiške, v katere lahko med svojim pohajkovanjem v višavah brezplačno namestite psa.

 

 

Vsako leto nekaj novega

 

Direktor podjetja Poti med krošnjami Pohorje, Jurij Gulič, je nad obiskom navdušen: »Zabeležili smo nekaj deset tisoč obiskovalcev, po mnenju investitorja pa jih lahko letno pričakujemo približno 200 tisoč.« Izkušnje iz drugih držav kažejo, da se v prvih treh letih njihovo število poveča, nato pa obisk rahlo upade, zato imajo v načrtu, da objektu vsako leto dodajo eno atrakcijo, ki bo nadgradila izkušnjo in tako zopet privabila obiskovalce.

 

Za leto 2020 je tako cilj, da dogradijo 40 metrov dolg tobogan, s katerega se bodo najpogumnejši spustili kar z vrha razglednega stolpa nazaj do poti. »S prihodnjim letom uvajamo še tematske dneve, ki bodo namenjeni najrazličnejšim ciljnim skupinam in bodo podkrepljeni z animacijo in doživetji,« še doda direktor Gulič.

 

Kam naprej?

 

Rogla ponuja še ogromno drugih aktivnosti - v vseh letnih časih. Na potep po okolici se lahko odpravite na več načinov a če izberete gibanje, boste tako združili prijetno s koristnim. Sprehodite se do največjega visokega barja v Sloveniji - Lovrenških jezer z 20 jezerci, skozi pragozd se vzpnite na Osankarico in si oglejte muzejsko zbirko o Pohorskem bataljonu, obiščite zavarovano Črno jezero, ki je staro že več kot osem tisoč let, na Skomarju, najvišje ležeči strnjeni vasi v Sloveniji, si oglejte tipičen primer pohorske arhitekture, pokukajte k jelenom na farmo jelenov Arbajter ali pa se sprehodite po Energijskem parku. Družine se lahko podate po Škratovi učni poti proti Jurgovem in spoznate bogastvo in pestrost tukajšnje narave, obiščete Adrenalinsko sankališče Zlodejevo in se spustite po 1360 metrov dolgi vijugasti progi s hitrostjo po vaši izbiri ali pa poženete kri po žilah v Bike parku Rogla. Pozimi pa seveda ni dileme - smučanje in tek na smučeh sta tukaj pač doma!