Modeli
Meni
10.06.2017

Za varne postanke na poti

Nepridipravi nimajo počitnic! V času poletnih selitev lahko tako redno prebiramo zgodbe o krajah na avtocestnih počivališčih. Družini, ki je na poti na počitnice, utegne takšna kraja povsem pokvariti dopust, zato velja biti zelo previden in upoštevati nekaj nasvetov, ki lahko rešijo vaše počitnice.

 

Absolutne varnosti upoštevanje teh nasvetov seveda ne more zagotoviti, lahko pa zelo oteži delo tatovom, kar je običajno že dovolj velik razlog, da nas ti pustijo pri miru.

 

 

  • Ko se ustavite, za seboj vselej zaklenite avto - tudi če ga zapustite le za kratek čas ali se od avta oddaljite le za nekaj metrov. Tatovi so hitri in za krajo predmetov iz odklenjenega avta rabijo le nekaj sekund.

 

  • Med premori na avtocestnih počivališčih ali restavracijah dobro pazite na ključe svojega avtomobila. Ključ utegne z mize izginiti v hipu, prav tako lahko predrznež hipoma z našim daljinskim upravljalnikom odklene naš avto, ko ne gledamo na mizo.

 

  • Vsako tehnično varovalo proti kraji avtomobila je koristno - naj bo elektronsko ali mehansko. Več časa rabi tat za vlom v avto, več možnosti je, da ga nekdo pri tem zaloti ali prepodi. Izurjeni tatovi znajo zaobiti elektronsko zaporo motorja, a če je hkrati na volanskem obroču nameščena palica z mehansko ključavnico, bo imel s krajo bistveno več dela - verjetno pa se tat za krajo sploh ne bo odločil.

 

  • V avtu ne puščajte vrednejših stvari. Tatovi sicer kradejo tudi avtomobile, a še pogosteje si postrežejo s stvarmi, ki jih pustimo v avtu. Jasno, vse dopustniške prtljage ne moremo jemati s seboj na stranišče ali v restavracijo avtocestnega počivališča, a puščanje prenosnih računalnikov, dražjih mobilnikov, torbic ali celo denarnic v avtu ni nič drugega kot vabilo tatovom, naj si z njimi postrežejo - še zlasti, če jih pustimo na vidnem mestu v avtu.

  • Osebnih dokumentov, denarja, kreditnih kartic in avtomobilskih dokumentov ne puščajte v avtu, ampak jih imejte vedno pri sebi. Če vam ukradejo avto in z njim še vse omenjene stvari, boste imeli še bistveno več težav kot sicer - že prijava kraje bo brez dokumentov bolj zapletena, precej težje pa bo tudi urejanje poti domov.

 

  • Ko zapustite avto na počivališču, še enkrat preverite, če imate zaprta vsa okna - izkušeni tatovi kaj hitro izkoristijo že najmanjšo špranjo.

 

  • Če je le mogoče, avto parkirajte na vidnem mestu oziroma tam, kjer je veliko prometa in ostalih obiskovalcev postajališča.

 

  • Zelo pomembno je, da dobro veste, kaj morate storiti, če že pride do kraje avtomobila ali vrednejših stvari iz njega. Takoj, ko ugotovite krajo, je treba poklicati policijo (tudi, če ste v tuji državi) in krajo prijaviti. Pred potovanjem velja narediti seznam vrednejših stvari v avtu, kar bo koristno ob prijavi. Še pred potovanjem tudi s pametnim mobilnikom poslikajte vse pomembne dokumente in slike shranite - fotografirajte osebne dokumente, dokumente avtomobila in zavarovalno polico. Tako bo imela policija vse potrebne podatke tudi v primeru, da so vam iz avta (ali pa skupaj z avtom) ukradli vse dokumente.

 

 

POZOR: RES ZNATE PAKIRATI? PRTLJAGA JE LAHKO V PRIMERU NESREČE SMRTNO NEVARNA, ZATO PREBERITE, KAKO PAKIRATI VARNO!