Modeli
Meni
11.08.2020

Korak naprej tudi pri dizajnu

1. septembra 2020 bo v Pragi predstavljen ENYAQ iV, prvi popolnoma električni SUV znamke ŠKODA. Karl Neuhold, vodja zunanjega oblikovanja, nam je predstavil posebnosti njegovega dizajna.

 

 

 

ENYAQ iV je prvi model ŠKODA, izdelan na modularni platformi za električna vozila. Kako se s tem vozilom razvija oblikovalski slog znamke?

Neuhold: Tudi pri tem modelu stavimo na emocionalen oblikovalski slog znamke, ki že odlikuje modele SCALA, KAMIQ in novo, četrto generacijo modela OCTAVIA. Modelu ENYAQ iV dajejo poseben pečat tudi skulpturalne linije, prečiščene površine in kristalasti elementi, ki jih je navdahnila češka umetnost oblikovanja kristala. Vendar pa se njegova proporcionalna razmerja razlikujejo od proporcionalnih razmerij naših dosedanjih SUV-modelov: ENYAQ iV ima krajši sprednji del in podaljšano strešno linijo, zaradi česar je videti zelo dinamično in po mnenju nekaterih kot "vesoljsko plovilo".

Kako bi povzeli dizajn?

Neuhold: Dizajn modela ENYAQ iV je progresiven, uravnotežen in samozavesten. Nova proporcionalna razmerja mu dajejo prav posebno dinamiko in tudi izjemno prostornost. Velika kolesa in odmik od tal skrbijo za mogočno podobo SUV-ja.

Kateri je po vašem mnenju njegov oblikovalski adut?

Neuhold: Nedvomno sprednji del. Tudi pri naših električnih vozilih smo uporabili markantno masko, ki znamki ŠKODA zagotavlja dobro prepoznavnost. Pri modelu ENYAQ iV je pomaknjena daleč naprej in postavljena bolj pokončno, kar še poudari mogočno podobo vozila. Marsikateri pogled pritegnejo tudi celostni matrični LED-žarometi in dnevne luči v obliki črte.

 

 

 

Katere so največje razlike pri zunanjem dizajnu električnega vozila na osnovi platforme MEB in modela z motorjem z notranjim zgorevanjem?

Neuhold: Razlika je v višini vozila ter v previsu spredaj in zadaj. Pri vozilih na osnovi MEB so baterije vgrajene v dno vozila in zavzemajo malo prostora, zaradi česar je karoserija malo višja. To pa je navidezno kompenzirano z daljšo medosno razdaljo. Zaradi krajših previsov spredaj in zadaj je za posamezne komponente električnega pogona potreben manjši prostor kot za klasični motor z notran­jim zgorevanjem. Karoserija modela ENYAQ iV je daljša in tudi zelo aerodinamična, kar pozitivno vpliva na doseg. Količnik zračnega upora znaša od 0,27, kar je za tako velik SUV impresivno.

Zaradi česa je po vašem mnenju ENYAQ iV prava ŠKODA?

Neuhold: ENYAQ iV združuje vse odlike in prednosti znamke ŠKODA v enem vozilu in je pomemben korak v trajnostno prihodnost podjetja. Povezuje dizajn, prostornost in prilagodljivost ter preseneča z domiselnimi idejami in funkcijami. Obenem pa je trendovski ter primeren za družino in vožnjo na dolge relacije. Zato je popolni spremljevalec za prav vsak dan.