Modeli
Meni
06.02.2020

Okej, Laura, kam greva?

Vozniki, pripravite se: pri vožnji se vam je pridružila nova sopotnica.

 

Brez skrbi, ne bo zavzela dodatnega sedeža in tudi ne bo povzročila ljubosumja v družini. Laura je namreč nova digitalna asistentka, ki bo voznike vozil ŠKODA spremljala na poteh, poslušala, kaj ji boste naročili, sledila navodilom, kam naj vas usmeri z navigacijskim sistemom, ali vam predvajala najljubšo glasbo, ne da bi vam bilo zato treba tipkati po zaslonu.

 

 

Avto prihodnosti bomo nadzirali z glasovnimi ukazi. A mnogi vozniki že danes izkoriščajo tehnologijo in glasovno upravljajo nekatere funkcije vozila. Laura, nova napredna govorna asistentka znamke ŠKODA, razume naravni govor, tako da uporabniku ni treba uporabljati vnaprej določenih ukazov ali fraz. Vključena je v vrsto funkcij v vrhunskem infotainment sistemu Amundsen ter je na voljo v modelih ŠKODA KAMIQ in ŠKODA SCALA. Razširjeno glasovno upravljanje se aktivira z besedami "Okej, Laura!"

 

Laura je poliglotka: sicer še ne zna slovensko, zato pa ji gre brezhibno pogovor v angleščini, nemščini, španščini, francoščini, italijanščini, in kot se glede na tradicijo spodobi, seveda tudi v češčini. Se vam zdi nenavadno, da bi se pogovarjali z napravo? Gotovo niste edini, a že kmalu vas bodo zaradi takega razmišljanja tudi pri nas imeli za staromodne. Digitalne asistentke namreč razumejo in znajo vse več, zato kaže, da bodo v prihodnje imele vse pomembnejšo vlogo.

 

Kako vse vam lahko pomaga Laura? Oglejte si video!

 

 

Devetdesetletna asistentka?

 

Sodobno glasovno iskanje, kakršno danes omogočata na primer Apple (asistentka Siri) ali Amazon (Alexa), je uporabnikom prvi ponudil Google leta 2002. A s prepoznavanjem človeškega glasu in odzivi nanj se raziskovalci ukvarjajo že veliko dlje. Že leta 1952 so v Bellovih laboratorijih delali prve poskuse z napravo, ki so jo imenovali Audrey. Za šalo: če bi napravi dali človeško podobo in bi za lažjo matematiko rekli, da je Audrey tedaj štela dvaindvajset let, bi bila danes prva digitalna asistentka tako stara okroglih devetdeset let.

 

Razvoj se je skozi desetletja nadaljeval do prej omenjenih Siri, Alexe in Googlove asistentke. Posebej izdelane naprave za »pogovore«, kakršna je na primer Amazonov Echo (zelo poenostavljeno mu recimo zvočnik, ki posluša in izpolnjuje ukaze, iz njega pa nato prihajajo Alexini odgovori), si utirajo pot vsepovsod. Vsak tretji Američan, mlajši od trideset let, ima vsaj eno tako napravo. A asistentke imajo še en premični dom - telefone. Ker svojo Siri ali Google lahko nagovorimo na vsakem pametnem telefonu, je jasno, da v prihodnosti ne bo šlo za to, da bi morali iskati način, kje poklicati svojo asistentko, ampak bodo morali tisti, ki si tega ne bodo želeli, pred asistentkami »bežati«. Koliko časa jim bo to uspevalo, pa je drugo vprašanje.

 

 

Številke, povezane z asistentkami, ki nam zjutraj povedo vremensko napoved, nato predvajajo priljubljeno pesem, pozneje pa jih pošljemo še po nakupih, so astronomske. V naslednjih petih letih naj bi bilo vsaj v angleško govorečem svetu vsako drugo iskanje glasovno. Po nekaterih ocenah zemljani asistentke zgolj v angleščini vsak dan pokličemo večstomilijonkrat. Po navadi jim namenimo od tri do pet besed, največkrat kot vprašanje. Najpogostejša beseda je kako, sledijo ji kaj, najboljši in kje, pogosto pa nas zanimajo tudi recepti, kako priti tja in tja, kaj pomeni ta in ta beseda, kako pripraviti to in to …

 

Zakaj samo nežnejši spol?

 

Zakaj govorimo o asistentkah? Ni to seksistično? Teorij o tem, zakaj je v kategoriji digitalna asistenca prevladal ženski glas, je več. Ena je zelo preprosta: ko so začeli razvijati tehnologijo, so bili časi taki, da so v slogu serije Oglaševalci (Mad Men) asistentsko vlogo stereotipno pripisovali ženskam. Danes so odgovori, zakaj asistentka, ne pa asistent, seveda politično korektni: uporabniki so asistentk bolj navajeni, ženskemu glasu ljudje bolj zaupamo in ga lažje sprejmemo, moški imajo težave s tem, da bi poslušali druge moške … Kakor koli že, v prihodnosti bomo lahko tudi asistentko, pardon, asistenta ali glas izbrali sami. Pri Amazonu so tako že vključili prvega zvezdnika: navodila vam namesto Alexe lahko da glas igralca Samuela L. Jacksona.

 

Laura najprej prihaja v modela ŠKODA KAMIQ in ŠKODA SCALA, nato pa tudi v druge.

 

 

Intervju

 

Andre Wehner in Sebastian Lasek, ki sta pri znamki ŠKODA odgovorna za digitalni razvoj in povezljivost, v skupnem intervjuju govorita o prednostih digitalne glasovne asistentke Laure in o njeni sposobnosti učenja.

 

OK, gospod Wehner! (smeh) Zakaj ŠKODA uporablja digitalno glasovno asistentko?

 

Wehner: Od kupcev vemo, da je dostop do funkcij z naravnim jezikom vse pomembnejši. Zato smo predstavili digitalno asistentko Lauro, ki pomaga našim uporabnikom v njihovem vsakdanjem življenju. Laura je odličen dodatek k rešitvam Simply Clever, ki jih ponujamo v naših vozilih že od dvajsetih let prejšnjega stoletja, in hkrati dopolnjuje tudi digitalne funkcije.

 

Kaj so Laurine prednosti?

 

Wehner: Laura omogoča več udobja. Je prava spremljevalka mobilnosti, ki je v pomoč našim voznikom na poti ter pri načrtovanju potovanj doma in ob obiskovanju spletnega mesta ŠKODA. V vozilu lahko vozniki upravljajo funkcije klicev, navigacije in infotainmenta z glasovnim upravljanjem, kar jim omogoča, da imajo obe roki na volanu in na naraven način komunicirajo z vozilom. Doma lahko dobijo s svojimi pametnimi pomočniki, kot sta Alexa ali Google Home, informacije o statusu vozila, vključno s podatki o napolnjenosti baterije ali rezervorarja za gorivo in trenutni lokaciji parkiranega vozila. Hkrati lahko informacije pošljejo neposredno vozilu. Tako lahko na primer naslov restavracije, kamor so namenjeni, v svojo avtomobilsko navigacijo posredujejo že od doma.

 

Ok, gospod Lasek, kakšne so prednosti glasovne asistence pri notranji opremi vozil?

 

Lasek: Vsak voznik novega vozila ŠKODA lahko izbere glasovni nadzor ali običajne haptične kontrole. Pri načrtovanju naših vozil upoštevamo želje uporabnikov in spremljamo, kako uporabljajo glasovni nadzor. To nam v številnih primerih omogoča tudi zmanjšanje števila gumbov in stikal ter olajša upravljanje.

 

Se je Laura sposobna učiti?

 

Wehner: Laura je še mlada in zdaj ponuja osnovne funkcije, vendar raste in se nenehno razvija. V novem modelu ŠKODA OCTAVIA razume naravni govor veliko bolje kot prej. Laura torej ponuja uporabnikom pomočnikov Alexa ali Google Home vse več funkcij.

 

Katere jezike razume?

 

Lasek: Laura je prava poliglotinja. Razume danščino, nizozemščino, finščino, grščino, poljščino, portugalščino, ruščino, švedščino in turščino. Razume celo naravni govor v češčini, angleščini, nemščini, francoščini, italijanščini in španščini. To pomeni, da vam ni treba več reči: »Zvišaj temperaturo za 1 stopinjo«, ampak lahko preprosto rečete: »Laura, zebe me.« Laura prepoznava želje tudi iz njihove zgodovine preteklih ukazov.

 

Katera vozila so opremljena z Lauro?

 

Lasek: Vozniki vozil ŠKODA lahko z Lauro govorijo v modelih SCALA, KAMIQ, SUPERB iV in v novi generaciji modela OCTAVIA. Na voljo bo v vseh prihodnjih modelih ŠKODA.

 

Katere jezike lahko uporablja Laura za komunikacijo z drugimi govornimi pomočniki?

 

Wehner: Laura lahko komunicira z razširjenima glasovnima asistentoma Amazon Alexa in Google Home. Z Alexo razume Laura angleščino, nemščino in francoščino, kmalu pa sledita še španščina in italijanščina. Google Home je na voljo v angleščini, v letu 2020 pa bodo sledili francoščina, nemščina, španščina in italijanščina.

 

Kaj lahko od Laure pričakujemo v prihodnosti? Kako se bo razvijala in kje jo bomo srečevali?

 

Wehner: Nenehno razvijamo, izboljšujemo in širimo njene zmožnosti. Sistem bo na voljo v prihajajočih modelih vozil. V prihodnosti bo Laura na primer sposobna prilagoditi prve funkcije vozila in še bolj prilagodljivo se bo odzivala na naravni govor. Sposobna bo celo malo digitalno poklepetati z vami. V prihodnje bodo razširjene aplikacije za govorni nadzor na voljo tudi izven vozil, na drugih področjih, povezanih z znamko ŠKODA, na primer v mobilnih ali spletnih aplikacijah in v spletnem konfiguratorju. Kupci v Španiji, na primer, že lahko uporabljajo Lauro na spletnem mestu lokalnega uvoznika. Laura bo kmalu na voljo tudi na spletnih straneh uvoznikov v drugih državah.

 

Kako digitalno govorno asistentko učite narečja?

 

Wehner: Pri narečjih v ustreznem jezikovnem modelu definiramo sopomenke za določene besede. Tako zagotovimo, da Laura razume naše uporabnike, ko govorijo v svojem vsakdanjem jeziku. Laura torej že razume nekatera narečja in se hitro uči.

 

Ta članek je objavljen tudi v novi številki revije Simply Clever, ki ponuja obilo zanimivega branja. Ogledate in prenesete si jo lahko tukaj.