Modeli
Meni

14.06.2017

10 nasvetov za vožnje s hišnimi ljubljenčki

Imate tudi vi svojega domačega ljubljenčka za takorekoč polnopravnega člana družine? Pa ga v avtu tudi vozite s tako skrbnostjo, kot bi svoje otroke?

 

Domače živali prepogosto vozimo v razmerah, ki so nevarne celo za zdravje ljudi. A ni treba, da je tako: tudi živalski sopotniki lahko potujejo udobno in varno. Kaj torej velja upoštevati pri potovanjih z živalmi?

 

1. To je moje mesto!

 

Pri sobivanju z domačimi ljubljenčki je treba imeti jasna in razumljiva pravila. Eno od takšnih je točno določeno mesto, ki se ga naš živalski prijatelj navadi - tudi v avtu. Naučite ga in pokažite mu, kje je njegovo mesto v avtu, nato pa vztrajajte pri tem pri vseh potovanjih. Vsaj v začetku bo to domačemu ljubljenčku močno olajšalo vožnje, še zlasti, če mu boste njegov prostor uredili in opremili z znanimi predmeti, kot so na primer odeja ali igrače od doma.

 

 

2. Pripni me, prosim!

 

 

 

Pri prevozu domačih živali imamo lastniki več možnosti: ena je prevoz v prtljažnem prostoru, pri čemer mora biti domači ljubljenček od potniškega prostora ločen s predelno mrežo. A to ni mogoče v vseh avtih in pri vseh domačih živalih. Ena od varnih alternativ je prevoz na zadnji klopi, pri čemer pa mora biti žival pripeta s posebnim varnostnim pasom, ki ga pripnemo na avtomobilski varnostni pas. Takšen varnostni pas je kot del doplačljive opreme na voljo za zmerno ceno tudi pri Škodi. A pozor: psa, na primer, nikoli ne pripnemo na njegovo ovratnico, ampak na oprsnico!

 

3. Čemu tak hrup?

 

 

 

Pretiran hrup škodi tudi ljudem, ne le živalim. Nekatere raziskave so na primer odkrile, da imajo lovski psi, ki so pogosto izpostavljeni pokom strelnega orožja, poslabšan sluh. Glasna glasba v avtu ima lahko enak učinek. Dolga izpostavljenost enakomernemu viru hrupa je še posebej škodljiva za sluh psov in mačk. Poslušanje glasbe na polni jakosti med vožnjo lahko torej škoduje našim ljubljenčkom!

 

4. Kaj pa, če se želim malo povaljati?

 

 

 

Če vas motijo dlake, slina, umazanija in ostali spremljevalci naših ljubljenčkov v avtu, lahko na primer zadnjo klop zaščitite s posebnim pregrinjalom. Pregrinjalo ne zavzame veliko prostora, enostavno ga namestimo na zadnjo klop, to pa povsem zaščiti pred umazanijo ali poškodbami. Pregrinjalo je vodoodporno, lahko ga operemo, na njem živalim ne drsi, pa še udobneje jim bo med vožnjo.

 

5. Ustavimo se

 

 

 

Dolga potovanja so naporna za vsakogar. Če potujemo s psom v avtu, naredimo postanek vsake dve ali tri ure, čeprav univerzalnega pravila ni - živali se med seboj pač razlikujejo in nekatere rabijo pogostejše postanke. Postanek izkoristimo za kratek sprehod, pa tudi za hrano in pijačo; hranjenje med vožnjo ni priporočljivo. Če niste prepričani, kako domači ljubljenček prenaša vožnjo, se ustavljajte pogosteje.

 

6. Naredim le tisto, kar mi dovoliš 

 

V potniški kabini naj potujejo le tisti domači ljubljenčki, ki ubogajo vsaj osnovne ukaze lastnika in ki so pravilno pripeti. Vožnja zahteva voznikovo stoodstotno pozornost in že krajše motenje pozornosti zaradi ukvarjanja z našim ljubljenčkom se lahko konča z nesrečo. Če imate v avtu mačko, ki ima svojo pamet - in večina mačk je takšnih -, jo namesto v naročju raje prevažajte v posebnem potovalnem boksu! Ne glede na to, da bi šla mačka raje v naročje.

 

7. Nisem kriv!

 

 

 

Omislili ste si ljubkega prašička, zdaj pa je zrasel v pravo svinjo? Nič hudega, sodobni avtomobili so zelo trpežni. A lahko jih tudi zaščitite; trpežna gumena preproga za prtljažnik bo dobro ščitila prtljažna tla, predelna mreža za potniško kabino pa bo preprečila, da bi ljubljenček skakal v potniško kabino. Opremo za zaščito pogosto čistite, da v avtu ne bo neprijetnih vonjav. Če boste redno čistili notranjost avtomobila in občasno tudi vašega ljubljenčka, bodo zadovoljni - in čisti - vsi.

 

8. Niste nečesa pozabili?

 

 

 

Pred vsako daljšo potjo pripravite poseben potovalni paket za domačega ljubljenčka. V njem naj bodo potovalni dokumenti, zdravila, hrana, posodi za hrano in vodo, zaloga vode, ena ali dve igrači, čistila za čiščenje morebitnih "nerodnosti" in vrečke za iztrebke. Za psa bo najbolje, če s seboj vzamete še njegovo najljubšo odejo ali kar celo pasjo posteljo; tako se bo počutil kot doma.

 

9. Ne maram osamljenosti - in savne!

 

 

 

V svetu je nekaj držav, kjer je puščanje domačih živali v avtu kaznivo. A tudi če ni, je to zelo nevarno početje. V toplih dneh se temperatura notranjosti avta hitro podvoji, čeprav je zunaj oblačno. Rahlo priprta stekla nimajo skoraj nobenega vpliva na temperaturo v notranjosti - pregrevanje ljubljenčkov pa se zelo hitro lahko konča s smrtjo. Celo pozimi lahko pride do pregrevanja, zato upoštevajte preprosto pravilo: če boste morali domačo žival pustiti samo v avtu, je bolje, da jo pustite kar doma!

 

10. Lahko jaz vozim?

 

 

 

Za naše ljubljenčke smo praviloma pripravljeni narediti skoraj vse, kar si želijo. A vsaj pri prevažanju v avtu naj obvelja skrb za njihovo zdravje in varnost. Majhne domače živali, ki tako prikupno sedijo na naši rami ali se prosto gibajo po avtu, se lahko že ob prvem nenadnem zaviranju močno poškodujejo, živali, ki jih imamo med vožnjo avta kar v naročju, pa lahko dobijo resne poškodbe, ko se v primeru trka sproži varnostni meh. Vsekakor bodimo med potovanjem v avtu najmanj tako strogi do domačih živali, kot smo strogi do človeških sopotnikov.

 

 

Ključni podatki

Približno vsako drugo gospodinjstvo na zemeljski obli ima kako domačo žival oziroma hišnega ljubljenčka. Zgolj v Evropi je približno 80 milijonov psov in skoraj 100 milijonov mačk, v gospodinjstvih v ZDA sta ti številki le nekoliko manjši. Na Japonskem je trenutno registriranih več domačih živali kot otrok, mlajših od 15 let. V anketi je 90 odstotkov lastnikov domačih živali odgovorilo, da imajo svoje ljubljenčke za člane družine. Živali dajejo ljudem tudi delo: približno 800 tisoč delovnih mest v Evropi je tako ali drugače povezanih z živalmi - od veterinarjev do trgovcev z izdelki zanje.

 

 

Ali veste, kako hitro naraste temperatura v avtu?

Temperature v notranjosti avta se spreminjajo, odvisne pa so od jakosti sončnega obsevanja in barve avtomobilske karoserije. V toplih dneh z delno oblačnim nebom lahko temperatura v kabini avta v zgolj 20 minutah preseže 50 stopinj Celzija! Rahlo odprto okno ne bo prav dosti vplivalo na temperaturo.

 

 

Vir: raziskava, objavljena v medicinski reviji Pediatrics; temperature v stopinjah Fahrenheita so bile pretvorjene v stopinje Celzija in zaokrožene na pol stopinje.