Modeli
Meni

01.01.2017

Avtomobil s pentljo

Ste že kdaj pomislili, da bi komu podarili avtomobil? Ali ste bolj med tistimi, ki o tem, da bi ga dobili v dar, zgolj sanjarijo?

 

 

Te sanje se včasih uresničijo tudi povsem navadnim smrtnikom.

 

LJUBEZEN NA PRVI DOTIK

 

Ljubljančanki Suzani je bil dolgo všeč športni avtomobil. Njen partner, ki je vedel za to, ji ga je podaril ob okrogli rojstnodnevni obletnici. »Bila je ljubezen na prvi dotik dlani z volanom, šlo je za vrhunsko masažo ušes ob hrumenju motorja ter ultimativno ugodje ob pospeških in legi na cesti,« z zanosom pripoveduje srečnica. Živo se spominja tudi tistega dne, hladne, meglene nedelje, ko je partner pripeljal avtomobil na dovoz pod okno spalnice in ji v roke potisnil belo-črno kuverto s ključem.

 

»Bila sem popolnoma zmedena in nikakor nisem dojela, kaj, za vraga, naj počnem s ključem. O takšnem darilu nisem razmišljala niti v sanjah. Sprva sem verjela, da gre za testno vozilo, dokončno sta me prepričala šele pogled na prometno dovoljenje in potem prva vožnja.«

 

»'Ti si nor,' so bile besede, ki sem jih v naslednjih tednih še večkrat izustila,« pripoveduje Suzana. »Če sem povsem iskrena, mi je ta avto pomenil precej več kot prevozno sredstvo, saj sem v vožnji res uživala. Predvsem pa je bil samo moj.« Ob prodaji se je kar težko ločila od njega, ne zaradi sentimentalnosti, ampak ker je tako uživala v vožnji. »Večkrat si rečem, da si bom, ko bom 'velika', spet kupila takšnega.«

 

NAMESTO NOVIH GUM NOV AVTO

 

Kako pogosto se pri nas sploh zgodi, da pride v avtomobilski salon kupec, ki želi kupiti štirikolesno darilo? Mogoče enkrat na leto, pravi Mija Stopar, prodajna svetovalka v Škodinem domžalskem servisno-prodajnem centru Škerjanec. Največkrat tako prodajo modela Fabia in Rapid, za rojstnodnevno darilo pa je bila že prodana tudi Octavia. Imeli so že vse kombinacije: mož je avto za obletnico poroke kupil ženi, starši so podarili avtomobil otroku, tudi vnuki so tako obdarovali ljubljeno babico.

 

Izročitev avtomobila je seveda nekaj posebnega. »Cel protokol imamo,« pravi Stoparjeva. »Obdarovanec nič ne sluti, k nam pride pod neko pretvezo. Nazadnje je obdarovanka mislila, da sta z možem prišla zamenjat gume, čakal pa jo je nov avtomobil s pentljo in šopkom.«

 

In potem? »Kot v filmih! Neskončno presenečenje, pristno veselje, polno je cviljenja in objemanja. Enkrat je gospod v avtomobil za gospo položil tudi diskretno zavito spodnje perilo.« Le-to je bilo seveda v barvi vozila.

 

JE S TEM SPLOH MOGOČE ZGREŠITI?

 

Podarjanje avtomobila od »dobrotnika« zahteva trezen premislek, najprej o obdarovancu: avtomobil mora biti sanjski po obdarovančevih merilih, ne po obdarovalčevih. »Znanki je mož podaril avtomobil, pozneje pa si ga je kar prisvojil, saj ji je kupil takega, kot si ga je želel sam. Do svojega darila je prišla šele potem, ko si je mož kupil motor,« pove Suzana.

 

Kaj torej, če bo na primer vaša obdarjena partnerka razočarana, ker ne bo imela besede pri izbiri znamke? Kaj, če se bo pokazalo, da je šlo pri podarjenem avtomobilu v resnici za nakup družinskega vozila, ali še slabše, da se bodo mesečne obveznosti za podarjeni avtomobil odplačevale iz skupnega družinskega proračuna? In po drugi strani, bo obdarovančev žep dovolj globok za stroške zavarovanja, registracije, goriva in vzdrževanja avtomobila, še posebej, če je obdarovanec vaš otrok?

 

V tako posebnem darilu se skriva tudi morebitna psihološka past. Čeprav Suzana meni, da je avtomobil enako primerno darilo kot katero koli drugo in da dragim, nančno težje dostopnim darilom pripisujemo pretirano (tudi simbolno) vrednost, pa verjame, da lahko vzbudi tudi neželene občutke. »Kot je v svojem Eseju o daru pisal francoski antropolog Marcel Mauss, prinaša obdarovanje tudi obvezo vračanja, enakovredne povrnitve. V tem smislu je lahko obdarovanje z avtomobilom velika past, saj obdarovanega, ki se ne more primerno oddolžiti, spravi v podrejen položaj.«

 

KAJ IMAJO ŽENSKE IN MOŠKI SKUPNEGA GLEDE AVTOMOBILSKIH ŽELJA?

Njihov sanjski avto:

• ima majhno porabo,

• ponuja objektivno varnost.

Vir: GfK

 

 

SKROMNI IN RACIONALNI

 

Slovence sicer raziskave rišejo kot skromne obdarovalce, ki na primer v času decembrskih praznikov najpogosteje podarjamo sladkarije, darilne bone, kozmetiko ter hrano in pijačo, za to pa zapravimo dobrih sto evrov na gospodinjstvo. Najraje pa v dar od »dobrih mož« prejmemo - tu smo nekoliko manj skromni - denar, potovanje, darilni bon, knjigo in računalnik. O avtomobilih v statistiki ni ne duha ne sluha.

 

Podobno kot pri nakupovanju daril smo premišljeni tudi pri nakupu avtomobila, čeprav je ta nakup na koncu vseeno čustveno obarvan. Vozila, ki nam ni všeč in nam ne prinaša notranjega zadovoljstva ter potrditve, si pač ne bomo omislili. 

 

 

KUPUJETE AVTOMOBIL ZA SVOJO DRAGO?

Če kupujete avtomobil za svojo drago, upoštevajte, kaj vse ženske pričakujejo od svojega vozila! Želijo si namreč avto,ki je:
•komunikativen: zanje je to nekakšen komandni center, v njem želijo uporabljati družbena omrežja, ostajati v stiku z delom, družino in prijatelji;

• praktičen: imeti mora veliko prostora za prtljago, nižji prag za nalaganje nakupljenega, kljukice in druga odlagalna mesta …;

• energičen: ženske navdušujejo vozila živahnih barv in z močnimi motorji.

 

VEČ KOT DARILO

 

Tržna raziskava uglednih ameriških univerz z Yalom na čelu je razkrila, da obdarovalci pri izbiri dajejo prednost zaželenosti darila, obdarovanci pa večjo težo pripisujejo njegovi praktičnosti. To pravilo nekako potrjujejo tudi prodajne izkušnje v Škodi, ki ne velja več le za praktično znamko, ampak s svojo pozitivno zgodbo prinaša obilico čustev. »Pragmatični Evropejci se pri nakupu avtomobila spogledujejo z marsikatero premijsko znamko, potem pa se odločijo za nas, saj dobijo premijski produkt za normalno ceno,« pravi Matjaž Mlakar, vodja prodaje vozil znamke Škoda pri Porsche Verovškova. Je to argument, s katerim bi poskušal prepričati kupca avtomobila kot darila? »Dejal bi mu, da to ne bo le darilo, ampak tudi vrhunska uporabniška izkušnja,« odgovarja Matjaž Mlakar. Stoparjeva se s tem strinja: »Avtomobil je res veliko darilo - toda zakaj pa ne? Zakaj ne bi šli korak naprej in podarili avtomobila, tako kot to počnejo drugi narodi? Vse je v glavi.«

STEREOTIP ŠTEVILKA 1

 

AVTO JE NAJBOLJE KUPITI NA ZAČEKU LETA

 

Z zanimivimi nančnimi produkti in s čisto sliko za celotno obdobje nanciranja postaja prodaja stabilna skozi vse leto in ni več mrtvih mesecev, pravi Matjaž Mlakar, vodja prodaje vozil znamke Škoda v salonu Porsche Verovškova, in dodaja, da do opaznega porasta pride le še ob začetku prodaje novih modelov. »Med lanskimi božično-novoletnimi počitnicami je naš salon obiskalo veliko ljudi,« pripoveduje Mija Stopar iz salona Škerjanec. »Imeli so čas za izbiro, po avtomobil pa so raje prišli po novem letu.«

 

Podatki o novoregistriranih vozilih v zadnjih letih kažejo, da se v Sloveniji v prvi polovici leta še vedno proda za približno 17 % avtomobilov več kot pozneje. Nekateri vozilo še vedno raje registrirajo januarja kot decembra, pri gospodarskih vozilih in pri prodaji podjetjem pa se, kot pravijo v podjetju Porsche Slovenija, zaradi poslovnih rezultatov prodaja konec leta spet poveča.

 

STEREOTIP ŠTEVILKA 2

 

MOŠKI IZBIRAJO TEHNIKALIJE, ŽENSKE BARVO

 

»Zelo preprosto - v domeni moškega je tehnična plat, ženska izbira barvo,« pove Matjaž Mlakar, vodja prodaje vozil znamke Škoda v salonu Porsche Verovškova, in hitro doda, da se tudi ta stereotip ruši.

 

»Ženske se čedalje bolj spoznajo na tehnologijo, saj jim to omogoča boljše uporabniške izkušnje. Škoda je veljala bolj za moško kot žensko avtomobilsko znamko, vendar se razmerje pri odločanju počasi izenačuje. Vse več žensk se samostojno odloča za nakup.«

 

Statistike govorijo temu v prid. Raziskava KFA na primer kaže, da so pri nakupu približno 36 odstotkov avtomobilov v Nemčiji soodločale tudi ženske, to število pa raste. Za Slovenijo podatkov ni, izkušnje pa kažejo, da so ženske pri nas v odločanje vključene še precej bolj.

 

 

STEREOTIP ŠTEVILKA 3

 

NOBENO FINANCIRANJE SE NE IZPLAČA

 

 

Kupec ima na izbiro različne načine financiranja nakupa avtomobila (gotovina, kredit, lizing), ki so zanj bolj ali manj ugodni in (ne)pregledni. V primeru Škodinega financiranja 1% in 1%+ pa ni dileme: gre za pregledno, jasno financiranje, ki kupcu olajša nakup izbranega vozila s krilato puščico.

 

Financiranje 1% je namreč zasnovano tako, da kupec plača polog v višini najmanj 10 odstotkov cene avtomobila, nato pa v 72 mesečnih obrokih in s plačilom ostanka vrednosti po koncu financiranja odplača preostanek. Financiranje je dovolj prožno, da omogoča številne vmesne možnosti. Edina stalnica v ponudbi financiranja je mesečni obrok v višini enega odstotka cene avtomobila, druge številke v enačbi lahko spreminjamo.

 

Tudi akcijske modele, h katerim poleg modelov Monte CarloEasy in Family sodijo še modeli ScoutLine, je mogoče kupiti s pomočjo Škodinega financiranja. Pri teh modelih kupec uveljavlja tudi Škoda BON, ki maloprodajno ceno vozila takoj zniža za tisočaka, zato je tudi mesečni obrok ustrezno nižji. Financiranje, ki to omogoča, so pri Škodi poimenovali 1%+, njegova posebnost pa so fiksno obdobje financiranja (6 let) in dve možni višini pologa, ki lahko znaša 20 % ali 30 % maloprodajne cene vozila s popustom.