Modeli
Meni
22.06.2016

Poleti parkirajte pametno

V času poletne pripeke se notranjost jeklenih konjičkov močno segreje, temperatura v njih pa kaj hitro doseže celo 50 stopinj, kar je za telo sila neprijetna obremenitev. V razbeljenem avtomobilu namreč lahko pride do pregretja telesa, tipični znaki pa so omotičnost, kratko dihanje, pospešen utrip srca, rdečica, znižanje krvnega tlaka, dezorientiranost in dehidracija.

 

 

 

Kako torej čim bolj zmanjšati segrevanje avtomobila? Nekaj koristnih nasvetov:

 

  1. Če je le mogoče, parkirajte v senco.

  2. Proti soncu obrnite zadnji del avtomobila. Steklena površina je tam manjša in položnejša, zato vsrkava manj sončnih žarkov.

  3. Čezmerno gretje armaturne plošče, volana in sedežev preprečite z mehansko zaščito pred vdorom svetlobnih žarkov. Namestite jo v notranjosti pred vetrobranskim steklom.

  4. Volanski obroč, armaturno ploščo in sedeže pokrijte s svetlo brisačo ali tkanino. Sončni žarki lahko močno segrejejo temno tkanino prevlek sedežev.

  5. Stekla zadnjih sedežev zaščitite z mehansko zaščito ali pri nakupu izberite vozilo s toniranimi zadnjimi stekli. Tako sonce med vožnjo ne bo motilo potnikov na zadnji klopi (še posebej otrok), med postanki pa vozila in sedežev ne bo segrevalo tako močno.

 

O tem, kako si pri uravnavanju temperaturnega udobja v avtu pravilno pomagati s klimatsko napravo, preberite TUKAJ. Več nasvetov o tem, kako poleti zdravo poskrbeti za to, da našim malčkom ne bo prevroče, pa smo pripravili TUKAJ.