Modeli
Meni

08.10.2018

Ne izberite družinskega avta na slepo

 

2. Otrokom prijazno

 

Avtomobilski proizvajalci ponujajo veliko otrokom prijaznih lastnosti in funkcij, na katere pri nakupu vozila ne gre pozabiti. Na dolgih potovanjih tako pridejo prav integrirani senčniki in zatemnjena stekla od B-stebrička dalje, ki močno zmanjšajo vdor sončne svetlobe in škodljivih UV-žarkov. Prav tako velja biti pozoren na klimatsko napravo, ki naj omogoča ločeno nastavitev temperature na zadnji klopi. Temna notranjost je odlična pri prikrivanju sledi polivanja, slinjenja in drugih madežev, ki pridejo v paketu z majhnim otrokom. Zato se pri nakupu raje izognite svetli ali bež notranjosti.

 

In ker je zabava na poti dandanes pogosto povezana s telefoni in tablicami, velja upoštevati tudi to, kako je v avtomobilu poskrbljeno za povezljivost in ali ima vozilo dovolj različnih priključkov, s pomočjo katerih lahko predvajate glasbo, filme in igrice.

 

Med družinskimi potmi nikar ne pozabite na dobre stare »analogne« igre, za katere potrebujete le drug drugega. Jih ne poznate ali pa ste jih že pozabili? Prenesite si priročen seznam tukaj!

 

 

3. Kaj radi počnete?

 

Družinski avto ni zgolj vozilo za vsakodnevno uporabo in opravke. Imate čoln oziroma počitniško prikolico, brez katerih si ne predstavljate pravega dopusta? Se kljub starševski vlogi pogosto odpravite v gore ali na smučišča? Ste aktivni in vsak prosti trenutek sami ali z otroki preživite v naravi, na športnih aktivnostih? Radi s svojim naraščajem odkrivate povsem nove poti in skrite kotičke dežele? Ali pa ste le pogosto v vlogi taksista preostalih članov družine? Vse to naj vpliva na izbor novega štirikolesnika, ki mora biti za vse to ustrezno opremljen - z dovolj velikim prtljažnikom, kljukicami, mrežicami in pritrdilnimi elementi v njem, z zložljivo vlečno kljuko, asistentom za vzvratno vožnjo prikolice …

 

 

4. Kam z vsem?

 

Vsekakor izberite avto, ki ponuja ne le dovolj velik in praktičen prtljažnik, ampak tudi veliko odlagalnih površin ter prostora za otroške igrače, hrano, pijačo, mobilnike in druge nepogrešljive pripomočke družinskega vsakdana. Marsikateri avtomobil se namreč izkaže za manj praktičnega, kot bi si želeli, in vam pri vsakodnevni uporabi povzroča slabo voljo. Da boste vanj vedno sedli z nasmehom, pa poskrbite, da bo njegova notranjost kljub razposajenim potnikom prijetno urejena. Majhna stvar, kot je enostavno odstranljiv košek za smeti, lahko pomeni velikansko razliko, red v vozilu pa prinaša tudi večjo varnost in prihranek časa. Izberite torej tak avto, v katerem boste zaradi premišljenega oblikovanja vedno vedeli, kje vas denimo čaka varnostni odsevni jopič in kje v mrzlem jutru najdete strgalo za led.

 

 

5. Varnost

 

Ko kupujete družinski avto, se vprašajte, ali bi mu zaupali svojo družino, svoj največji zaklad. To dandanes pomeni več kot obveznih vseh pet zvezdic na preizkusnem trku Euro NCAP (več o varnosti in testiranjih preberite tukaj). Seveda so odlične ocene za varnost v primeru nesreče in zaščita potnikov še kako pomembne, a še bolje je, če vam avto tudi sam pomaga, da se nesreči izognete. Sodobni družinski avtomobili imajo tako ob že znanih elementih aktivne in pasivne varnosti lahko širok nabor varnostno-asistenčnih sistemov (zračne blazine, ABS, ESP …) in opreme, ki pojem varnosti dvignejo na povsem novo raven.

 

Opozarjanje na nenamerno zapuščanje voznega pasu, opozarjanje na vozila v mrtvem kotu, sistem za opozarjanje na prečni promet, radarski tempomat, predvsem pa opozarjanje na možnost trka in sistem za samodejno ustavitev v primeru trka so asistenti, na katere bodite pri nakupu še posebej pozorni. To je brez dvoma odlična investicija, tudi če ne gre za del serijske opreme in zahteva dodatno plačilo.

 

 

 

6. Ko smo že pri varnosti: Isofix

 

Redki novi avtomobili danes nimajo teh možnosti, a velja biti nanje vseeno pozoren. Sedeži naj bodo za lažje, hitrejše in varnejše nameščanje otroškega sedeža opremljeni s priključki Isofix, sovoznikovo zračno blazino pa moramo imeti možnost izklopiti, če namestimo lupinico oziroma otroški sedež v nasprotni smeri vožnje. Preprosteje ko to lahko storimo, bolje je.

 

7. Na stežaj odprite vrata

 

Če je odločitev za limuzino ali Combi stvar razmisleka, je iskanje petvratnega vozila namesto trivratnega samoumevno. Posebno pozornost pa namenite odpiranju zadnjih vrat. Ta naj se odpirajo dovolj široko, da lahko na zadnjo klop brez težav namestite otroški sedež ter vanj in iz njega brez bušk in bolečin v križu spravite otroka. Širok kot odpiranja vrat je še posebej priročen, če z vozilom pogosto prevažate tudi starejše člane družine oziroma ljudi z omejenimi gibalnimi sposobnostmi.

 

 

8. Kje živite?

Slovenija je res majhna, vendar zelo raznolika dežela, posejana s hribi in dolinami, kjer se skozi vse leto izmenjujejo dež, sneg in sonce. Če prebivate v predelih, kjer pogosto sneži ali dežuje, velja razmisliti o štirikolesnem pogonu, večji odmik od tal pa boste pri novem družinskem vozilu cenili vsi tisti, ki se do cilja pogosto prebijate skozi pesek in blato. In če se vsakodnevno cijazite skozi takšne in drugačne zastoje ter lovite vsako minuto? Potem razmislite tudi o tem, ali bo imelo vaše družinsko vozilo ročni ali samodejni menjalnik. Več o lastnostih enega in drugega si lahko preberete tukaj.

 

9. Za konec (ali začetek): Koliko si zares lahko privoščite?

 

V kakšni kondiciji so družinske finance in koliko si zares lahko privoščite, ne da bi prihodnja leta preživeli »ob kruhu in vodi«? Ne podajte se v nakup vozila, ki presega vaše trenutne finančne zmožnosti. Preverite različne možnosti financiranja in akcijske modele, dodobra preštejte prihranke, izračunajte prihodke in odštejte stroške, ne pozabite na redno vzdrževanje vozila in servise ter obenem pomislite na potrebe v prihodnosti. Nakup in uporaba vozila za daljše obdobje sta po navadi cenejša, kot da avto menjate na vsakih nekaj let ali kupite že rabljen avto, ki vam lahko kmalu nakoplje velike stroške.

 

Škoda Octavia, ki jo Slovenci že dobro poznamo tudi v vlogi družinskega vozila, je odslej na voljo tudi s paketom opreme Family. Družini prijazen avto pa je prijazen tudi do družinskega proračuna, saj ga lahko odpeljete brez pologa, in sicer za 1 % maloprodajne cene na mesec. Preverite!