Modeli
Meni
18.05.2021

ENYAQ 𝗶V tudi uradno pri nas

Danes je ŠKODA v Sloveniji tudi uradno predstavila svoj prvi povsem električni SUV. Spoznajte ga!

 

Nimate časa, da bi brali do konca? Potem si oglejte vsaj spodnji video, kjer vam ga bomo predstavili v zgolj 60 sekundah.

 

Novi ENYAQ iV je naslednji sistematični korak znamke ŠKODA v smeri uresničevanja strategije električne mobilnosti. Ta izključno baterijsko gnani SUV kot prvi serijski model češke avtomobilske znamke temelji na modularni platformi za električna vozila (MEB) koncerna Volkswagen. ŠKODA ENYAQ iV združuje zadnji ali štiri­kolesni pogon, povsem funkcionalni doseg do 510 kilometrov* (po kriterijih WLTP) in za znamko značilno prostornost. Novi SUV ima povsem nov koncept notranjosti s paketi Design Selection namesto s klasičnimi opremskimi paketi in s povsem na novo struktu­rirano ponudbo.

  

Novi kristalasti obraz (Crystal Face) s spektakularno in osvetljeno mrežo hladilnika je serijski za ENYAQ vRS iV, medtem ko je za ENYAQ 80 iV in ENYAQ 80x iV na voljo po želji. Sprednji del s kristalastim videzom osvetljuje 130 LED-diod - to je oblikovalski element, ki ga poznamo že od študije ŠKODA VISION iV.  

 

*Razpoložljivost največje moči je lahko omejena. Količina moči, ki je razpoložljiva v posameznih voznih situacijah, je odvisna od različnih dejavnikov, kot so temperatura okolice in nivo napolnjenosti ali dejanska starost visokonapetostne baterije.

Fotografije zunanjosti

PREGLED GLAVNIH POSEBNOSTI MODELA ENYAQ iV:

 

›   Električni pogon: ENYAQ iV ima popolnoma nov koncept pogona in izkorišča možnosti, ki jih prinaša modularna platforma za električna vozila (MEB) koncerna Volkswagen. Jedro platforme MEB je t. i. arhitektura rolke, pri kateri je baterija ekonomično vgrajena v dnu vozila. Tri velikosti baterije, pet zmogljivostnih stopenj od 109 do 225 kW ter zadnji ali štirikolesni pogon odlično izpolnjujejo zahteve in namene uporabe različnih kupcev. Z dosegom do 510 kilometrov* (po kriterijih WLTP) je ENYAQ iV optimalni spremljevalec za vsak dan; njegova priklopna obremenitev znaša do 1.400 kilogramov (pri 8-odstotnem naklonu) oz. 1.200 kilogramov (pri 12-odstotnem naklonu).

 

›   Varnost: Med novimi asistenčnimi sistemi velja omeniti Travel Assist z razširjenim obsegom delovanja ter daljinsko vodeno in naučeno parkiranje. Vsekakor pa je izjemnega pomena podatek, da je ENYAQ iV na preiskusih Euro NCAP dosegel vseh pet zvezdic. Celo najboljši rezultat doslej pa je dosegel pri varnosti potnikov s 94 odstotki za odrasle potnike in 89 odstotki za otroke (več tukaj).

 

›   Zunanjost: Oblikovalski slog je emocionalen, energičen in dinamičen, kar je z nagrado RED DOT potrdila tudi stroga oblikovalska žirija. SUV zazna­mujejo uravnotežena proporcionalna razmerja in izjemno dobra prostornost. Novi SUV je torej v notranjosti podobno prostoren kot ŠKODA KODIAQ, čeprav v dolžino meri manj kot OCTAVIA. Markantni sprednji del poleg velike maske krasijo opcijski osvetljeni kristalasti obraz, ki vključuje animirano funkcijo Coming Home/Leaving Home, in full-LED matrični žarometi. Full-LED zadnje luči vključujejo dinamične smernike in ravno tako tudi animirano funkcijo Coming Home/ Leaving Home.

 

 

FOTOGRAFIJE NOTRANJOSTI

 

›   Notranjost: Namesto klasičnih opremskih paketov so tu paketi Design Selection, ki postavljajo merila pri zasnovi notranjosti. Vsak od paketov Design Selection, ki so jih sestavili obli­kovalci znamke ŠKODA za koncepte materialov, ponazarja okusno urejeno notranjost z visoko stopnjo dobrega počutja ter naravne, trajnostno izdelane in reciklirane materiale. Individualno konfiguriranje vozila olajšuje nova struktura ponudbe: pakete za deset tematskih področij ter nekaj posamičnih opcij je mogoče konfigurirati na pregleden način in v le nekaj korakih.

 

V modelu ENYAQ iV se boste počutili kot doma - preverite ključne značilnosti različnih opcij notranjosti! Kako bo torej videti vaš dom na kolesih?

 

 

›   Povezljivost: Osrednji zaslon s 13-palčno diagonalo je največji od vseh v modelih ŠKODA, po­leg tega je ENYAQ iV ves čas online in pametno povezan. Polnjenje baterije in predklimatizi­ranje notranjosti lahko enostavno upravljamo na daljavo prek aplikacije ŠKODA Connect.

 

›   Simply Clever: Pri znamki ŠKODA so za električne avtomobile razvili posebne 'simply clever' rešitve, denimo čistilo za polnilni kabel, zaščitni pokrovček za polnilno vtičnico in predal za polnilni kabel pod dnom prtljažnika. Nova, v dveh ravninah zasnovana sredinska konzola omogoča veliko prostora, za red v dvojnem prtljažnem dnu pa skrbi domiseln vstavek. Klasično strgalo za led boste pri modelu ENYAQ iV našli na notranji strani pokrova prtljažnika.

 

›   Polnjenje: 

Preprosto polnjenje brez zapletov omogoča MyŠKODA Powerpass. To je kartica, s katero lahko vozilo polnite na večini polnilnih točk v državah Evropske unije. Poleg tega je ŠKODA vključena tudi v vzpostavljanje mreže hitrih polnilnic Ionity po vsej Evropi.

Za individualno polnje­nje doma so pri znamki ŠKODA pripravili stensko polnilno postajo ŠKODA iV v treh izvedbah. Poleg tega lahko ENYAQ iV s kablom za hitro polnjenje polnite tudi na hitrih polnilnicah.

Prav posebej ugodna pa je ponudba mreže polnilnic MOON Charge podjetja PORSCHE SLOVENIJA, d.o.o., uvoznika vozil znamke ŠKODA. Sistem MOON charge trenutno omogoča uporabo več kot 150 polnilnih postaj v Sloveniji in 190 na Hrvaškem. S širitvijo roaming partnerjev pa bo polnjenje kmalu omogočeno tudi v sosednjih in drugih evropskih državah. 

Znamka MOON pod okriljem PORSCHE SLOVENIJA, d.o.o. sicer ponuja tudi različne polnilnice, hranilnike električne energije, načrtujejo in montirajo pa vam tudi domačo sončno elektrarno, s čimer je vožnja z električnim vozilom zares čista. 

 

Za znamko ŠKODA so električna vozila več kot le avtomobili s pogonom na alternativni vir energije. Odpirajo povsem novo poglavje naše 125-letne zgodovine. Naj vam predstavimo svet okolju prijaznih modelov podznamke iV in njihov popolnoma povezani ekosistem.