Modeli
Meni

16.07.2021

Brez skrbi na družinske poti

Se sprašujete, kako z nasmehom na obrazu preživeti dolge vožnje na nepozabne počitnice in stres vsakodnevnih poti? Lahko vam pomagamo!

 

 

Je nenehno hitenje del vašega vsakdana? Niste edini. S stresom se spopada skoraj vsak starš. Zato smo zbrali nekaj uporabnih nasvetov mam in očetov, ki lahko vaše naporne dneve spremenijo v prijetne. Čas, ki ga boste tako prihranili, in nekaj preprostih trikov bodo v vaša jutra ponovno prinesli nekaj miru, v vožnjo pa vrnili užitek - kljub občasno motečim faktorjem na zadnjem sedežu. Čas, ki ga z otroki preživite v avtu na poti v vrtec, šolo in službo ter na popoldanske aktivnosti, je preveč dragocen, da bi ga izgubili za vedno, zato ga raje dobro izkoristite. In pri tem ne pozabite na lastno kreativnost!

 

Peter, 32, oče treh razposajenih, glasnih otrok

 Uživam v poslušanju čebljanja otrok na poti v šolo in vrtec. Ampak to se s tremi mulci na zadnjih sedežih vse prehitro sprevrže v bučne prepire. Jaz pa nujno potrebujem nekaj miru po jutranji histeriji pred odhodom od doma. Z ženo imava zato za takšne primere nekaj adutov v rokavu. »Igra tišine« je res čudežna. Težko je verjeti, ampak tekmovalnost otrok je lahko včasih prav blagodejna!

Ana, 35, mama dveh sanjaških otrok

Burna jutra so običajno pomenila tudi burne dneve v službi. Kazalci na uri so se vedno vrteli prehitro. Čas res ni bil moj prijatelj. Nekega jutra pa sem se spomnila, da sem morala kot otrok svoja oblačila za šolo vedno pripraviti že zvečer. Naslednji dan sem svoje družinske člane vzela za poskusne zajčke in se odločila preizkusiti to metodo. Pred spanjem sta otroka - četudi sprva nejevoljno - pripravila oblačila, mož pa je nekoliko razdražen pripravil jedilno mizo. Med tem mi je ostalo ravno dovolj časa, da sem izbrala šminko za naslednje jutro, v upanju, da bomo s temi preprostimi pripravami zjutraj prihranili toliko časa, da se bom lahko za spremembo naličila doma in ne v avtu. Čeprav smo zvečer porabili nekaj časa za priprave, ga je vendarle ostalo še nekaj za običajno crkljanje pred spanjem. In kako se je začel naslednji dan! Brez kričanja in joka ter z ličili na pravih mestih še preden smo pohiteli proti avtu. Jasno, rutino smo obdržali!

Veronika, 37, mama dveh malih umazančkov
Vse se je vedno zdelo pod nadzorom, dokler nismo zaklenili vrat in zakorakali proti garaži. Sneg, pesek in luže so bili zame, poslovno oblečeno mamo, vedno največji sovražniki, za moja ljubitelja blata pa seveda vedno največji prijatelji. Z umazanijo na čevljih se preprosto nista nikoli obremenjevala. Blato s čevljev pa je seveda vse prepogosto končalo na mojih oblačilih. Dvigovanje fantov v avto in pripenjanje v sedež je bil zato vedno izvrsten receprt za katastrofo. Po nekaj neprijetnih zadregah v službi sem svoj prtljažnik založila z rezervnimi oblačili in čevlji zase in za otroka. Zdaj mi ni več treba tečnariti, ko razigrano nabirata umazanijo, saj imam rezervni načrt - za vsak slučaj.

Barbara, 29, zaposlena mama pustolovske deklice
Nekega dne, ko sem morala v službo prej kot običajno, sem opazila, da je šolsko parkirišče še skoraj prazno, na poti v službo pa nisem naletela na običajen zastoj. Spoznala sem, da bi lahko prihranila najmanj pol ure, če bi v službo odhajala prej kot običajno. Moja hči se tako ali tako zbudi zgodaj, jaz pa sem vedno imela občutek krivde, ker sem porabljala toliko časa ob iskanju parkirišča pred šolo in čakanju v jutranji konici, za najine popoldanske gozdne pustolovščine pa mi je zmanjkalo časa. Tistega dne sem zato vprašala svojo nadrejeno, ali bi lahko v službo in iz nje prihajala in odhajala prej. Idejo je z veseljem sprejela. Pravzaprav se je ta odločitev izkazala za nadvse koristno, saj so stranke začele ceniti naš razširjeni delovni čas. To je bilo čista zmaga za vse.

Katarina, 40, mama dveh mladih športnikov

Nekoč sem sovražila ure, ki sta jih otroka preživela na športnih aktivnostih. Mestna vožnja v najbolj prometno norih urah in čakanje na zaključek treninga sta bili moja nočna mora. Videti en trening karateja je popolnoma dovolj, kajne? Izgubljala sem ure in ure svojega časa, vegetirala sem v avtu in potrto razmišljala o vseh stvareh, ki bi jih lahko v tem času počela doma. V novem šolskem letu, ko so se zanimanja sinov spremenila, pa sem si vzela nekaj časa in raziskala ponudnike športnih aktivnosti. Našla sem prostor, v katerem lahko istočasno opravita trening plezanja in košarke. In še najpomembneje: športna dvorana je bila blizu moje priljubljene tekaške proge in nedaleč od nakupovalnega centra. Kar naenkrat sem lahko v času, ki sem ga prej presedela v avtu, nakupila hrano (in občasno še kakšen par čevljev). Predvsem pa sem lahko začela izpolnjevati obljubo, ki sem si jo dala pred časom: vzeti si čas zase ne da bi zato morala žrtvovati čas z družino. Je lahko še kaj boljše od tega?

 

Nekateri si lahko vsako nedeljo vzamejo čas za čiščenje avtomobila, drugi pač ne. Se lahko, tudi če se zelo potrudite, sploh spomnite, kdaj je vaš avto nazadnje sijal od čistoče? Čeprav spletni nasveti, povezani z avtomobilsko čistočo, večinoma izključujejo prisotnost otrok, pa to pri vas verjetno ni posebej realno. Če se vaš avto skriva nekje pod kupom krušnih drobtin in igrač in se v njem vsak dan razlijejo sok, kava in druge neznane tekočine, smrad pa je iz dneva v dan hujši, vam bodo hitri nasveti za čiščenje in vzdrževanje morda pomagali, da ne boste obupovali vsakič, ko sedete za volan.

 

Smola pa taka

S prijetnimi pobegi v gozd lahko morda odklopite skrbi in umirite svoje misli. Toda otroci na poti med drevesi na nabirajo le vejic, kamnov, blata in klopov. V avto s sabo prinesejo tudi smolo, ki se lahko kar naenkrat znajde povsod. Lotite se je z zobno pasto in mokro krpo in smolnata nevšečnost bo čudežno izginila.

Lepljiva nadloga

Otroci obožujejo nalepke, kajne? Vi pa jih, prilepljene na okna, naravnost sovražite. Poskusite jih odstraniti s kuhinjskim strgalom za steklokeramične plošče.

Prilepljeni v sedež

Ste pravkar želeli vstati iz voznikovega sedeža, ko vas je nekaj potegnilo nazaj? Takoj veste, da je kriv sinov žvečilni gumi. Z vrečo ledu ga zamrznite, ko se strdi, pa ga boste z lahkoto odstranili v celoti - s sedeža in z vaših hlač.

Uničevalec suhih packarij

Ozrite se naokoli: je na plastiki notranje strani vrat razmazan sladoled, na armaturni plošči pa neidentificirana, posušena snov? Običajna radirka bo tej nesnagi naredila konec.

Mastna ogaba

Razlita ali razmazana maščoba sčasoma začne neznosno smrdeti, zato se je mastnih madežev najbolje lotiti takoj. Vonjanje tedne stare majoneze verjetno ni na seznamu vaših želja. Če nimate razmaščevalca, uporabite nekaj kapljic zmogljivega detergenta za pranje posode, z njim podrgnite po madežu in obrišite z mokro krpo. Detergent s sabo odnese maščobo in smrad. Vse ostale madeže, tudi ostanke izbljuvkov, pa najučinkoviteje očistite s sodo bikarbono, na katero nanesete nekaj kisa z vodo.

Avtomobilske slikarije

Vsi ljubimo voščenke, a le na papirju. Niste edini, ki voščenk na avtomobilskih prevlekah ne prenašate najbolje. Prekrijte »umetnino na blagu« s papirjem in jo polikajte z vročim likalnikom. Vosek, spremenjen v tekočino, bo vpil papir. Lahko pa uporabite tudi razmaščevalec, ki ga po nanosu preprosto obrišete s sedeža.

Drobne nadloge

So vaši sedeži prekriti s kupom majhnih, gnusnih reči - krušnimi drobtinami, lasmi in drugimi neznanimi snovmi -, posesan avtomobil pa le vaše pobožne želje? Opremite se s širokim, močnim lepilnim trakom (tako ali tako ga je vedno koristno imeti v avtomobilu), s katerim polepite problematične dele. Večina drobnih ostankov se bo prilepila na lepilni trak, vožnje v črnih oblačilih pa se ne bo več treba bati.

 

So dolge vožnje zaradi otroškega nemira še napornejše, kot bi bile sicer? Zaposlite jih z miselnimi igrami, ki so odličen trening za mlade možgane. Otroci bodo utrjevali svoj spomin in koncentracijo, hkrati pa se bodo - četudi privezani v sedež - imeli fino. Vožnja z avtomobilom naenkrat ne bo več breme. Takšne igre so najboljše zdravilo za potovalno slabost in dolgčas, vi pa boste s svojo družino preživeli nekaj neprecenljivega kakovostnega časa. Preberite navodila za deset preprostih, zabavnih »avtomobilskih« igric, za katere ne potrebujete nobenega pripomočka in so primerne celo za najmlajše otroke.

 

Glasbeni vrtiljak

Eden zamrmra pesem ali napev iz filma, nadaljevanke ali risanke, drugi pa morajo uganiti, katera pesem je to. Za mlajše pridejo v poštev otroške pesmice. Če se hočete igrati dalje, pa lahko potem, ko ste pesem že ugotovili, zapojete skupaj.

Branje misli

Nekdo si nekaj zamisli, drugi pa postavljajo vprašanja, da bi ugotovili, kaj je to. Mlajši si bodo zamislili kakšno stvar, ki jo vidijo, npr. nebo, cesta, avtomobili, hiša, sonce, torba, travniki … Starejši otroci naj si zamislijo stvari, ki jih okoli sebe ne vidijo, npr. tobogan, pes, omara ali plavalni bazen.

Mojstri domišljije

Eden izmed sodelujočih začne zgodbo z enim samim stavkom. Naslednji doda nov stavek. Odrasli naj poskrbijo, da zgodbo s svojim stavkom zapeljejo širše, dlje, pestreje, da bo mlajšim lažje. Igra se nadaljuje, dokler se udeležencem ljubi plesti zgodbo.

Rimarije

Sestavite svojo popotno himno! Prvi igralec pove besedo ali besedno zvezo, drugi pa mora najti takšno, ki se bo rimala. Mlajše otroke spodbudite z izborom preprostih začetnih besed, za katere je lažje poiskati rimo. Igra se nadaljuje, dokler kdo ne ostane brez rime.

Ena, dve, tri …

Vsi igralci naj štejejo avtomobile, ki so podobne oblike in iste znamke, kot je vaš. Morda opazite celo avtomobil, ki bo enake barve! Lahko pa si razdelite delo in vsak šteje avtomobile ene izbrane vrste avtomobilske znamke, oblike ali barve. Igro lahko nadaljujete tako, da na cesti iščete avtomobile, ki so večji, manjši, daljši, krajši, svetlejši ali temnejši od vašega.

Poznavalci

Izberite temo, na primer sadje, risanke ali živali. Prvi na primer iz kategorije sadje izbere banano, drugi jabolko, tretji ananas. Ko zmanjka idej, oseba izgubi ali pa izberite novo temo. Za mlajše igro prilagodite in jim omogočite, da večkrat ostanejo brez odgovora, preden jih izločite (in tvegate jok).

Spomin

Prvi igralec začne s črko A in mora najti besedo, ki se začne na to črko, na primer: »A je za avto.« Drugi izrečeno ponovi ter doda drugo črko abecede: »A je za avto, B je za brado.« Tako si sledijo vse črke abecede, pri čemer je treba vedno ponoviti vse prejšnje. Da bi bila naloga težja, lahko črke premešate in ne sledite sosledju v abecedi. Zmaga tisti, ki pride najdlje. Lahko pa se odločite, da sploh ne boste tekmovali in se boste imeli samo lepo!

Kamnit obraz

Izberite igralca, ki bo moral skozi vso igro ohraniti resen obraz. Drugi izberejo zanj posebej neumen odgovor, s katerim bo moral odgovarjati na vprašanja. Le poskusite resno odgovoriti »Sosedova krava.«, ko vas vprašajo, kdo je vaša velika ljubezen. Ko se zasmejite, je čas, da vašo vlogo prevzame kdo drug, in igra se nadaljuje. Smeh je zagotovljen!

Besedna pantomima

Eden od igralcev le s premikanjem ustnic izgovori besedo, ostali pa morajo ugotoviti, kaj je »rekel«. Odrasli naj, posebno če se igrajo z mlajšimi otroki, izbirajo bolj izrazne ali značilne besede, kot so mama, telefon, banana ali miza.

Veriga besed

Prvi igralec izgovori besedo, drugi pa mora najti novo besedo, ki se začne s črko, s katero se je prejšnja končala, na primer: žirafa-akumulator-rozina. Lahko se celo dogovorite, da morajo biti izbrane besede iz točno določene teme, npr. živali, drevesa ali vrste hrane. S starejšimi otroki lahko iščete avtomobilske znamke, države ali mesta.