Modeli
Meni
24.10.2017

ZIMA PRIHAJA

Ne jutri, ne pojutrišnjem: zdaj je čas za pripravo voznika - in avta - na zimske vozne razmere.

 

 

Sredi sončne in barvite jeseni le redki razmišljajo o težavah, ki jih voznikom prinašajo nizke temperature, obilno sneženje ali poledica na cestah. A topli dnevi se lahko prav hitro spremenijo v pravo zimo: nenadoma nas zjutraj ob megli pozdravi tudi prva zmrzal in s tem poledica na cestah. Ste pripravljeni na zimo?

 

 

Zimska obutev

 

Pripravo na zimo mora vsak voznik začeti z izbiro ustreznih pnevmatik za svojega jeklenega konjička. Tudi najzmogljivejši, najdražji in najsodobnejši avto se ceste dotika le s štirimi za dlan velikimi površinami svojih pnevmatik! Nikar ne pozabite: če te ne zagotovijo dobrega stika in oprijema z vozno podlago, so vse druge lastnosti in zmogljivosti našega jeklenega konjička povsem nepomembne.
Naš zakon sicer ne predpisuje obvezne uporabe zimskih pnevmatik, saj omogoča, da predpisom ugodimo tudi s kompletom snežnih verig v prtljažniku. A pozorni in skrbni vozniki vedo, da lahko letne pnevmatike na kolesih in snežne verige v prtljažniku na hladni, pomrzli ali poledeneli cesti pomenijo zdrs in nezgodo!
Zimske pnevmatike so poleg opazno globljega profila in posebnih lamel za izpodrivanje snega in boljši oprijem narejene tudi iz drugačne gumene zmesi, namenjene nizkim temperaturam. Gumena zmes letnih pnevmatik pri nizkih temperaturah namreč otrdi, oprijem in vodljivost se zato poslabšata. Tudi izdelovalci pnevmatik priporočajo menjavo letnih pnevmatik za zimske vselej, ko temperatura pade pod 7 stopinj Celzija. Zakonodaja pa predpisuje menjavo najkasneje do 15. novembra!

 

Sta dve zimski dovolj ali ne?

 

Marsikateri voznik meni, da bo privarčeval nekaj evrov, če bo zimske pnevmatike namestil le na gnani kolesni par, a dobre vozne lastnosti v zimskih razmerah zagotavljajo le enake zimske pnevmatike na vseh štirih kolesih. Lahko pa štiri zimske pnevmatike med seboj zamenjujemo oziroma jih rotiramo in s tem zmanjšamo neenakomerno obrabljenost; posamezne pnevmatike namreč običajno nosijo različno težo, zato se obrabljajo neenakomerno. Marsikateri avto ima navodila za rotacijo pnevmatik napisana v knjižici s tehničnimi navodili!
Ob pomoči strokovnih in neodvisnih testov lahko vsak poišče ustrezno pnevmatiko za svoj slog vožnje in svoje potrebe. Nekatere pnevmatike so boljše na zasneženi cesti, nekatere na mokrem, spet druge se dobro obnesejo na ledu. Najboljše seveda ponujajo uravnotežene lastnosti na vseh podlagah pa tudi pri obrabi in kotalnem uporu, ki vpliva na porabo goriva.

 

Danes je na trgu pestra in raznolika ponudba pnevmatik ter vrsta ponudnikov, zato nas lahko hitreje zavede nizka cena, da se odločimo za nakup neuveljavljenih blagovnih znamk in večkrat tudi pnevmatik z drugačnimi dimenzijami, kot so priporočljive za ta letni čas. Ker so pnevmatike edini stik vozila z vozno površino, moramo res izbrati ustrezne in kvalitetne.

 

BOGATO PONUDBO KVALITETNIH PNEVMATIK NAJDETE V POOBLAŠČENI PRODAJNO-SERVISNI MREŽI ŠKODA, KJER VAM BODO NAŠI STROKOVNJAKI Z VESELJEM SVETOVALI IN POISKALI NAJUSTREZNEJŠE PNEVMATIKE ZA VAŠE VOZILO. PONUJAMO VAM TUDI UGODNO PREMONTAŽO IN HRAMBO PNEVMATIK.

 

Zakonodaja zapoveduje, da morajo imeti zimske pnevmatike profil globok najmanj 3 milimetre, a vseeno je pametno, da ga ni manj kot 4 milimetre. Če je globina profila ob začetku zimske sezone namreč le 3 milimetre, ste lahko prepričani, da bo profil ob koncu ali celo sredi zimske sezone še plitkejši, s tem pa pnevmatike ne bodo samo pod zakonsko normo, ampak tudi nevarne!

 

 

Zjutraj brez težav

 

Med najpogostejšimi vzroki za težave in okvare avtomobilov v zimskem obdobju so težave z akumulatorjem. Stanje akumulatorja je v zimskem času zelo pomembno - njegova zmogljivost namreč pada premo sorazmerno s temperaturo. Tako ima akumulator pri 0 stopinjah Celzija le 80 odstotkov svoje nazivne zmogljivosti, pri -20 stopinjah Celzija pa le še 50 odstotkov!
Če akumulator ni v ustrezno dobrem stanju, utegnete imeti v hladnih zimskih jutrih težave z zagonom avta. S kratkim preizkusom lahko tudi sami preverite stanje akumulatorja. Najprej preverite raven elektrolitske tekočine v celicah. Ta mora segati od 5 do 10 milimetrov nad plošče akumulatorja. Če je tekočine premalo, je treba doliti destilirano vodo. Preizkus zmogljivosti akumulatorja pa opravite tako, da v temi in pri ugasnjenem motorju za nekaj minut prižgete dolge luči, potem pa zaženete motor. Če bodo luči pri prižganem motorju svetile opazno svetleje, je akumulator v slabem stanju in treba ga bo zamenjati.
Včasih je veljalo, da so akumulatorji v avtomobilih odpovedali predvsem ob prvem mrazu zaradi preslabe zmogljivosti in tudi zaradi neustreznega vzdrževanja. Pri sodobnejših akumulatorjih pa pogosto ni več težav zaradi zmogljivosti, temveč je problem v neustrezni izbiri akumulatorja - napetosti polnjenja so se zaradi vedno večjega števila električnih porabnikov namreč dvignile.
Ob zamenjavi akumulatorja je najbolje pogledati v navodila za uporabo avtomobila in ugotoviti, kakšen nadomestni akumulator lahko vgradite v svoj avto. Vsekakor pa je ob nakupu akumulatorja dobro vedeti še kaj več, še zlasti, če se odločite za nakup izdelka druge blagovne znamke namesto originalnega akumulatorja.

 

NE TVEGAJTE: PRED NAKUPOM OZIROMA ZAMENJAVO AKUMULATORJA SE POSVETUJTE S SERVISNIM STROKOVNJAKOM NA POOBLAŠČENEM SERVISU ŠKODA, KJER IMAJO ZA VAS TUDI ŠIROKO IZBIRO RAZLIČNIH AKUMULATORJEV.

 

Dobro videti in biti viden

 

Pozimi so za varno vožnjo zelo pomembne tudi brezhibne luči, saj se stemni precej prej kot poleti pa tudi vidljivost je v meglenih, deževnih ali sneženih dneh dosti slabša. Ko preverjate delovanje luči, preverite še stanje nadomestnih oziroma rezervnih žarnic in jih dopolnite, če je treba.
Preverite seveda tudi hladilno tekočino, ki mora imeti dodano sredstvo proti zmrzovanju - to varuje hladilno tekočino pred zmrzovanjem vsaj do temperature -25 stopinj Celzija.
Preverite tudi delovanje in stanje naprave za pranje vetrobranskega stekla (in zadnjega stekla, če je vozilo tako opremljeno), brizgalnih šob, v posodo za pralno tekočino natočite zimsko pralno sredstvo, temeljito pa preglejte tudi metlice brisalnikov. Izrabljene pravočasno nadomestite z brezhibnimi; tako kot druga dopolnilna oprema, h kateri sodijo tudi nadomestne žarnice, so vam na voljo na vseh pooblaščenih servisih ŠKODA.