Modeli
Meni
23.01.2018

Kodiaq NA CILJU DAKARJA

Kodiaq je kot prva Škoda končal legendarni reli Dakar 2018. Skozi ciljno črto je zapeljal v svoji nepredelani, torej serijski izvedbi.

 

 

Serijski Kodiaq Style  2.0 TDI 4×4 s 7-stopenjskim DSG menjalnikom se je na pot prek Peruja, Bolivije in Argentine podal kot spremljevalno vozilo ekipe BARTH.

 

»Naš največji izziv bo pokazati, da se ta češki SUV lahko kosa z vsemi tveganji, ki jih prinaša to izjemno zahtevno tekmovanje. Prevozili bomo 10 tisoč kilometrov poti. Sicer bo Kodiaq kot spremljevalno vozilo večinoma vozil po tlakovanih cestah, a na visoki nadmorski višini, tudi več kot 4500 metrov. Prav tako se bo moral spopadati s peskom, sipinami, blatom, soljo in prahom,« je pred začetkom relija povedal Michal Burkon, vodja ekipe BARTH.

 

 

Za volanom Kodiaqa je med relijem Dakar sedel češki radijski in televizijski voditelj Vlasta Korec, ki je z dogodka tudi poročal. »Tega našega medveda bomo spustili v okolje, ki mu res ni domače, in tega se zelo veselim,« je pred štartom povedal Korec, ki ima s Škodami dobre izkušnje. Dolgo je denimo vozil Superb L&K. »To je bil odličen avto.«

 

SERIJSKI Kodiaq Style  2.0 TDI 4×4 S 7-STOPENJSKIM DSG MENJALNIKOM JE PRVA Škoda, KI JE KDAJ KONČALA LEGENDARNI RELI DAKAR!

 

Že vnaprej mu je bilo seveda jasno, da se na Dakarju ne bo peljal s hitrostjo 210 km/h, kolikor je Kodiaqova končna hitrost. »Celo spremljevalna vozila imajo namreč posebno opremo, ki nadzoruje njihovo hitrost, odstopanja pa prinesejo kazen. Lahko se celo zgodi, da je tekmovalec kaznovan zaradi neodgovornosti ekipe v spremljevalnem vozilu.«

 

 

»Belo-modri Kodiaq se je izkazal kot dovolj udoben celo za sedem ljudi. Seveda to ni avto, ki bi bil domač na sipinah; za kaj takega bi ga bilo treba predelati. V manj zahtevnih off-road pogojih pa se pelje kot v naravnem okolju. V njem smo peljali res veliko prtljage - šotore, spalne vreče, kamere, stojala, fotoaparate, drone, oblačila … Osupljivo je, da smo vanj lahko spravili vse to,« je ob koncu relija svoje vtise zbral voznik.

 

 

Ekipa je s Kodiaqom na najtežje pogoje naletela v Boliviji, kjer se je karavana vozila na več kot 4000 metrov nadmorske višine. »Veliko vozil je imelo težave, niso imeli dovolj moči. Kodiaq pa se je tu res izkazal, saj nismo opazili nobene izgube moči. Avto se je odlično spopadel tudi z luknjastimi bolivijskimi cestami in s slabim dizelskim gorivom. Številnim se je kadilo iz motorja. Kodiaq je tudi vse to zdržal brez težav.«