Modeli
Meni

21.06.2017

POČITNICE NA CESTAH: BREZ TEŽAV, BREZ SKRBI

Poletne počitnice se za marsikatero slovensko družino začnejo z daljšo vožnjo. Ta je lahko stresna že zaradi svoje dolžine ali poletne gneče, kaj hitro pa se na poti zgodi tudi kaj bolj neprijetnega. Z nekaj načrtovanja lahko takšne dogodke preprečimo.

 

 

Med najbolj obremenjenimi »družinskimi člani« je med potovanjem zagotovo naš avto. Ob rednem vzdrževanju seveda vsako vozilo z lahkoto opravi tudi z daljšimi potmi in polno naloženim prtljažnikom, a pred odhodom velja dodatno preveriti nivo hladilne tekočine in motornega olja ter pregledati obrabljenost zavornih ploščic in stanje akumulatorja.

 

Manjkajoče tekočine - med njimi ne pozabite na tekočino za čiščenje vetrobranskega stekla - lahko dolijete sami, skrb za zavore pa raje prepustite izurjenim strokovnjakom pooblaščene prodajno-servisne mreže za vozila Škoda. Kratek obisk servisa pred odhodom na počitnice je tako ali tako odlično sredstvo za zmanjševanje počitniškega stresa.

 

Preden zares odidete svojemu poletnemu cilju naproti, še enkrat preverite tlak v pnevmatikah; ker so počitniški avtomobili običajno polno naloženi, zvišajte tlak na zgornjo predpisano mejo, ki je zapisana na nalepki, ki jo najdete na vratcih rezervoarja za gorivo ali v vozilu na spodnji strani B-stebrička (stebriček med prednjimi in zadnjimi vrati na voznikovi strani).

 

Čeprav je prostora za prtljago na tovrstnih vožnjah vedno premalo, le naredite še nekaj prostora za orodje; osnovno je sicer v vsakem avtu, a če gre zares kaj narobe, boste rabili vsaj še robusten ključ za vijake platišč, komplet različnih izvijačev, klešč in ključev, ročno svetilko, lepilni ali izolirni trak in vlečno vrv. Ne pozabite preveriti in dopolniti tudi kompleta prve pomoči, ki ima po naših predpisih omejen rok trajanja - zaradi pretečenega roka trajanja vas lahko policist tudi oglobi.

 

Če se znajdete v težavah, je tu Asistenca Porsche Slovenija - Škoda, ki vam priskoči na pomoč po vsej EU, vse dni v tednu, 24 ur na dan. Jamstvo mobilnosti, ki vam ga zagotavlja Asistenca Porsche Slovenija - Škoda, velja za celotno življenjsko dobo vašega vozila. Podaljša se z vsakim servisnim pregledom, ki je opravljen na pooblaščenem servisu v Sloveniji ter v skladu z navodili za uporabo vozila in servisno knjižico.

 

Križi in težave s prtljago

 

 

Kako vse »nujno« spraviti v vselej premajhen prtljažnik? To vprašanje si postavlja večina, le malokdo pa pomisli, da je treba prtljago naložiti pravilno in jo zavarovati za primer trka. Ni namreč malo takšnih nesreč, v katerih je za poškodbe potnikov kriv ravno nezavarovan tovor oziroma prtljaga.

 

Tudi če so vsi potniki pravilno pripeti z varnostnimi pasovi, lahko namreč nezavarovana prtljaga, ki ob trku prileti v potniško kabino, povzroči hude poškodbe. Največ možnosti, da sploh pride do takšne nesreče, je seveda takrat, ko imamo v avtu veliko različno velikih in težkih kosov tovora, opreme ali prtljage - torej tudi ali predvsem takrat, ko se odpravljamo na počitnice. Kako varno pakirati, si preberite tukaj!

 

Prtljago lahko pospravite tudi v strešni kovček, nameščen na strešne nosilce. Strokovnjaki v pooblaščeni prodajno-servisni mreži za vozila Škoda vam bodo svetovali o pravilni izbiri nosilcev in strešnega kovčka za vaše vozilo, ponekod pa je mogoč tudi njihov najem. A pozor: pri vožnji s strešnim kovčkom ali s kolesi (seveda pritrjenimi z ustreznim nosilcem) upoštevajte dodatno višino in ustrezno prilagodite hitrost.

 

Zdravo ohlajeno

 

Klimatska naprava ne prinese le potovalnega udobja, pač pa tudi zbranost voznika in zato varnejšo vožnjo. A ne pozabite: zahteva redno vzdrževanje. Srce vsake klimatske naprave je namreč kompresor, ki stiska in poganja hladilni plin oziroma tekočino po sistemu. Treba ga je redno vzdrževati, da še vedno lahko učinkovito opravlja svojo funkcijo.

 

Del, ki je najbolj izpostavljen obrabi, je filter, ki čisti zrak pred vstopom v potniško kabino in je zaradi vse bolj onesnaženega zraka vedno bolj obremenjen. Zračni filter je priporočljivo menjati vsako leto. Ko je zamašen, namreč ne more več opravljati svoje funkcije in delci umazanije nekontrolirano vstopajo v klimatsko napravo. Posledice tega so povečane koncentracije alergenov in delcev umazanije ter neprijetne vonjave v vozilu.

 

Redno vzdrževanje klimatske naprave bistveno vpliva na zrak v vašem vozilu in na vaše počutje, ko ste na poti. Ker vzdrževanje zahteva veliko strokovnega znanja, skrb za klimatsko napravo raje prepustite izurjenim strokovnjakom pooblaščene prodajno-servisne mreže za vozila Škoda.

 

Za konec

 

Ne pozabite, da nepridipravi nimajo počitnic, zato velja biti ob postankih na avtocestnih postajališčih še posebej previden, da vam kraja ne uniči dopusta, še preden se je ta sploh začel. Z nekaj našimi nasveti, ki jih najdete tukaj, lahko njihovo namero preprečite. Pa srečno - in veliko užitkov!