Modeli
Meni
04.04.2017

Kako iz avtomobila kot iz škatlice?

Nervozni navznoter, ker ste pomečkani navzven? Nič več! Pripravili smo nekaj nasvetov, kako tudi po vsakodnevni vožnji v službo oziroma dolgi poti na poslovno srečanje (ali samo na zasluženi dopust) ostati zadovoljni in urejeni.

 

 

1. Pomoč (na cilju)

 

Popackane hlače? Prepotena srajca (in vi)? Prah na suknjiču? Umazani čevlji? Naškomplet prve pomoči vas bo rešil pred marsikatero zadrego! V avtu imejte vedno priročno spravljene nekaj gaze, lepljivi valjček za odstranjevanje umazanije in prahu, gobico za čiščenje čevljev, čistilne in osvežilne robčke (vlažni robčki za otroke pridejo še kako pravtudi odraslim!), dezodorant, ogledalce, krpo, majhen razpršilec z vodo (za hitro vlažno glajenje oblačil), enega tistih »slinčkov«, ki jih dobite v restavracijah in pokrijejo celoten trup ter vas bodo prijazno ščitili med vašim zajtrkom in kavico na poti, ter komplet rezervnih oblačil za skrajno silo. Dežnik in obešalnik pa sta v avtomobilu tako rekoč že obvezna oprema.

 

2. Privežite (se)

 

Varnostni pas res rešuje življenja, a do vaših skrbno izbranih oblačil ni posebej prijazen, pa naj gre za še tako kratko vožnjo. Oster rob varnostnega pasu bo srajco pošteno zmečkal, zato svetujemo kvaliteten mehak zaščitni ovoj za pas, ki bo zmanjšal pritisk na tkanino. Preden se pripnete, pa se vedno prepričajte, če pas gladko teče čez vaša oblačila.

 

3. Pritisnite (z rezervo)

 

Vaše vozilo ima rezervno pnevmatiko (ali vsaj set za njeno popravilo), vi pa bi morali imeti v vozilu par čevljev samo za vožnjo. Ker vožnja v petkah ni ravno najlažje opravilo,imajo številne dame v vozilu že nizke »vozniške« čevlje. A ne gre samo za udobje in varnost - pomislite tudi na svoje ljube, drage, sijoče usnjene čevlje! Njihovi podplati inpete se bodo zaradi drgnjenja ob preprogo presenetljivo hitro izrabili, še posebej, če je ta iz gume. In kolikokrat se vaši usnjeni čevlji prepognejo (in postajajo tako vse bolj zgubani), ko pritiskate na plin, sklopko in zavoro? Priznajte si: če vozite v najboljših čevljih, ste pač na najboljši poti, da jih prehitro uničite.

 

4. Parkirajte (pametno)

 

Parkiranje v garažni hiši vas lahko reši iz zadrege. Če se morate v zadnjem hipu preobleči - in vedno je pametno imeti v avtu rezervni komplet oblačil -, vam garažna hiša pri tem omogoča precej več diskretnosti kot druga parkirišča. Poleg tega je v bližini po navadi tudi stranišče, kjer se lahko tako preoblečete kot osvežite. Tistih sto metrov več, ki jih boste morali zato prehoditi, bo tega še kako vrednih.

 

5. Kava (na poti)

 

Si ne predstavljate začetka dneva brez kave? Tudi med vožnjo? To je lahko pravi izziv, zato nikar ne pijte, medtem ko obračate volan, menjate prestave in ste nasploh aktivno udeleženi v prometu (saj nočete ne nesreče ne vroče črne tekočine na svoji beli srajci, kajne?). Ogromno priložnosti za kavo ponuja čakanje pred semaforjem,med vožnjo pa naj bo vaš lonček raje varno pričvrščen v posebej za to oblikovanem držalu.

 

6. Pakirajte (z glavo)

 

Greste na poslovno pot? Potem se na cilju rajši ukvarjajte s poslovnimi partnerji kot z zmečkanimi oblačili. Ker vseh občutljivih kosov oblačil ne morete razobesiti po avtomobilu (nekaj pa jih vendarle lahko, zato to tudi storite), pakirajte pametno. Nikar ne skušajte vsega stlačiti v en kovček, če to pač ne gre. Oblačil namreč ne smete preveč stisniti skupaj. Tista, ki niso občutljiva, položite na dno, vse drugo pa pazljivo zložite ali zvijte. In najboljši trik? Med posamezne plasti položite plastične vrečke. Tako se oblačila ne bodo preveč stiskala, hkrati pa se bodo lahko tudi nekoliko premikala. Deluje kot botoks za oblačila!

 

7. Tkanine (brez gub)

 

Preden ste kupili avto, ste se gotovo odpeljali na testno vožnjo. Nekaj podobnega bi morali narediti z oblačili. Ko jih kupujete, tkanino vedno stisnite in jo pomečkajte v dlani. Tako bo v hipu jasno, ali imate pred seboj tkanino, ki se rada mečka. Vsekakor pa se zavedajte, da po nekaj urah vožnje ali dela v oblačilih, narejenih iz čistega bombaža ali lana, pač ne boste videti dobro. Najboljša alternativa je bombaž z dodano drugo, po navadi umetno komponento, zaradi katere se bombažna tkanina manj mečka. Absolutni zmagovalci v boju proti gubam pa so volna, kašmir in umetne tkanine.

 

8. Barvito (in skrito)

 

Statistika in izkušnje kažejo, da na naših cestah prevladujejo beli, srebrni, sivi in črni avtomobili. To pa ne pomeni, da se morajo vozniki z njimi barvno ujemati! Celo v poslovnem svetu je dandanes popolnoma sprejemljivo nositi oblačila z vzorci. Ti vas poživijo, in kar je najboljše, uspešno skrijejo gube in majhne madeže. Prav tako se je vedno pametno oblačiti v plasteh. Tako se lahko hitro znebite umazanega jopiča ali skrijete pomečkano srajco.