Modeli
Meni
17.03.2017

PLEZANJE NA MALLORCI: POPOLN UŽITEK

Le malokdo ve, da je Mallorca ena najboljših evropskih plezalskih destinacij. A plezalcu Sebastianu Alvarezu je povsem jasno, kako raznoliki in dih jemajoči so kamniti klifi tega španskega otoka.

 

 

Samotno in tiho je tukaj gori v Monu Portu. Niti galebi ne preletavajo modrine neba nad nami. Vse, kar slišimo, so valovi, ki kakšnih 150 metrov nižje nežno pljuskajo ob skalnato obalo Mallorce. Lahen morski vetrc, ki se iz vode dviga po pečini, s sabo nosi vonj borovcev, ki so na teh grobih skalnatih pobočjih našli svoje mesto.

 

 

Ko plezam, se povsem osredotočim na skalo in poskušam popolnoma utišati svoje misli.
Sebastian Alvarez

 

 

Sebastian Alvarez je medtem v svojem svetu, ki pa je vse prej kot tih: sliši bitje svojega srca in svoje globoko dihanje, pozorno pa posluša tudi zvok svojih plezalnih čevljev, ko se ti pnejo po stenah rdeče-belega apnenca. Zavrti se v bokih in se z desno nogo močno odrine. Ko se njegovi prsti zagrabijo skalni oprimek, je mogoče pod njegovo majico jasno videti mišice rok. Hitro poišče oporo za nogo, mojstrsko ujame ravnotežje in hitro vpne karabin.

 

»Ko plezam, se povsem osredotočim na skalo in poskušam popolnoma utišati svoje misli,« pravi Sebastian, ko se s stene ponovno spusti na trdna tla. Izključiti strah in dobiti pravi ritem - to je tisto, kar šteje. »Pomembno pa je prisluhniti tudi naravi, temu, kaj ti poskuša povedati skala.«

 

 

Kaže, da se je 39-letni Španec odločil, da bo svoje življenje preživel na Mallorci. Komaj dve leti sta minili, odkar je tukaj, sredi morja, uresničil svoje sanje. Skupaj s prijateljico Adharo sta ustanovila podjetje Rock & Water Mallorca, prek katerega turistom in domačinom ponujata paleto možnosti, kako aktivno preživeti čas na otoku. Lahko se odločijo za gorsko kolesarjenje, jadranje, soteskanje, plezanje in balvaniranje.

 

»Mallorca ima za to idealno lokacijo: imamo prijetno podnebje, 300 dni sonca na leto in ogromno izjemnih lokacij in kotičkov za vse naštete aktivnosti,« je navdušen Sebastian. »Najdemo vse od spektakularnih pečin, ki se dvigajo iz morja, pa do gorski prelazov, čvrstih previsnih sten in celo jam.« Tisti, ki sem pridejo samo zaradi plezanja, so zadovoljni predvsem zaradi dobrega oprijema na otoških apnenčastih stenah.

 

 

Steze, borovci in razgledi

Od vremena, vetra in počutja je odvisno, na katerega od svojih priljubljenih plezalnih kotičkov bo odpeljal svoje goste. Plezališča, ki jih ima najraje (o njih si več preberite spodaj), niso samo tehnično zahtevna, ampak nudijo tudi neverjeten razgled. Že samo pot prek Serre de Tramuntana je preprosto dih jemajoča: vozimo se mimo svetlozelenih poljan, po katerih gazijo ovce, pisane nasade pomaranč in mandljev pa občasno prekinejo prekrasni pogledi na skrivljene oljke in modro nebo nad njimi. Med vožnjo ugledamo tudi vasico Valldemossa, enega najlepših krajev na otoku. V daljavi se vidi župnijska cerkev Sant Bartomeu in starodavno obzidje kartuzijanskega samostana Catuja de Jesus Nazareno.

 

A Sebastian se danes tu ne ustavi. Na poti proti obali se s svojim Kodiaqom elegantno izogiba luknjam. Na njegovi levi je strmina, ki jo občasno popestri zelenilo borovcev in kaktusov. Nenadoma se ustavi in svojega športnega terenca parkira na netlakovanem robu ozke ceste. Njegov cilj? Mogočen previs, sestavljen iz rdečega, belega in sivega apnenca, ki se »sklanja« nad cesto. Skupaj s soplezalcem, ki ga bo med plezanjem varoval pred padcem, na hitro preletita načrtovano smer in v manj kot dveh minutah Sebastian že binglja s skale. V modrih kavbojkah, beli majici in sivi čepici bi prej sodil v kakšen bar na plaži …

 

 

Ravno ko se pripravlja na najtežji del kratkega plezanja, pride mimo skupina španskih pohodnikov. Modro nebo in turkizna barva malih zalivčkov jih naenkrat ne zanimajo več. Vsi osuplo strmijo v človeka, ki z navidezno lahkoto binglja s skalovja nad njimi. Sebastian visi na eni roki, popolnoma sproščeno, kot bi bilo to nekaj najbolj preprostega, in z drugo roko seže v vrečko z magnezijem. Glasno vzdihne in z enim samim odločnim gibom pusti za sabo najbolj zahteven del stene. Kot bi že vse življenje ne delal drugega kot plezal.

 

Namesto srajce in kravate kar vrv in varovalni pas

A Sebastian se je s plezanjem začel ukvarjati šele pri 23 letih, ko se je preselil v Madrid. Pred tem je živel v rodni Argentini. Odrasel je v mirnem mestecu Olavarria in bi skorajda postal poklicni nogometaš. »Nato sem odšel na študij prava v Buenos Aires,« pove, medtem ko zre v svoje bele roke. Ko je v Španiji študij dokončal, je s tem pridobil možnost opravljanja odvetniškega poklica v obeh državah - a nato z odvetništvom ni niti poskušal. »Raje si kruh služim na sreči in zadovoljstvu ljudi kot z njihovimi težavami in nesrečo,« pojasni.
Nato je za nekaj časa odšel v Veliko Britanijo, od tam v Madrid in se končno preselil na Mallorco. Opravljal je različna dela, stalnica pri njegovih selitvah in službah pa je bilo ukvarjanje z različnimi adrenalinskimi športi na prostem.

 

»Rad imam nevarnost, to vam je zdaj zagotovo že jasno,« se široko nasmeji. Njegove rjave oči se zasvetijo. Odkar je s tem začel, se plezanju preprosto ni mogel odreči. Zato sta z dobro prijateljico Adharo pustila službo in šla z odprtjem podjetja Rock & Water Mallorca na vse ali nič.

 

 

Medtem ko vozi po vetrovnih cestah od Sollera proti Palmi, iz šestih Kodiaqovih zvočnikov buči glasba francoskega dua Daft Punk. Sebastian ob glasbi glasno prepeva in si bobna po kolenu. Naslednja destinacija: Torre d'en Beu, stražni stolp iz 16. Stoletja na jugovzhodni obali Mallorce. Vožnja traja dobro uro, mimo prestolnice, skozi množico manjših vasic in nato še po prašni peščeni cesti proti morju. Sebastian tukaj preklopi na štirikolesni pogon in se drži poti, ki ob skalnati steni pelje proti stolpu. Neposredno pod njim je priljubljeno plezališče.

 

 

V zraku je prav čutiti sol, ki jo z oglušujočih valov v kapljicah trga veter. Sebastian iz velikega prtljažnika vzame vso svojo plezalno opremo: vrvi, varovalna pasova in čeladi zanj in za Adharo, pa tudi blazino za balvansko plezanje, ki bi že sama zapolnila prtljažnik kakega manjšega avtomobila. Ta blazina je pri balvanskem plezanju nujna. Sebastian in Adhara skupaj nastavita blazino in se izmenično spopadeta z balvanom.

 

Prvi poskusi on in se po oprimkih v skali kar iz tal spravi na dva metra višine. Nato je na vrsti Adhara, ki je sicer v njunem podjetju zadolžena za gorsko kolesarstvo in vodne športe. Pri balvaniranju je poudarek na plezalni tehniki; skalne gmote so običajno visoke do največ tri metre - in na Mallorci jih je ogromno vseh velikosti in oblik. Zato ji Sebastian pokaže nekaj trikov, s katerimi tudi ona lažje, a seveda samo začasno, užene silo gravitacije.

 

 

Za danes je bilo dogodivščin dovolj. Sebastian Kocdiaqa usmeri proti Palmi. Med vožnjo neprestano pogleduje proti nebu. A ne zato, da bi opazoval sončni zahod. Preučuje oblake, ki se zbirajo nad morjem, in nato zadovoljno zaključi: »Jutri bo najverjetneje spet sončno.« Ravno pravšnje za obisk naslednjega od njegovih najljubših plezalnih kotičkov!

 

 

SEDEM NAJBOLJŠIH PLEZALIŠČ NA MALLORCI

 

1. Port de Valldemossa

 

Nekaj dobrih mest za plezanje najdete tik ob ozki cesti, ki vodi proti temu malemu pristanišču. Najbolj vznemirljiva je tamkajšnja previsna stena. Na vrh vodi kar nekaj smeri. Ker je stena obrnjena proti zahodu, pa sonca tam ne bo do večera.

 

2. Port de Sóller

 

Na relativno visoki steni, ki se pne nad morjem, lahko izbirate med smermi različnih težavnostnih stopenj. Nekatere vodijo neposredno na vrh, druge skozi jamo v skali ali ob njenem robu.

 

3. Caló de Betlem

 

Ta prelep plezalni kotiček na vzhodni obali Mallorce leži v naravnem rezervatu tik ob morju. Apnenec je tu temnejši. Do izhodišča za plezanje pridete po kratki pešpoti.

 

4. Sa Torre d'en Beu

 

To je odličen kotiček za plezalce in tiste, ki se radi vzpenjate po balvanih. Tudi to plezališče leži tik ob morju, in sicer na jugovzhodni strani otoka. Do stolpa vodi kar nekaj plezalnih smeri. Številni balvani, ki so posejani okrog stolpa, so v velikem številu idealni za plezanje.

 

5. Mon Port

 

To območje ni tako znano. Najdete ga ob vznožju Serre de Tramuntana. To skalno steno s številnimi vznemirljivimi smermi lahko dosežete peš po poti, ki je primerna za vozila na štirikolesni pogon, in po daljši neoznačeni pešpoti. Od tod boste imeli prekrasen pogled na južno in zahodno obalo Mallorce.

 

6. El Fumat

 

Do tu ni bližnjice. A dolga vijugasta pot do tega kraja na polotoku Fermentor na skrajnem severu Mallorce se izplača. Nagrajeni boste s veličastnim pogledom na El Fumat, okrog 250 metrov visok klif, na katerega se lahko povzpnete po več kot desetih plezalnih smereh.

 

7. Penyal d'es Grau

 

To plezališče leži visoko v gorah Serre de Tramuntana, na območju, ki je uvrščeno na Unsecov seznam svetovne kulturne dediščine. Smeri so različnih zahtevnosti, dostop pa takoj ob cesti.