Modeli
Meni
13.12.2020

115 let našega prvega avtomobila

Decembra 1905 sta Vaclav Laurin in Vaclav Klement javnosti predstavila svoj prvi avtomobil. Z modelom Voiturette A sta nadgradila ponudbo koles in motociklov, ki sta jih izdelovala vse od leta 1895 oziroma 1899.

 

 

Osnovna cena tega prvega avtomobila iz Mlade Boleslav je bila 3600 kron. Luči, posamezni sedeži in streha so bili na voljo za doplačilo, stranke pa so lahko izbirale med rdečo, zeleno, modro, za doplačilo pa tudi belo barvo. Vozilo je bilo prvič predstavljeno javnosti v tedniku Sport a hry 27. decembra 1905. 18. januarja 1906 pa je Voiturette A dobil uradno dovoljenje za uporabo na javnih cestah.

 

 

Z modelom Voiturette A sta Vaclav Laurin in Vaclav Klement hkrati položila temelje proizvodnje avtomobilov v češkem mestu Mlada Boleslav. Vse odtlej je ŠKODA, ki te dni praznuje 125 let, znana po kvalitetnih, dostopnih in inovativnih vozilih in tehnologijah. Trenutno izdeluje 10 modelskih serij, v teku pa je preobrazba, katere cilj je iz tradicionalnega izdelovalca avtomobilov postati »Simply Clever podjetje z najboljšimi mobilnostnimi rešitvami«.