Modeli
Meni
03.01.2021

ŠkodaPEDIJA

Kaj pomeni ESC, kaj XDS+ in kaj DCC? Tukaj vam bomo pojasnili marsikaj, začeli pa ne bomo pri črki A, temveč pri E. S to črko se namreč začenja prihodnost mobilnosti. 

E

E-MOBILNOST

Ta pojem označuje vse pojavne oblike mobilnosti, ki so tesno povezane s prehodom od vozil z motorji z notranjim zgorevanjem, ki jih poganjajo fosilna goriva, na električni pogon z energijo, ki je shranjena v baterijah (te pa je v glavnem mogoče polniti iz omrežja). Pri tem ne gre le za osebna vozila, med katera sodijo še hibridi in vozila na gorivne celice, ampak tudi za lahka gospodarska vozila, avtobuse, dostavnike, skuterje, kolesa …, skratka za celosten prehod v električno oziroma e-mobilnost. Ta v najširšem pomenu zajema tudi postopno avtomatizacijo vožnje, povezljivost avtomobila s spletom in digitalizacijo vseh povezanih procesov.

ELEKTRIČNA VARNOSTNA KLJUČAVNICA

Z električno vodeno ključavnico je mogoče preprečiti neželeno odpiranje vrat ali oken zadaj, in to na eni ali obeh straneh vozila. To je koristno predvsem takrat, ko so na zadnji klopi otroci, ki bi lahko prehitro odprli vrata in stekli na cesto ali odprli okno in se nagnili iz avta. Voznik lahko zaklene vrata na eni ali drugi strani vozila s pritiskom na gumb na vratih. Zaradi tega sistema odpade okorno in zamudno mehansko blokiranje ključavnice v vsakih vratih, kar je posebej nerodno, ko se na zadnjih sedežih znajdejo odrasli, ki nato ne morejo sami izstopiti iz avtomobila. 

ELEKTRIČNI MOTOR OZIROMA ELEKTRIČNI POGON

Električni motor je naprava, ki spreminja električno energijo v mehansko in tako poganja različna vozila, obenem pa zmore v obrnjenem načinu delovanja skrbeti za regeneracijo in pretvarja kinetično energijo, ki bi se sicer izgubila ob zaviranju, v električno, ki jo avto shranjuje v bateriji. Poznamo več tipov e-motorjev (največ je sinhronskih s stalnimi magneti), ki se v osebnih vozilih uporabljajo kot pogonski stroji, vsem pa je skupna uporaba magnetnih silnic. Njihove posebnosti so velik izkoristek (tudi preko 90 odstotkov), majhna teža, malo gibljivih delov in velik navor že pri prvih nekaj vrtljajih. Tudi zaradi tega elektromotorji omogočajo, da večina vozil shaja brez menjalnika oziroma uporablja enostopenjski menjalnik. To spet zmanjšuje težo in zapletenost sistema ter znižuje stroške vzdrževanja in lastništva

ELEKTRIČNO POMIČNO STREŠNO OKNO

Za več svetlobe in zraka je lahko v avtomobil oziroma njegov strešni panel vgrajeno veliko električno pomično strešno okno. Le-to je vpeto z obeh strani, tako da ga lahko voznik oziroma sovoznik poljubno odpreta s stikalom na stropu. Za nekaj več zraka se lahko le dvigne zadnji del, za več svetlobe in zraka pa je strešno okno mogoče pomakniti povsem nazaj. Ob tem se na sprednji strani iz ležišča dvigne poseben ščitek, ki preprečuje vrtinčenje zraka nad glavami potnikov in zmanjšuje raven motečega hrupa. Steklo v oknu je seveda zatemnjeno, kar preprečuje pregrevanje notranjosti avtomobila v sončnih dneh. 

ELEKTRIČNO POMIČNA PETA VRATA

Ste se že kdaj znašli s polnimi rokami pred zaprtim prtljažnikom? No, potem dobro veste, kako koristno bi bilo, če bi imeli ob sebi nekoga, ki bi vam ga odprl. Takšen pomočnik so lahko (z elektromotorjem) motorizirana prtljažna vrata, ki jih je od zunaj mogoče odpreti s pritiskom na gumb na ključu ali na kljuki. Ta sistem sicer zamenjuje klasične plinske opornike, ki pri zapiranju zahtevajo delo človeških rok. Toda to seveda še ni vse: da bi povsem olajšali dostop do prtljažnika, so inženirji pod zadnji odbijač vgradili poseben senzor, zaradi katerega je peta vrata mogoče odpreti in zapreti zgolj z namišljeno brco pod to tipalo, ne da bi vam bilo treba odložiti vrečke ali prtljago (in si zraven umazati roke).

ESC

Dobesedni prevod imena tega sistema je elektronski nadzor stabilnosti (ESC, Electronic Stability Control). Ta sistem pomaga vozniku obvladovati vozilo, ko to začne nenadzorovano drseti. Krmilna enota tako rekoč nenehno, vsakih nekaj milisekund, primerja trenutne podatke o voznem stanju avtomobila, ki jih pridobiva od različnih tipal po avtomobilu (predvsem prečno hitrost), z izračunanimi ustreznimi hitrostmi in kotom volana. Če se gibanje avtomobila začne razlikovati od izračunanih vrednosti, se aktivira sistem ESC. Ta nato takoj prilagodi navor motorja in/ali natančno nadzoruje oziroma sproža zavorni sistem enega ali več koles in tako pomaga avtomobil spet stabilizirati oziroma spraviti v zamišljeno smer. Ta sistem je del sistema proti blokiranju koles (ABS), običajno pa sta vanj vključena (vsaj) še podsistem proti zdrsu gnanih koles ASR in računalniška simulacija zapore diferenciala EDS

ELEKTROMEHANSKA PARKIRNA ZAVORA

Gre pravzaprav za elektromehansko zavoro, ki je zamenjala klasično, povsem mehansko ročno zavoro, ki jo je voznik sprožil s potegom ročice med sedežema. Deluje na zadnja kolesa, voznik pa jo lahko ročno aktivira ali dezaktivira tako, da potegne gumb na osrednji konzoli med sprednjima sedežema oziroma pritisne nanj. Elektromehanska parkirna zavora pa ima še dodatno funkcijo, saj omogoča samodejno zadrževanje avtomobila, s čimer preprečuje njegovo premikanje, ko vozilo miruje, hkrati pa olajša speljevanje navkreber. Sistem namreč sam zazna, kdaj je na kolesih dovolj sile, da lahko sprosti zavoro.

ERGONOMSKI SEDEŽI

V nekaterih modelih Škoda so na voljo tudi vaši hrbtenici posebej prijazni ergonomski sedeži, ki nosijo certifikat nemškega združenja za zdrav hrbet (AGR). Ti sedeži imajo brezstopenjsko in električno nastavljiv ledveni del, mogoče je podaljšati sedalni del, hkrati pa prilagoditi višino in naklon. Poleg tega je pri teh sedežih na voljo še masažna funkcija, opcijsko pa je mogoče dodati še ogrevanje ter celo zračenje sedalnega in naslonskega dela. V tem primeru je usnje na sedežu perforirano. 

In kaj se v Škodapediji skriva pod črko A?