Modeli
Meni

01.12.2020

Evolucija prestavne ročice

Danes so menjalniki praktično neopazen del avtomobila, od prvih napornih rešitev pa so prešli dolgo evolucijsko pot.

 

V prvih vozilih, kot je L&K Voiturette A iz leta 1906, je imel voznik prestavno ročico na desni strani ob ročni zavori, daleč od volana. Poleg treh prestav za vožnjo naprej je imel avto še vzvratno prestavo, ročica pa je bila v ustrezen položaj fiksirana z zatičem, ki ga je upravljal voznik s stiskom ročice.

 

 

Z zapiranjem in oženjem karoserije se je pojavila težava, kam namestiti prestavno ročico in ročno zavoro, saj v notranjosti zanju ni bilo prostora, zato sta ostali na zunanji strani kot pri tem L&K Sg iz leta 1913.

 

 

Divja dvajseta leta so prinesla razkošnejšo notranjost avtomobilov. Prestavna ročica se je lahko preselila v kabino. V tistem času so na Češkoslovaškem še vozili po levi, zato so imeli avtomobili volan na desni, prestavna ročica pa je svoje mesto našla na tleh sredi vozila. 

 

 

Večina avtomobilov v zadnjem desetletju pred drugo svetovno vojno je imela tristopenjske menjalnike. Vozila višjega cenovnega razreda so pogosto že imela štiristopenjske, na prestavnih ročicah pa so se pojavili prvi diagrami prestav.

 

 

Kasneje se je prestavna ročica s tal premaknila na volanski drog. S tem so snovalci modela OCTAVIA leta 1960 želeli poskrbeti za večje udobje potnikov. Zaradi novega mesta prestavne ročice so lahko dva ločena sprednja sedeža zamenjali z veliko in udobno klopjo. 

 

 

Gostovanje za volanom pa ni trajalo dolgo. Že čez nekaj let se je prestavna ročica v vozilih ŠKODA vrnila na tla, kjer je ostala vse od 1000 MB pa do danes.

 

 

S prihodom modela ŠKODA 105/120/130 pa je doživela revolucijo. Ročico s kroglo iz trde plastike na vrhu je zamenjala mehkejša ročica iz poliuretanske pene. Diagram menjave prestav je bil razložen na nalepki na vetrobranskem steklu. Nov preboj se je zgodil leta 1985, ko je ŠKODA 130 postala prvi model češke znamke s petstopenjskim menjalnikom.

 

 

 

Dobro desetletje kasneje je prvi model ŠKODA kupcem ponudil tudi možnost avtomatskega menjalnika. To je bila OCTAVIA prve sodobne generacije s štiristopenjskim menjalnikom.

 

 

Menjalnik se je v več kot stoletju pošteno spremenil. Sodobni modeli ponujajo kupcem izbiro pet- ali šeststopenjskega ročnega menjalnika oziroma šest- ali sedemstopenjskega avtomatskega.