Modeli
Meni

01.12.2020

Kako zaženem ta presneti avto?

Prve avtomobile so zaganjali z navijanjem ročice. Danes jih ima velika večina gumb za zagon. Kaj pa se je dogajalo vmes? Nekatere avtomobile je bilo treba naviti še v šestdesetih letih minulega stoletja! 

 

Ideja, da ima ključ nekaj z avtomobilom, je zelo stara. Z vstavitvijo ključa v armaturno ploščo zgodnjih avtomobilov iz češkega mesta Mlada Boleslav pa se ni zagnal motor, ampak vzpostavil električni kontakt. Od tu naprej je moral voznik ročno odpreti dovod goriva in olja, nastaviti vžig z ročico na volanu in potem pred avtomobilom zavrteti zaganjalnik. Potem ko je končal vožnjo, je z obračanjem ključa ugasnil motor ter zaprl še dovod goriva in olja.

 

 

Eden prvih modelov Škoda po združitvi L&K s tovarno Škoda je imel električni zaganjalnik. Še vedno je obstajala zaganjalna ročica, a je bila snemljiva. Čok ali po domače »zavg« - ročica je bila na desni strani armaturne plošče - je skrbel za zagon hladnega motorja tako, da je skozi uplinjače do motorja prišla bogatejša mešanica zraka in goriva.

 

 

 

Ko se je zanesljivost električnih zaganjalnikov izboljšala, so stari ročni začenjali izginjati, še vedno pa je obstajala zasilna odprtina za mehanski način. Čok je voznik nastavil tako, kot se ga spominjamo s konca njegove dobe pred avtomatiko, to je s potegom ročice sredi armaturne plošče.

 

 

 

Povojna Octavia je imela ključ levo od volana, čok pa na sredi armaturne plošče. Tudi ta model se je še dalo zagnati na roke z ročico, ki je bila spravljena v škatli z orodjem v prtljažniku. Odprtina za ročni zagon se je skrivala pod dvižnim nosilcem registrske tablice.

 

 

Prva Škoda, ki je ostala brez mehanskega zaganjalnika, je bil model 1000 MB. Ključ se je preselil desno pod volan ter v dveh stopnjah vrtenja vzpostavil kontakt in zagnal motor. Vzvod čoka se je premaknil med sprednja sedeža. Ta koncept je ostal nespremenjen do konca osemdesetih let.

 

 

Zadnja Škoda z mehanskim čokom je bil model 125 L. Čeprav je imel FAVORIT še vedno klasične uplinjače, je bil čok že avtomatski. Voznik je moral le obrniti ključ, da je zagnal motor.

 

 

Mnogo desetletij je bil avtomobilski ključ enak tistemu za navadna vrata. Njegov format se je začel spreminjati s koncem 20. stoletja. Ključ je vključeval imobilizator, elektronsko napravo, ki je onemogočala zagon motorja brez pravega ključa. Prva je tovrstno blokado imela FELICIA iz leta 1994, nato pa je sledilo daljinsko odklepanje avtomobila, ki ni več zahtevalo fizične prisotnosti ključa v vratih. Leta 1999 je Škoda z modelom Fabia dobila prvi zložljivi ključ.

 

 

Dandanes imajo modeli Škoda brezkontaktni vstop in zagon motorja. Ključ ima voznik v žepu, motor pa zažene le s pritiskom na gumb ob volanu ali na armaturni plošči. Prva Škoda s takim sistemom je bil leta 2010 Superb.