Modeli
Meni

01.12.2020

Okroglo od tod do večnosti

V 140 letih zgodovine avtomobila se je spremenilo tako rekoč vse. A nekaj ostaja enako: štiri avtomobilska kolesa.

 

Prvi avto, ki sta ga v češkem mestu Mlada Boleslav med letoma 1905 in 1910 izdelovala Laurin in Klement, je imel lesena kolesa z naperami v jeklenem obroču, ki so bila na os pritrjena z eno centralno matico. Kolesa so ostala takšna do zgodnjih tridesetih let minulega stoletja. Za doplačilo so vozila Laurin & Klement lahko imela tudi Rudge-Whitworthova kolesa z žičnatimi naperami, uvožena iz Velike Britanije.

 

 

Predrte pnevmatike so bile sprva na cestah pogost pojav. Zato so avtomobili dobili rezervna kolesa. No, najprej sta bili to le guma in zračnica. 

 

 

Da bi bilo življenje voznikov lažje, so v dvajsetih letih avtomobili dobili rezervno kolo. L&K ŠKODA 110 iz leta 1929 je imela rezervo s pnevmatiko, s šestimi vijaki pritrjeno na karoserijo. Pravzaprav je bil to le obroč, centralni del z naperami pa je ostal na osi.

 

 

Lesena kolesa so v tridesetih letih zamenjala jeklena platišča, kot so ta na modelu ŠKODA 645 iz leta 1930. Izdelovali so jih v velikih serijah, kar je zmanjšalo stroške in posledično znižalo ceno. Rezervno kolo se je preselilo na zadek in standardno je imel avto dva kompleta platišča, zračnice in gume.

 

 

Lahka platišča s podobo naper, pogosto z belim obročem na pnevmatiki, so postala modni hit leta 1934 ter so našla mesto na modelih Popular, Rapid, Favorit in Superb. Ta uspešni dizajn je preživel drugo svetovno vojno in se nadaljeval v petdeseta (ŠKODA 1101 Tudor, 1200, 1201 in 1202) ter celo šestdeseta leta (ŠKODA 440 Spartak in 450).

 

 

V modelu POPULAR MONTE CARLO se je rezervno kolo preselilo v prtljažnik. Ta je bil tako velik, da je sprejel kar dve kolesi.

 

 

Na prehodu v šestdeseta leta je ŠKODA lansirala novo generacijo jeklenih platišč, kakršna so tudi ta na modelu OCTAVIA 985 iz leta 1960, ki so imela kromirane pokrove. Dobili so jih tudi modeli FELICIA, 1000 MB, 100 in 120 ter jih obdržali še dolgo v sedemdeseta leta.

 

 

Leta 1981 je ŠKODA izdelala 13-palčna jeklena platišča, ki so imela po obodu zračne reže za boljše hlajenje zavor. Še ena inovacija je bil plastični sredinski pokrov nasadišča kolesa.

 

 

ŠKODA FAVORIT se je kljub povratku k spredaj nameščenemu motorju v mnogočem naslanjal na svoje predhodnike, tudi ko gre za 13-palčna platišča in plastični pokrov nasadišča. Odprtine za zračenje so postale večje in bolj oglate. Jeklena platišča so bila serijska, za doplačilo ali pri posebnih izvedbah pa so se pozneje dobila tudi lahka lita platišča.

 

 

Začetnika znamke, Vaclav Laurin in Vaclav Klement, bi bila presenečena nad vrnitvijo k naperam in hkrati ponosna nanjo. Aluminijasta kolesa danes dominirajo v paleti modelov ŠKODA ter so na voljo v različnih velikostih in podobah.