Modeli
Meni

01.12.2020

Naj bo luč

Ste vedeli, da na začetku avtomobilizma žarometi niso bili obvezni? V 110 letih je avto iz teme ugledal luč in danes z najnovejšimi tehnologijami sije kot zvezda.

 

 

Prvi avtomobili iz tovarne v češkem mestu Mlada Boleslav, vključno z modelom L&K Voiturette A iz leta 1906, so imeli acetilenska svetila. Bila so del dodatne opreme, kajti avtomobilske luči v tistem času niso bile zakonsko obvezne.

 

 

Električni žarometi so se v avtomobilih kot del serijske opreme začeli pojavljati v dvajsetih letih prejšnjega stoletja. Takratni prestižni avtomobili so imeli precej primitivne žaromete, ki so bili nameščeni na prečnih nosilcih, s posebnim vzvodom pa se je dalo spreminjati naklon nosilca ter s tem preklapljati med zasenčenim in dolgim svetlobnim snopom.

 

 

Graviranje znaka avtomobilske znamke je bilo v modi v dvajsetih in tridesetih letih prejšnjega stoletja. Na fotografiji je ŠKODA 645 iz leta 1930.

 

 

Žarometi, zakriti z okrasnimi rešetkami, so bili nedvomno zanimivi, vendar so se v zgodovini znamke ŠKODA pojavili samo na enem modelu - to je bil RAPID MONTE CARLO.

 

 

OCTAVIA je imela precej nenavaden način preklapljanja med zasenčenim in dolgim svetlobnim snopom. Levo od pedala sklopke je bilo posebno stikalo, na katero je voznik pritisnil s stopalom.

 

 

ŠKODA 125 je bila prvi avtomobil te češke znamke z oglatimi žarometi, vdelanimi v masko hladilnika. Zamenjali so prejšnje ovalne in okrogle žaromete. Ob žarometih so bili smerniki, ki so se tja preselili z odbijačev.

 

 

 

V modelu SUPERB prve sodobne generacije iz leta 2001 je ŠKODA prvič uvedla biksenonske žaromete s samodejno nastavitvijo nagiba in vgrajenimi šobami za pranje. Takrat so bili del doplačljive opreme.

 

 

 

Pri znamki ŠKODA je LED-tehnologija doživela premiero leta 2009 kot samostojno svetlobno telo v sprednjem odbijaču modela OCTAVIA RS. Ta tehnologija je del glavnih žarometov postala na prehodu iz leta 2012 v 2013. Najprej so se konec leta 2012 LED-žarometi pojavili pri modelu OCTAVIA. 

 

 

 

V zadnjem desetletju se je zgodil velik napredek. Halogenske žarnice je najprej zamenjala ksenonska osvetlitev, to pa nadomešča tehnologija LED-svetil. LED-žarometi so del sodobnih asistenčnih sistemov, na primer samodejnega prižiganja in prilagajanja Auto Light Assist, ki je tudi v novem modelu KAROQ. Sistem samodejno prižiga in ugaša dolge luči glede na svetlobne in prometne razmere. Prihodnost, ki je v modelih OCTAVIA in SUPERB tukaj že zdaj, so matrični žarometi, pri katerih več svetlobnih elementov sestavlja mrežo, ki s pomočjo umetne pameti osvetljuje posamezne odseke pred vozilom.