Modeli
Meni

01.03.2021

Vidite skrito sliko?

Velika noč je praznik vstajenja, prebujanja narave, novega življenja. ŠKODA praznuje na Simply Clever način - s stereogrami. In kot velikonočni zajček skriva svoja pisana jajca, smo tudi mi v slike skrili še nekaj. Kaj boste videli, če boste gledali prav?

Stereogrami obstajajo že od sredine 19. stoletja in so izvor nenavadne zabave za milijone ljudi, od prastarih stereoskopov do priljubljenih knjižic v devetdesetih minulega stoletja. Razložili vam bomo vse o stereogramih, kako delujejo in kako videti skrito sliko brez napenjanja oči in glavobola. 

Osnove

Stereogram je optična prevara globinske zaznave, skrite v dvodimenzionalno sliko. Če sliko pogledate na pravi način, se razkrije tridimenzionalna podoba. Če ste že kdaj ure in ure strmeli v te slike, da bi zagledali skritega morskega psa ali traktor (ali karkoli že bi morali videti), niste edini! Videti skrito podobo v stereogramu zahteva kar nekaj vaje, a zagotavljamo vam, da vam bo uspelo!

Kaj vozijo velikonočni zajčki? Ugotovite sami. Če vam ne bo uspelo, preverite skrito podobo na koncu tega članka.

 

 

Da bi razumeli, kako deluje stereogram, moramo vedeti, da sta naši očesi na glavi nekoliko narazen in tako vidita isto sliko, a iz nekoliko drugačnega kota. Če pokrijete najprej eno oko in potem drugo, lahko opazite, da je to, kar vidite z enim oziroma z drugim, nekoliko različno. Karkoli gledate, pa naj bo to blizu ali daleč, rahlo poskakuje, medtem ko izmenoma pokrivate eno ali drugo oko. Z obema očesoma hkrati možgani sestavijo sliki v podobo, ki ma tudi tridimenzionalno globino.

Če gledate običajno sliko, se očesi upreta v eno fiksno točko. A pri stereogramih morate prelisičiti svoj vid tako, da vsako od očes gleda v svojo fiksno točko, eno ob drugi. Stereogram pretenta vaše možgane, da mislijo, da se osredotočate na nekaj, kar je bolj oddaljeno, pri čemer vam z vzporednim vidom omogočijo razbrati skrito podobo v stereogramu. Z razumevanjem mehanike vzporednega vida bomo korak za korakom razložili, kako lažje vidite skrito podobo.

Kdo je na motornem pokrovu nove ŠKODA OCTAVIE? Poskusite ugotoviti! Če vam ne uspe, preverite pravi odgovor na koncu tega članka!

 

Kako se lahko naučite videti skrito podobo?

V stereogram lahko gledate dolgo, poskušate vse, da bi fokusirali oči na pravi način, in pri tem celo staknete neprijeten glavobol. Nehajte, in to takoj. Za vas imamo nekaj uporabnih nasvetov. Dobra novica: ko se boste enkrat naučili pravilno gledati v stereograme, bo vsak naslednji za vas povsem enostaven. 

Najpreprostejši način je, da začnete gledati od blizu in potem umikate sliko od sebe, pri tem pa upoštevate naslednje korake:

1.     Začnite tako, da približate obraz natisnjenemu stereogramu ali zaslonu računalnika oziroma telefona. Držite ga horizontalno in pripravite oči, da gledajo skozenj, kot da ga ni pred vami.

2.     Potem počasi odmikajte stereogram stran od oči. Na tej točki bodo oči storile to, kar je njihova naravna funkcija - izostrile sliko. Ne dopustite jim tega! Še naprej glejte skozi stereogram, ko se odmika od vas. Če vam oči izostrijo sliko, poskusite še enkrat od začetka. Morda bo potrebnih nekaj poskusov, preden vam bo uspelo. 

3.     Ko boste prepričani, da lahko zadržite pogled skozi stereogram, premikajte sliko naprej in nazaj, dokler se vzorec ne bo začel prekrivati. Takrat boste začeli videti tudi neostro tridimenzionalno podobo.

4.     Pustite očem, da se malo privadijo. Po nekaj trenutkih boste videli zelo ostro tridimenzionalno podobo.

Kje je bolje gledati stereogram - natisnjen na papir ali na računalniškem zaslonu? Če sta tako natisnjena kot digitalna različica stereograma enaki, bo zaslon veliko težje premikati naprej in nazaj kot pa list papirja. V digitalni obliki je zato bolj primeren zaslon mobilnega telefona. Če vam na zaslonu ne bo uspelo, potem ga natisnite na list papirja. Seveda pa lahko vedno poskusite tudi tako, da umikate od zaslona računalnika svojo glavo. Pe še nekaj: če nosite očala, jih dajte dol.

Koliko velikonočnih jajc vidite? In ne - »nobenega« ni pravi odgovor. Sledite našim navodilom in dobili boste odgovor. Če vam ne uspe, boste odgovor izvedeli na koncu tega članka.

 

Še vedno ne vidite skrite podobe? Poskusite tole!

Poskusite natrenirati oči takole:

1.     Izberite predmet v vaši okolici, na primer sliko na steni ali rožo v lončku na polici.

2.     Vzemite v roke stereogram in glejte v predmet. Medtem pred oči premaknite stereogram, da vam zastre pogled. 

3.     Še naprej glejte v predmet in ne v stereogram, čeprav vam ta zakriva pogled. To pomeni, da bodo oči fokusirane na oddaljen predmet, namesto da bi izostrile stereogram. 

4.     Ko vam bo uspelo obdržati fokus na predmetu in ne na stereogramu, poskusite to storiti na različnih razdaljah od predmeta.

5.     Na določeni razdalji boste na stereogramu, ki ga vrinete pred oči, začel zaznavati motno 3D podobo. Ko vam to uspe, zadržite stereogram pred očmi in pustite, da se oči počasi privadijo. Podoba bo »skočila« iz lista papirja in postala razpoznavna.

6.     Če izgubite fokus, spustite list papirja in ponovno izostrite predmet ter nato ponovite vajo.

Pomembno je vedeti, da nekaterim ljudem žal to ne bo nikoli uspelo. Tisti z astigmatizmom ali katarakto sodijo žal mednje. A večini bi to moralo uspeti brez težav, z malo vaje, seveda.

 

Ikona devetdesetih

Stereogrami so postali popularni s knjižicami Magic Eye, serijo, ki so jo izdali leta 1993. Magic Eye uporablja patentirano Salitsky Dot metodo za ustvarjanje stereogramov. Prva knjižica se je hitro zavihtela na vrh  lestvice najbolj prodajanih knjig New York Timesa. Po samo enem letu je zbirka obsegala že tri knjižice, vse s podobnim uspehom. Po izidu Magic Eye so stereogrami postali hit. Od razglednic do škatlic za čaj in celo kravat, povsod se je dalo videti stereograme. Tudi album Remember Two Things Dave Matthews Banda iz leta 1993 je imel na naslovnici stereogram roke, ki drži simbol za mir. 

Stereograme smo lahko videli tudi v Seinfeldu, Prijateljih in mnogih drugih serijah. V šestem delu prve sezone Prijateljev Ross zaman išče podobo Kipa svobode v stereogramu, v Seinfeldu leta 1994 pa Elainin šef postane obseden s posterjem na steni in dneve in dneve bolšči vanj, pri čemer zanemari pomembno združevanje podjetij, za katerega je zadolžen. Tudi v seriji Ellen je Ellen Degeneres porabila celo epizdo, da je buljila v stereogram. Po urah mučenja je obupala in priznala: »Moje ime je Ellen in nimam čarobnega očesa.« 

Kaj se skriva v naših stereogramih? Preverite!