Modeli
Meni

05.05.2021

Zakaj bi za starega plačevali več kot za novega?

Boniteta za električni službeni avto znaša le petino zneska za klasičnega z enako ceno, na voljo je subvencija, podjetje pa lahko uveljavlja olajšavo na dobiček. Preverite številke.

 

 

Vozite službeni avto? Če ga vi ali vaši zaposleni uporabljate tudi v zasebne namene, potem berite dalje. Boniteta za električni službeni avto namreč znaša le petino zneska za klasičnega z enako ceno, na voljo je subvencija, vaše podjetje pa lahko uveljavlja olajšavo na dobiček. 


Tako kot za vse službene električne avtomobile v osebni rabi velja tudi model Enyaq iV, da se uporabnikom šteje v mesečno osnovo za dohodnino le petina zneska za avtomobil primerljive vrednosti na fosilna goriva. Ob tem je ta ugodnost izjemna tudi ob primerjavi bonitete za uporabo klasičnega avtomobila na fosilna goriva pol manjše vrednosti od električnega.

Za štiri leta star avtomobil znaša mesečni znesek za davčno osnovo za dohodnino, brez plačanega goriva za vožnjo, več kot za še enkrat dražji povsem nov električni avtomobil, za katerega podjetje uporabniku zagotovi oskrbo z električno energijo! 

Kdor službeni Škoda Enyaq iV 60 uporablja tudi za osebne namene, se mu bo prvo leto v davčno osnovo za dohodnino štel enak mesečni znesek 119,38 evra, kot če bi za osebne namene vozil službeni avtomobil vrednosti 7959 evrov. Za osebni avtomobil z motorjem na notranje zgorevanje enake vrednosti kot Škoda Enyaq iV 60 pa bi znašal mesečni znesek bonitete na začetku uporabe 598,90 evra

Za električni avto se mesečna davčna osnova za dohodnino odmeri na osnovi 0,3 odstotka (oziroma 0,375 odstotka, če podjetje zaposlenemu plača energijo za vožnjo) vrednosti novega avtomobila (prvo leto), za klasični avto pa na osnovi 1,5 odstotka (1,875 odstotka s plačanim gorivom). Za avtomobil z motorjem na notranje zgorevanje je torej mesečna boniteta petkrat večja od bonitete za uporabo električnega avtomobila enake vrednosti.

 

Mesečni znesek za boniteto ob osebni rabi službenega vozila Škoda Enyaq iV 60: 119,38 evra.

Mesečni znesek za boniteto za osebno rabo avtomobila z motorjem na notranje zgorevanje enake vrednosti: 598,90 evra.

Razlika v davčni osnovi za dohodnino v prvem letu uporabe: 5754,24 evra


V tabelah spodaj so prikazani zneski bonitet na mesečni ravni za izhodiščno ceno obeh različic modela Enyaq iV, ki sta v prodaji v Sloveniji. Za različico 60 znaša izhodiščna cena 39.793 evra, za različico 80 pa 46.252 evra (cene in iz njih izhajajoči zneski veljajo na dan 21. maj 2021, aktualne lahko vedno preverite v ceniku tukaj).

Ne gre spregledati, da lahko ob nakupu električnega avtomobila podjetje v naslednjih petih letih uveljavlja davčno olajšavo na dobiček v višini 40 odstotkov nabavne cene. V primeru modela Enyaq iV pomeni to za izhodiščni različici 60 in 80 znesek v višini 15.917,2 oziroma 18.500,8 evra.

Enyaq iV 60

Enyaq iV 80

In kakšen je letni znesek bonitete za osebno rabo v obeh primerih?

Enyaq iV 60

Enyaq iV 80