Modeli
Meni
31.01.2018

Bele strmine kličejo!

 

Se boste odzvali klicu narave? In kako daleč se boste odpeljali, da bi uživali v smučarskem raju?

 

 

Teden počitnic in smučanja v Sloveniji, Italiji, Švici ali Avstriji - kamor koli boste že šli s prijatelji ali družino - zahteva popolno pripravljenost na vse, kar bi vas na poti lahko presenetilo, od gneče in zastojev do snežnih zametov in hudega vetra. Pomeni pa tudi kup prtljage. Kako jo prevažati pravilno in predvsem varno?

Znate?

Ljubitelji smučanja na poti do smučišča smučarsko opremo praviloma prevažamo na dva načina: v namenskem strešnem kovčku oziroma na strešnem prtljažniku ali pa kar v prtljažniku svojega avtomobila.

Najprimernejši in najvarnejši način prevoza ponujajo strešni prtljažni kovčki. S kakovostnim in ustrezno velikim kovčkom sprostimo prostor v prtljažniku, nevarne - koničaste in težke - kose smučarske opreme pa prevažamo na mestu, ki v primeru trka ne predstavlja nevarnosti za potnike v vozilu.

Veliko voznikov pa smučarsko opremo še vedno prevaža v prtljažniku oziroma v potniški kabini svojega avta. Pri tem le redki pomislijo na pravilno nalaganje in pritrditev opreme, to pa utegne biti zelo nevarno, če se na poti zapletemo v trk. Že ob blažjih trkih se namreč smučarska oprema v prtljažniku lahko spremeni v koničasto orožje, ki lahko resno poškoduje potnike v kabini avtomobila.

Na karoserijo avtomobila ob trku pri hitrosti 50 km/h deluje pojemek, ki je 24-krat večji od sile težnosti, enak pojemek pa deluje tudi na vse predmete v notranjosti karoserije. Tako 20-kilogramski kos prtljage v prtljažniku ob trku pritisne na naslonjalo sedežev s silo skoraj 500 newtonov oziroma z maso skoraj pol tone. Če takšen predmet ni zavarovan ali čvrsto naslonjen ob prepreko, lahko resno poškoduje potnike!

 

 

Nasveti za varen prevoz smučarske opreme

1. Zadnjo klop prevračajte oziroma podirajte le takrat, ko je to nujno, saj klop predstavlja varovalno pregrado med prtljažnikom in potniško kabino.

2. Uporabite pregradno mrežo med prtljažnikom in potniško kabino.

3. Opreme v prtljažnik nikoli ne položite prosto, vedno jo naslonite na naslonjalo zadnje klopi.

4. Če je mogoče, za pritrditev uporabite varnostne pasove v avtu.

5. Varnostne pasove na zadnji klopi pripnite, čeprav zadaj ni potnikov.

6. Za pritrditev prtljage uporabljajte pritrdilne prstane v prtljažniku.

7. V avtu vedno imejte pritrdilne trakove.

8. Drobne kose prtljage pospravite v škatle.

9. Ostre in daljše kose prtljage zavijte v odejo ter jih s trakovi dodatno pritrdite na karoserijo.

10. Pazite na pravilno razporeditev teže; težje predmete vedno položite na dno prtljažnika, predmete, ki tehtajo več kot 25 kilogramov, po možnosti ne polagajte na mesta za potniki.

11. Posebno težke predmete položite v prostor za sovoznikove noge, če je sedež nezaseden.

12. Kose prtljage oziroma opreme v prtljažniku prekrijte z odejo in dodatno diagonalno zavarujte s pritrdilnimi trakovi.

13. Če le imate možnost, za prevoz smuči in snežnih desk uporabljajte strešni kovček, ki je najvarnejši način prevoza smučarske opreme.

 

 

Neobvezna, a zelo koristna zimska oprema

 Nove zimske pnevmatike in nov komplet snežnih verig za brezskrbne zimske poti niso dovolj, saj pozimi v avto sodi še nekaj drugih kosov opreme. Pred odhodom na daljšo pot preverite nivo motornega olja in hladilne tekočine. Poleg dodatne plastenke tekočine za čiščenje stekel je pred odhodom na daljše zimsko potovanje priporočljivo imeti še kakšno plastenko motornega olja. V avtu morate imeti tudi primerno strgalo za zaledenela stekla, metlico za sneg, prav pa pridejo še kemična sredstva za odmrzovanje stekel in ključavnic. Ne pozabite tudi pregledati in nastaviti brizgalnih šob - v avtu je pametno imeti šivanko, s katero lahko ob hudem mrazu ali umazani cesti očistimo luknjice na šobi. Pozimi v prtljažniku ne smejo manjkati tudi topla odeja, par dodatnih rokavic in ponjava za podlago pri natikanju snežnih verig.

 

V pooblaščeni prodajno-servisni mreži ŠKODA lahko kupite najprimernejši strešni kovček za svoje vozilo pa tudi vso drugo opremo za varne zimske poti, od akumulatorjev do verig in strgal za stekla.

 

Najpogostejša zimska težava avtomobilov so akumulatorji, ki ob zelo nizkih temperaturah izgubljajo precejšen del svoje zmogljivosti. Če akumulator že pred zimo ni v dobri kondiciji, se lahko hitro zgodi, da ob prvi resnejši zmrzali ne zmore več obrniti zaganjalnika - njegova učinkovitost namreč pada premo sorazmerno s temperaturo. Akumulator ima pri 0 stopinjah Celzija le 80 odstotkov svoje nazivne zmogljivosti, pri -20 stopinjah Celzija pa le še 50 odstotkov. Ker je pozimi akumulator dodatno obremenjen (žarometi, gretje zadnjega stekla, gretje kabine), lahko kaj hitro pride do težav, še zlasti, če se vozimo le na kratkih razdaljah, na katerih se akumulator ne more dovolj napolniti. Ko je enkrat izpraznjen, pomaga le še dodatna polnitev s posebno napravo ali pa zagon motorja ob pomoči kablov in drugega avtomobila.

 

V primeru nesreče ali okvare niste sami. 24 ur na dan, sedem dni v tednu, po vsej Sloveniji in Evropi vam na pomoč prihiti Asistenca Porsche Slovenija - ŠKODA

 

Kako veste, da je akumulator že utrujen? V temi in pri ugasnjenem motorju za nekaj minut prižgite dolge luči, potem pa zaženite motor. Če bodo luči pri prižganem motorju svetile opazno svetleje, je vaš akumulator v slabem stanju in ga bo treba zamenjati. Če boste to naredili pravočasno, vam bo prihranjeno klicanje na pomoč.

 

 

Zimska oprema v tujini

V Sloveniji mora avto imeti zimsko opremo v času od 15. novembra do 15. marca. Kako pa je s tem v tujini? Če pozimi pogosto potujete po cestah bližnjih držav, morate poznati njihove predpise o zimski opremi; če jih ne in nimate ustrezno opremljenega avtomobila, vas to lahko stane zajeten kupček denarja.

Avstrija
V Avstriji ni splošnega predpisa o obvezni uporabi zimske opreme, velja pa, da morajo biti avtomobili opremljeni z zimskimi pnevmatikami (ki imajo najmanj 4 milimetre profila) takrat, ko so na cesti zimske razmere. Pod zimske razmere se šteje, če je na cesti sneg ali led, razglasi pa jih upravljalec ceste. To pravilo velja v času od 1. novembra do 15. marca.

Italija
V Italiji ne velja splošni predpis o zimski opremi, pač pa obvezno uporabo zimske opreme predpišejo posamezne province glede na razmere na cestah. Izjema je Južna Tirolska, kjer obvezna uporaba zimske opreme (zimskih pnevmatik) na nekaterih cestah, za katere je to predpisano, velja v času od 15. novembra do 15. aprila.

Švica
Tudi v Švici ni zakonske obveze uporabe zimskih pnevmatik, lahko pa voznik, ki zaradi neustreznih pnevmatik obstane na cesti in s tem ovira promet, plača zajetno kazen.

Francija
V Franciji uporabo zimskih pnevmatik lahko predpiše upravljalec ceste s posebno oznako ob njej. V tem primeru morajo biti avtomobili opremljeni z zimskimi pnevmatikami z najmanj 3,5 milimetra profila.