Modeli
Meni
10.01.2022

Izziv: zasnežena cesta

 

Zimske vozne razmere ne pomenijo zgolj snega, ampak predvsem zelo spremenljive pogoje, ki lahko v istem dnevu sežejo od mokrih cest do poledice in zasneženih voznih površin - ter obratno. Kdor posluša nasvete strokovnjakov in vožnjo jemlje resno, z vsem tem ne bi smel imeti težav. A brezhiben avto in dobre zimske pnevmatike na kolesih še ne pomenijo, da pozimi ne morete zaiti v težave. Vožnja po pogosto spolzki in nepredvidljivi podlagi je za vsakega voznika izziv, saj se avto na poledeneli ali sneženi podlagi obnaša povsem drugače kot na suhem asfaltu.

Kako?

 

Zavorna pot se občutno podaljša, pnevmatike nimajo več čvrstega stika s cesto in avto se na ukaze z volanom odziva precej drugače. Če na primer lahko po suhi podeželski cesti povsem varno peljete z dovoljeno hitrostjo, morate že na mokri cesti zmanjšati hitrost za 30 odstotkov. Če je cesta zasnežena, morate hitrost zmanjšati še bolj - najmanj na polovico dovoljene -, sicer pnevmatike ne bodo našle stika s cesto, s tem pa boste izgubili tudi možnost upravljanja z vozilom.

 

 

Sneg in poledica sicer predstavljata ekstremne vozne razmere, ki pa so pri nas lahko zelo pogoste. Kako torej pravilno voziti po zasneženi ali poledeneli cesti, da bomo ves čas vožnje zadržali nadzor nad obnašanjem avtomobila?

 

1. Prvo pravilo vožnje po snegu in ledu je - zmanjšajte hitrost. Če ste prehitri, še tako dobre pnevmatike in še tako hiter odzivni čas voznika ne pomagajo. Ob slabem oprijemu se ob zaviranju ne boste ustavili pred oviro, prehiter vstop v ovinek pa vas bo odnesel proti robu ceste.

2. Ko se odpeljete na zasneženo cesto, na ravnem in varnem delu ceste z zaviranjem preskusite oprijem pnevmatik. Tako boste dobili občutek za zaviranje in znali boste oceniti dolžino zavorne poti.

3. Daljša zavorna pot zahteva daljšo varnostno razdaljo. Tudi če vozite s prilagojeno hitrostjo, dve sekundi razdalje do spredaj vozečega avtomobila na snegu in ledu ne zadostujeta - razdaljo povečajte. Predvsem pa zbrano opazujte dogajanje pred vami; če je vidljivost slaba, še upočasnite in povečajte varnostno razdaljo.

4. Tudi na suhi cesti z avtom ne smete upravljati pregrobo, na zasneženi cesti pa grobe in prehitre reakcije lahko privedejo do nesreče; zavirajte, zavijajte in pospešujte nežno.

5. Upoštevajte, da imajo lahko težave tudi drugi udeleženci v prometu. Morda avto pred vami nima zimskih pnevmatik, morda na prehodu za pešce drsi, morda cesta ni splužena do roba in morajo pešci hoditi po voznem pasu - opazujte dogajanje, upočasnite in bodite pripravljeni na vse.

6. Pomislite, kje boste vozili. Če zaradi velike količine snega stranske ceste niso dobro splužene, za pot raje izberite glavne ceste. Poslušajte prometna obvestila.

7. Preden se odpeljete, temeljito očistite stekla na vašem avtomobilu, preverite delovanje luči ter dotočite tekočino za pranje vetrobranskega stekla, ki je primerna za nizke temperature.

8. Če vozite z ustrezno hitrostjo, avta ne bi smelo zanašati po cesti. Če vas ovinek ali poledica sredi ovinka vseeno presenetita, se odzovite tako, da odvzamete plin, pritisnete na pedal sklopke in zavirate. ABS zavorni sistem omogoča hkratno zaviranje in zavijanje.

 

Nikoli niste sami!

 

Tudi ob upoštevanju vseh dobronamernih nasvetov gre lahko hitro kaj narobe. Trenutek nepazljivosti ali tehnična okvara lahko hitro prekine in pokvari pot do cilja. A tudi v najtežjih trenutkih je Asistenca Porsche Slovenija Škoda le telefonski klic stran! Zagotavlja vam pravočasno in strokovno pomoč na cesti v primeru okvare ali nesreče.

Usposobljena ekipa strokovnjakov na cesti in v klicnem centru Porsche Slovenija je opremljena z asistenčnimi vozili in najsodobnejšo opremo, zato lahko hitro in uspešno pomagajo ob nastalih tehničnih težavah in nesrečah. Pomoč je na voljo 365 dni v letu, podnevi in ponoči, na cestah v Sloveniji in po Evropi - ne glede na vremenske razmere.

 

Preberite si več o Asistenci Porsche Slovenija - Škoda. Pokličete jo lahko na brezplačno telefonsko številko 080 19 41. Klici iz tujine: +386 1 58 25 102