Modeli
Meni
Path 2@2x

13.12.2018

4x4: moda ali potreba?

Kaj premore štirikolesni pogon, da ga zadnje čase vse več ljudi preprosto »mora« imeti? Je to le modna muha, ki gre pač z roko v roki z vse bolj priljubljenim segmentom športnih terencev, ali je na tem vendarle nekaj več? Presenečeni boste!

 

 

Osnove 4x4

Sodoben štirikolesni pogon  je enostaven in učinkovit. Od voznika ne zahteva prav nobene dodatne spretnosti ali znanja. Le zdravo logiko in previdnost. Ponuja pa več oprijema, boljšo vodjivost, terensko prehodnost, hkrati pa tudi večjo varnost in sproščenost za volanom.. Hrib? Seveda! Gozdna pot? Ni problema! V blatu? Z veseljem! Odgovor na naslovno vprašanje je torej odločen da: potrebujete ga. Čisto zares.

 

Sodobni štirikolesni pogon, kakršen je vgrajen v modelih znamke ŠKODA, sodi med najboljše in najbolj uporabljane v avtomobilski industriji. Vgrajujejo ga tudi v vse modele znamk s tovrstnim pogonom v koncernu Volkswagen. Vsaka znamka ima seveda nekaj posebnosti, nekaj povsem svojih nastavitev, tudi Škoda, v osnovi pa gre vedno za elektrohidravlično večploščno sklopko, ki je nameščena pred zadnjim diferencialom. V idealnih okoliščinah je tako večina navora usmerjenega na prednjo os - v prid manjši porabi goriva, seveda. Ko je to potrebno, pa postane tudi Škodin Kodiaq, na primer, še kako resen terenec.

V videu spoznajte 4×4 pogon s programom Offroad v Kodiaqu!

Kako deluje?  

Trenutno se v Škodinih 4×4 modelih vrti zadnja, peta generacija tega sistema, ki zaradi napredne nadzorne elektronike in številnih tipal, nameščenih po vsem avtomobilu, sodi med aktivne. To pomeni, da tipala vseskozi nadzorujejo gibanje avtomobila, motor, volanski kot, pedal plina … Glede na vse parametre in programe je nadzorna enota sposobna celo predvidevati zdrs kolesa ali koles in po potrebi v delčku sekunde poslati potrebno količino navora na eno ali drugo os (še preden se kolo sploh zavrti v prazno).

To naredi tako nezaznavno in hitro (z brezstopenjskim stiskanjem parov lamel v sklopki), da tega ne zazna niti voznik, kaj šele potniki! Med vožnjo po terenu se to prilagajanje prenosa navora dogaja ves čas. In kar je najboljše - voznik mora skrbeti le za smer (in varno vožnjo), vse ostalo postori zmogljiva elektronika in hidravlika. Sistem 4×4 pa zmore še več: s pomočjo sistema EDS (elektronska zapora diferenciala) lahko pošlje do 85 odstotkov navora na le eno kolo. Vaš Kodiaq se tako ne bo ustavil niti, če bodo tri kolesa v spolzkem blatu ali na snežni zaplati. Prav tako ne bo nič hudega, če bosta eno ali dve kolesi celo obviseli v zraku. Zgolj eno samo kolo z dobrim oprijemom bo dovolj, da vas izvleče iz zagate!

Sproščeno in odločno tudi na asfaltu   

Štirikolesni pogon aktivno pomaga tudi tam, kjer bi mislili, da ga res ne potrebujete. Na utrjeni asfaltni cesti pomaga pri odločnem speljevanju, ko prenese več navora na bolj obremenjeno zadnjo os in tako izboljša oprijem, še preden bi izjemen navor motorja premagal oprijem pnevmatike in jo zavrtel v prazno. Pozabite lahko torej na pazljivo dodajanje plina pri pospeševanju z mesta ali skozi zavoje. Vse to postori inteligenten štirikolesni pogon!

 

 

Pomaga seveda tudi pri pospeševanju v zavojih: sodeluje namreč s sistemom XDS+ in prenaša več moči na zunanja kolesa ter tako izboljša vozno dinamiko, ko s tem pomaga vozilo usmerjati v zavoje. Na pomoč pride tudi takrat, ko je za zavojem skrita zaplata snega ali globoka luža: sistem v delčku sekunde vzpostavi potreben oprijem. In nenazadnje pomaga pri vleki težke prikolice pa pri nadležnem speljevanju v strm klanec in še kje …

Pa slabe strani?

Seveda ste ob vsem tem pomislili tudi na zapletenost sistema pa dodatno težo, okornost, večjo porabo, dražje servisiranje … Toda na vse to so Škodini inženirji pomislili že pred vami.

Poraba tako ni bistveno večja prav zaradi vklopa zadnje osi - do katere pride le po potrebi. Zato je tudi okretnost štirikolesno gnanih vozil povsem primerljiva z modeli s prednjim pogonom. Poleg tega sistem v popolnosti sodeluje z vsemi asistenčnimi in varnostnimi sistemi, vgrajenimi v vozilo. Še več - s terenskim programom Offroad se pogon in vsi programi, predvsem programi za stabilnost in oprijem (ABS, ESR, ESC …) povsem prilagodijo terenskemu načinu delovanja.

 

 

In zanesljivost? Po petih generacijah so inženirji sistem pripeljali skoraj do popolnosti. Verjemite, teh sto kilogramov dodatne teže, kolikor je prinese s seboj kardanska gred, vpetja, sklopka in nadzorna elektronika, je pravzaprav malo. Sploh glede na vso mehaniko in predvsem glede na količino uporabne aktivne varnosti, ki jo ponuja tak inteligenten štirikolesni sistem.

 

Sestavite si svoje 4x4 vozilo s konfiguratorjem ŠKODA!

Q&A: vsi odgovori na enem mestu

 

1.) Kdo potrebuje pogon 4×4?

Če ne stanujete ravno sredi ravnine ali če si prosti čas v vseh letnih časih zapolnite z izleti v naravo, potem je štirikolesni pogon v kombinaciji s povečano oddaljenostjo vozila od tal še kako koristen, če ne že kar nujen. Tudi vleka prikolice, pa naj bo ta počitniška ali takšna z gliserjem, bo lažja in varnejša s štirikolesnim pogonom. Gradbeniki, gozdarji, vzdrževalci opreme … pa si dela in premikanja po terenu brez takšnega vozila in pogona sploh ne znajo predstavljati.

 

2.) Je pogon 4×4 uporaben le v snegu ali tudi v običajnih, tako rekoč idealnih voznih razmerah?

Čas spolzkih cest, snega, brozge in ledu je pri voznikih običajno povod za intenzivno razmišljanje o štirikolesnem pogonu. Prednosti le-tega so seveda v takih razmerah več kot jasne in tudi najizrazitejše. A poleg izjemnega oprijema v vseh razmerah (blato, sneg, brozga …) se tak sistem izkaže tudi pri zagotavljanju varne in stabilne vožnje v idealnih razmerah, saj zmore prenesti na podlago več navora, zaradi česar je tudi bolj dinamična vožnja varnejša in prijetnejša. Vozila s štirikolesnim pogonom so tudi širše uporabnejša, pa naj gre za vleko prikolice ali poklicne oziroma prostočasne dejavnosti v naravi.

 

3.) Kaj pogon 4×4 pomeni v praksi?

V praksi to pomeni, da lahko voznik na primer Octavie RS TDI 4×4 že pred vrhom ostrega zavoja povsem obremeni dvolitrski stroj in brez oklevanja izkoristi ves navor za idealen adrenalinski pospešek iz zavoja. Brez zdrsa, brez zanašanja. In voznik Scouta (OctavieKaroqa ali Kodiaqa) lahko preprosto, brez drsenja, tudi s kolesom v vodi potegne iz morja prikolico s čolnom. Ali pa se s Kodiaqom 4×4 vsa družina odpelje do počitniške hišice po uničeni, strmi in od hudournikov razdrapani gorski makadamski cesti, na kateri je treba pazljivo čez vsak udor. Skratka, sodobni sistem štirikolesnega pogona z večploščno lamelno sklopko, kakršnega uporablja denimo Škoda, je tako zelo uporaben in večnamenski, da ne omogoča le boljšega oprijema (na vseh podlagah), ampak tudi več stabilnosti, lažje obvladovanje avtomobila, večje hitrosti v zavoju in s tem seveda več aktivne varnosti.

 

4.) Katere so najpogostejše napake, ki jih delajo vozniki pri vožnji vozil s pogonom 4×4?

Štirikolesni pogon je odličen aktivni varnostni pripomoček, ki pa seveda ni vsemogočen. Ima svoje meje, predvsem pri vstopnem in izstopnem kotu (previsi vozila), v možnosti vzpenjanja (moč motorja) in bočnega naklona … V glavnem pa je za resnejšo terensko rabo dobro izbrati še nekaj pripomočkov (več o njih si preberite tukaj), če so le na voljo: terenski prenos moči (reduktor), zaporo (vsaj enega) diferenciala, posebne terenske pnevmatike, terenski vozni program, sistem za nadzor spusta …

Pri cestni rabi pa je treba vedeti, da se v ostro odpeljanem zavoju večina tovrstnih modelov obnaša podobno kot modeli s prednjim pogonom. Pri pretiravanju bo najprej torej oddrsela prednja os vozila (podkrmarjenje), preden bo sistem zaznal zdrs in večino navora potisnil nazaj. To je treba upoštevati ob vstopu v zavoj in ostati z nogo na pedalu za plin, da je prenos učinkovit in da zadek pomaga v zavoj. Za mnoge voznike je takrat že prepozno …

 

5.) Kako pa se lotiti vožnje po zasneženi in poledeneli podlagi?

Predvsem z veliko pazljivosti, občutka, nežnega pospeševanja in zaviranja ter s postopnim dvigovanjem ritma vožnje. Štirikolesni pogon bo, predvsem z dobrimi zimskimi pnevmatikami, med pospeševanjem na snegu pri vozniku ustvaril varljivo podobo prepričljivega oprijema. Pri zaviranju pa je štirikolesni pogon izenačen s prednjim pogonom, kar pomeni, da je zdrs pri večjih hitrostih enako kritičen, vozilo pa enako neobvladljivo, ko začne drseti. Ker se na snegu in ledu to zaradi nizkega količnika trenja podlage zgodi hitro in mehko, lahko tudi ABS (protiblokirni sistem) in ESP (stabilizacijski sistem) začneta delovati in pomagati kasneje. Predvsem pa seveda nista vsemogočna, zato je potrebne precej pazljivosti pri zaviranju po klancu navzdol. Več nasvetov za vožnjo v snegu si preberite tukaj.

 

6.) Kakšna je razlika med vozilom z dvokolesnim in štirikolesnim pogonom?

Na splošno mora voznik avtomobila, ki je gnan na prednjo os, speljevati z več občutka, ravno tako pa tudi kasneje dodajati plin pri pospeševanju iz zavojev. To je seveda še kako pomembno pri speljevanju na makadamu, snegu, ledu … V sodobnih vozilih že pri delčku zavrtljaja kolesa posredujejo asistenčni sistemi, ki zmanjšajo moč motorja in hkrati zavrejo drseče kolo (EDL, TCS) ter tako večino navora preusmerijo na kolo z več oprijema. Med hitrejšo vožnjo skozi zavoj to počne tudi sistem XDS+, le da ne posega v motorno moč, temveč pomaga le z rahlimi zavornimi impulzi notranjega, razbremenjenega kolesa.

Seveda vsi ti sistemi delujejo in pomagajo tudi pri štirikolesnem pogonu z računalniško nadzorovano sklopko na zadnji osi, le da je intenzivnost lahko bistveno manjša, vklop teh sistemov je običajno kasnejši, hitrost avtomobila pa je v glavnem nespremenjena.

 

 

7.) Je za vožnjo s pogonom 4×4 potrebnega več ali manj vozniškega znanja?

Vsi sodobni sistemi so umerjeni tako, da voznik za upravljanje pogona ne potrebuje nobenega posebnega znanja ali poznavanja mehanike. Sistem, vključno s podvozjem, je nastavljen tako, da se vozilo v večini primerov obnaša kot avtomobil s pogonom na prednji kolesni par, a z enostavnejšim in učinkovitejšim speljevanjem.

V večini vsakdanjih situacij tako delovanja pogona oziroma nenehnega porazdeljevanja navora sploh ni mogoče občutiti. Seveda pa je res, da se kljub temu v avtomobilskem drobovju vseskozi nekaj dogaja: tipala nadzornemu računalniku nenehno sporočajo podatke o položaju lopute plina in kotu volanskega obroča, podatek o bočnih pospeških, o hitrosti vrtenja koles … Vse te informacije računalnik bliskovito hitro obdela in v delčku sekunde sporoči elektrohidravlični sklopki količino navora, ki jo mora prenesti na zadnjo os (do razmerja 50 : 50). Še preden kolo sploh zdrsne, zmorejo zahtevni algoritmi to prepoznati in prilagoditi navor po osi. Če pa se to vendarle zgodi preveč intenzivno, v delovanje poseže EDL (simulacija zapore diferenciala), ki zmore povsem zavreti eno (drseče) kolo in navor porazdeliti na tista z boljšim oprijemom, kar je koristno tudi pri bolj terenskih podvigih.

 

8.) Ali vozilo s pogonom 4×4 potrebuje zimske pnevmatike in verige?

Vsekakor bo tudi vozilo s štirikolesnim pogonom pozimi oziroma v zimskih razmerah varno le z ustreznimi pnevmatikami, torej zimskimi, takšnimi z oznako M+S, še bolj z dodatkom snežinke in triglave gore (poudarjeno zimska pnevmatika; za SUV modele tudi sicer obstajajo namenske pnevmatike z dodatno oznako SUV). Če namreč med speljevanjem po ravnini štirikolesni pogon tudi z letnimi pnevmatikami še zmore pokazati nekaj prednosti, pa takšne pnevmatike odpovejo pri bočnem vodenju in predvsem pri zaviranju na (zglajenem) snegu ali ledu. Skratka, za popoln izkoristek vseh prednosti pogona 4×4 pozimi je treba avtomobil obuti v kvalitetne zimske pnevmatike, še posebno, če ste takrat na cesti več kot običajno. Če pozimi vozite malo, pa morajo biti v avtomobilu verige tudi pri tovrstnem pogonu, in to vsaj za eno os (raje pa obe).

Če zakonodajalec predvidi verige (na določenih odsekih cest, kar je označeno z ustreznim prometnim znakom), potem jih mora seveda imeti tudi vozilo s štirikolesnim pogonom. Sicer pa morajo biti ob ustreznih pnevmatikah razmere že kar zahtevne (visok sneg, globoko blato …), da bi bile verige res potrebne.

 

9.) Kako se pogon 4×4 razume s sodobnimi asistenčnimi sistemi?

Odlično! Deluje v popolnem sozvočju z njimi, zato se izvrstno dopolnjuje tudi s sistemom XDS+, ki v hitro odpeljanem zavoju pomaga pri usmerjanju (vektoriranju) potrebnega navora po kolesu (s ciljanimi zavornimi impulzi na razbremenjeno zunanje kolo). Hkrati s tem pa zmore odlično upoštevati tudi računalniško zaporo diferenciala, ki pri speljevanju (ali odločnem pospeševanju) spet z zavornimi impulzi zavira kolo, ki zdrsava, in prenese več navora na tisto kolo, kjer je več oprijema. Ves proces aktivnega in brezstopenjskega prenosa navora med osema in med kolesi tako omogoča vozniku lažji nadzor vozila na spolzki podlagi, več stabilnosti, manj pod- ali prekrmiljenja in sploh boljši občutek nadzora nad vozilom.

Seveda lahko vso logiko medsebojne komunikacije med nadzornim računalnikom pogona in pomožnimi sistemi uporabljajo tudi sistem za vzdrževanje stabilnosti ESC, zavorni protiblokirni sistem ABS ter sistem za boljši oprijem in preprečevanje zdrsa kolesa.

 

10.) Kako je z obrabo pnevmatik?

Zagotovo sodobni štirikolesni pogon pripomore k enakomernejši obrabi pnevmatik, saj se navor, posebej še pri močnejših modelih, enakomerneje porazdeli po vseh štirih pnevmatikah, ki jih tako ni treba več menjavati oziroma rotirati.

 

11.) Ali štirikolesni pogon vpliva na porabo in zakaj?

Štirikolesni pogon je bil nekoč izrazit dejavnik povečane porabe zaradi dodatne teže sistema in trenja v treh diferencialih. Sodobni štirikolesni pogon pa na porabo vpliva le še minimalno, saj je v normalnih razmerah pogon v glavnem speljan na prednjo (ali eno) os, šele ko sistem zazna možnost zdrsa, prenese potrebno količino moči na drugo os. Izrazit napredek je tudi pri teži, zmanjšanju trenja in seveda uporabi le enega dodatnega diferenciala.

 

12.) Koliko vrst štirikolesnega pogona obstaja?

Izpeljank je seveda več, toda v sodobnih avtomobilskih modelih sta se v glavnem uveljavila dva sistema (z nekaj izvedbami), če pustimo ob strani priklopljiv sistem z odjemom moči in reduktorjem, namenjen robatim terencem. Na eni strani je pogon, pri katerem za porazdelitev prenosa skrbi klasični sredinski diferencial, ki je lahko kombiniran z zaporo (mehansko - torsen ali z večploščno lamelno sklopko in kombinacije), na drugi pa so nekoliko bolj priljubljeni prenosi s sklopko pred zadnjo osjo, ki simulira delo sredinskega diferenciala pri prenosu moči med prednjo in zadnjo osjo. V ohišju je tako več lamel v oljni kopeli - en sklop je povezan z vhodno, en z izhodno osjo. Če je sklopka viskozna, je potrebna razlika med vrtenjem prednje in zadnje osi, da se olje zgosti in poveže lamele. Sicer pa oljna črpalka (mehansko ali električno gnana) prek aktuatorja zagotavlja dovolj pritiska za brezstopenjsko stiskanje lamel ter tako omogoči hipen in brezstopenjski prenos moči.

 

 

13.) Katero rešitev uporablja Škoda?

Srce pogona 4×4 je elektronsko uravnavana večploščna lamelna sklopka, ki je za optimalno porazdelitev osne obremenitve nameščena neposredno pred diferencialom zadnje preme, torej na koncu kardanske gredi. Sistem štirikolesnega pogona deluje hitro in inteligentno. Njegov krmilnik nenehno izračunava, kolikšen je idealni pogonski moment za zadnjo premo. Zaradi predkrmiljenja, ki je odvisno od vozne situacije, skorajda ne prihaja do izgub vlečne sile. Pri normalni vožnji, zlasti pri majhnih obremenitvah ali v fazah brez dodajanja plina, lamelna sklopka motorno moč prenaša pretežno na sprednji kolesni par, kar prispeva k varčni porabi goriva. Ta rešitev je v zadnji generaciji zaradi prilagodljivosti, hitrosti delovanja in nastavljivosti našla mesto v večini modelov koncerna Volkswagen (s prečno vgrajenim motorjem) in tako seveda tudi v vseh modelih ŠKODA, ki imajo tovrstni pogon.

 

14.) Kakšne so prednosti takšne sklopke?

Prednosti takšne sklopke, pri kateri je večina navora (ob idealnih razmerah) vendarle speljana na prednjo os, so majhna teža, malo dodatnega trenja v prenosih, prilagodljivost potrebam, enostavna raba, nobenih posebnih napetosti v diferencialih. Voznik lahko sede v avtomobil in pozabi na delovanje pogona - vse namreč zanj opravi nadzorna enota (s pomočjo številnih tipal in algoritmov). Ne glede na to, na kakšni podlagi je avtomobil, bo sistem med vožnjo vselej začutil, kdaj in koliko navora potrebuje zadnja - ali prednja - os. In sistem zmore reagirati v delčku sekunde in na zadnjo os poslati potrebno količino navora, še preden katero od koles povsem izgubi stik s podlago. Seveda pa ni nujno, da kolo sploh izgubi stik s podlago, saj tak pogon zmore prenašati do 50 odstotkov navora na zadnjo os, tudi ko samo začuti, da avto pospešuje, speljuje, ko je bolj obremenjena zadnja os (na primer pri vleki prikolice).

 

ŠKODINI 4x4 MODELI

 

MEDVEDJI OPRIJEM: KODIAQ 4X4

Vseh sedem potnikov - ja, prav ste prebrali, vseh sedem - bo varno in udobno prišlo na cilj, vključno s prtljago, tudi če je cilj daleč od urejenih, asfaltiranih cest in je podlaga uničena. Kodiaq zmore marsikaj - nadomestiti družinskega velikoprostorca, povleči prikolico s čolnom, po drugi strani pa se zaradi kratkih previsov, večje oddaljenosti od tal in zmogljivega štirikolesnega pogona ne ustraši vzpetin, kolovozov, robnikov in nasipov. Kaj šele snežnih zametov! Če boste bredli po vodi in iskali neraziskano, bo pravšnja izbira različica Scout, za iskanje idealne linije na asfaltu pa SportLine ali RS.

 

 

Izvedbe s štirikolesnim pogonom:

 • 1.5 TSI 4×4 DSG (110 kW/150 KM)

 • 2.0 TDI 4×4 (110 kW/150 KM)

 • 2.0 TDI 4×4 DSG (110, 140 kW/150, 190 KM)

 • SportLine: 1.5 TSI 4×4 DSG (110 kW/150 KM)

 • SportLine: 2.0 TDI 4×4 (110 kW/150 KM)

 • SportLine: 2.0 TDI 4×4 DSG (110, 140 kW/150, 190 KM)

 • Scout: 1.5 TSI 4×4 DSG (110 kW/150 KM)

 • Scout: 2.0 TDI 4×4 (110 kW/150 KM)

 • Scout: 2.0 TDI 4×4 DSG (110, 140 kW/150, 190 KM)

 • RS: 2.0 TDI 4X4 DSG (176 kW/240 KM)

 

VOZNIŠKA NIRVANA V  VSEH RAZMERAH: SUPERB 4×4

 

 

Tudi admiralska ladja mora brez omahovanja speljevati na zasneženem in poledenelem privozu poslovne stavbe, čeprav je zimsko službo presenetil sneg, na zasneženi avtocesti zanesljivo obdržati oprijem, v megli in dežju poskrbeti za aktivno pomoč vozniku in za prvovrstno udobje potnikov ter na letališče priti pravočasno, in to v vsakem vremenu. Popolno zimsko vozniško nirvano obljublja še kombinacija menjalnika DSG z dvojno sklopko, združenega s štirikolesnim pogonom. Za tiste, ki jim dinamika pomeni več od razvajanja, je tu še izvedba SportLine. Superb 4×4 zmore zimo na poslovnih poteh vselej potisniti v stran, ko poslovne kovčke v prtljažniku zamenjajo carving smuči, pa ji prikima v stilu. Seveda tudi v Combi različici.

 

Izvedbe s štirikolesnim pogonom:

 • 2.0 TSi 4×4 DSG (200 kW/272 KM), Izvedba: limuzina, combi

 • 2.0 TDI 4×4 (110, 140 kW/150, 190 KM), Izvedba: limuzina, combi

 • 2.0 TDI 4×4 DSG (110, 140 kW/150, 190 KM), Izvedba: limuzina, combi

 • SportLine: 2.0 TSi 4×4 DSG (200 kW/272 KM), Izvedba: limuzina, combi

 • SportLine: 2.0 TDI 4×4 (110, 140 kW/150, 190 KM), Izvedba: limuzina, ombi

 • SportLine: 2.0 TDI 4×4 DSG (110, 140 kW/150, 190 KM), Izvedba: limuzina, combi

 • L&K: 2.0 TSi 4×4 DSG (200 kW/272 KM), Izvedba: limuzina, ombi

 • L&K: 2.0 TDI 4×4 (110, 140 kW/150, 190 KM), Izvedba: limuzina, combi

 • L&K: 2.0 TDI 4×4 DSG (110, 140 kW/150, 190 KM), Izvedba: limuzina, combi

 

ZA UŽITEK V ŽIVLJENJU: OCTAVIA 4×4

 

 

S štirikolesnim pogonom opremljena Octavia (in Octavia Combi) bo družino vselej spravila do priljubljenega smučišča, do koče, v kateri praznujejo prijatelji, pa tudi do nakupovalnega središča, čeprav zunaj sneži, brije veter in je tudi avtocesta bela. S štirikolesnim pogonom v vseh razmerah ohranja visoko stopnjo varnosti in vozne dinamike. Za brezhiben hipen prenos pogonske sile med sprednjo in zadnjo osjo skrbi najnovejša sklopka 5. generacije, kjer sistem XDS+ simulira še vzdožno zaporo diferenciala. Octavia 4×4 s pametnim štirikolesnim pogonom na prvo mesto postavlja varnost, poleg tega pa ima še en adut, različico Scout. Pri njem je štirikolesni pogon združen še z robustnostjo terenca, ki za seboj zmore vleči do dve toni težko prikolico!

 

Izvedbe s štirikolesnim pogonom:

 • 1.6 TDI 4×4 (85 kW/115 KM), Izvedba: limuzina, kombi

 • L&K: 2.0 TDI 4×4 DSG (110 kW/150 KM), Izvedba: limuzina, combi

 • RS: 2.0 TDI 4×4 DSG (135 kW/184 KM), Izvedba: limuzina, combi

 • Scout: 2.0 TDI 4×4 DSG (110/150KM), Izvedba: combi

 

DRUŽINSKI PUSTOLOVEC Z OBČUTKOM: ŠKODA KAROQ

 

 

Zadnji v vse večji družini športnih terencev in križancev prisega na družinsko praktičnost v vseh pogledih te besede. In to ne pomeni le vsestransko in inteligentno prilagodjive zadnje klopi, pač pa predvsem zmožnost, da vas, družino s hišnim ljubljenčkom in vso prtljago popelje natanko tja (in predvsem natanko takrat), kamor ste si zaželeli. Glede na terensko zasnovano podvozje, čvrsto zasnovano karoserijo, posamične obese spredaj in zadaj ter seveda štirikolesni pogon s preverjeno večploščno sklopko to niti ni tako težko. Seveda si lahko omislite še dodatno zaščito podvozja, toda 18 centimetrov oddaljenosti podvozja od tal in spretno (kratko) zarisani previsi spredaj in zadaj omogočajo ravno toliko avanturizma, kot si ga lahko in želite privoščiti. In pri tem vam bo Karoq v pomoč tudi s posebnim voznim programom Off-Road, ki na slabi podlagi prilagodi delovanje pogona in vseh asistenčnih sistemov, da je oprijem čim boljši, vožnja pa čim bolj enostavna.

 

Izvedbe s štirikolesnim pogonom:

 • 2.0 TDI 4X4 (110 kW/150 KM)

 • 2.0 TDI 4X4 DSG (110 kW/150 KM)

 • Sportline: 2.0 TDI 4×4 (110 kW/150 KM)

 • Sportline: 2.0 TDI 4×4 DSG (110 kW/150 KM)

 • Scout: 2.0 TDI 4×4 (110 kW/150 KM)

 • Scout: 2.0 TDI 4×4 DSG (110 kW/150 KM)