Modeli
Meni
26.12.2017

10 namigov za popolno avtomobilsko fotografijo

 

Najprej temeljito očistite avto in nato poiščete popoln, fotogeničen kraj. Enostavno, kajne? No, to je šele začetek.

 

 

Profesionalni fotograf Julian Calverley se je z Octavio Scout odpeljal v osupljivo naravo angleškega Walesa in za vas pripravil 10 namigov, s katerimi boste lahko tudi sami ustvarili izjemne fotografije! Kaj torej svetuje?

1. Razmišljajte kot profesionalec

 

 

Če želite s telefonom, tablico ali fotoaparatom posneti fotografije, kakršne ste do sedaj občudovali le pri profesionalcih, morate tako tudi razmišljati - kot profesionalec, torej. Primerno se opremite, predvsem pa bodite pripravljeni zapustiti svojo cono ugodja. Morda boste morali prečkati reko, se spoprijeti s slabim vremenom ali preživeti kak dan bogu za hrbtom, daleč od civilizacije. Na svoje foto avanture se zato vedno podam v primernih čevljih, s sabo pa vzamem nepremočljive vreče za opremo, dodatne baterije ali prenosni baterijski polnilec ter dežnik, pod katerim lahko fotografiram tudi v dežju. Predvsem pa se nikoli ne sprijaznim s povprečnimi lokacijami.

2. Začnite zgodaj in sledite soncu

 

 

Fotografiranje ob zori in mraku, posebno če fotografirate avtomobil, je najčarobnejše. Mehka svetloba jutra in večera poudari oblike avtomobila, hkrati pa so takrat odsevi na površini karoserije najlepši. Obstaja nekaj uporabnih mobilnih aplikacij, ki omogočajo natančno določanje časa in lokacije sončnega vzhoda in zahoda; takšni aplikaciji sta denimo Sun Seeker in Lumos. Toda čas te magične svetlobe je kratek, zato se je nanj smiselno pripraviti. Izjemna svetloba jutra in večera namreč ne poudari le lepot avtomobila, ampak tudi njegove napake. Zato svetujem, da avtomobil vedno fotografirate s strani, na kateri ni večjih vidnih prask. Pred fotografiranjem pa načrtujte tudi nekaj dodatnega časa za čiščenje. Umazani avtomobili so na fotografiji bolj redko lepi, zato poskrbite, da imate s sabo dovolj čiste vode in krp.

3. Preprostost je zakon

 

 

Prepustite se preprostosti uporabe mobilnih naprav za fotografiranje. Ni se vam treba odločati, kateri objektiv in zapletene nastavitve boste uporabili, saj so osnovne funkcije aparata in dobre aplikacije povsem dovolj, da posnamete odličen posnetek. Raje se osredotočite na fotografijo in si vzemite čas zanjo. Začutite lokacijo in vzdušje! Namesto da se poigravate z opremo, se ozrite naokoli. Prav zato tako rad fotografiram s telefonom. Proces je nadvse preprost, brez odvečne tehnične navlake, z eno preprosto napravo ter eno učinkovito in uporabno aplikacijo za hitro obdelavo fotografij (v mojem primeru je to Snapseed - poskusite!). Ker s telefonom ali tablico ni nešteto možnosti izbire, ki bi me odvračale od bistva, ostajam osredotočen na svoj cilj - na lep motiv in dober končni rezultat.

4. Glejte širše

 

 

Zaupal vam bom skrivnost: najboljše fotografije so tiste, ki so izrazite tudi v zelo pomanjšani različici. Predvsem na socialnih omrežjih je pomembno, da fotografija pritegne pozornost tudi, če je majhna. Zato se ne izgubljajte v podrobnostih, ampak na posnetku raje ujemite preproste in jasne oblike. Fotografijo poskusite pogledati s priprtimi očmi. Tako boste dobili občutek, ali ima dramatična lokacija dovolj izrazite poteze, ki bodo oko vodile skozi podobo na fotografiji in poudarile njen učinek.

5. Popolno vreme ni vedno popolno

 

 

Jasno, modro nebo je lepo, a je lahko hkrati tudi dolgočasno. Zato si vzemite čas in izbrano lokacijo obiščite večkrat, v različnih vremenskih pogojih. Fotografija je lahko povsem drugačna v različnih letnih časih, če je svetloba bolj dramatična in če so vremenski pogoji pestrejši, pa lahko vzbudi še močnejše občutke. Oblaki, sneg in celo toča fotografiji dodajo pridih dramatičnosti. Dež, meglice in megla fotografiji dodajo globino, preprostost in posebno vzdušje, saj umirijo prenatrpan ali kaotičen prizor. Fotografiranje avtomobila v dežju ali megli pozornost preusmeri od okolice na avtomobil. Poleg tega pa so dežne kapljice na pokrovu motorja tako zelo lepe!

6. Poiščite pravi zorni kot

 

 

Najprej osnovno pravilo: ne zumirajte. Namesto da fotografirate le z enega stojišča in po potrebi zumirate, obhodite avtomobil ter preizkušajte različne zorne kote. Že najmanjši premik - gor, dol, levo ali desno, naprej ali nazaj - lahko povsem spremeni podobo avtomobila, s tem pa tudi vizualni učinek fotografije. Poskusite se oddaljiti od avtomobila; fotografija s podobo vozila v široki, dramatični pokrajini ponudi dober občutek veličine in prostranosti ali majhnosti in utesnjenosti pokrajine. Upoštevajte pa tudi pravilo tretjin, saj lahko to bistveno izboljša učinek vaših fotografij. Človeško oko namreč naravno pritegnejo podobe, ki so ločene na tretjine, zato pri postavitvi osnovnih motivov na fotografiji upoštevajte to sicer že dobro znano pravilo.

7. Avtomobilu poglejte v oči

 

 

Ko fotografirate ljudi, običajno najbolje učinkuje posnetek v višini njihovih oči. Podobno razmišljajte, ko fotografirate avtomobil; njegove oči so njegovi žarometi. Sprednja kolesa naj bodo poravnana ali obrnjena stran od aparata. S tem boste poudarili njegove zavorne kolute in športno eleganco ter se izognili vizualnemu izpostavljanju pnevmatik. Izogibajte se tudi uporabi žarometov. Bistveno bolj eleganten učinek boste dosegli z uporabo parkirnih luči ali LED dnevnih luči. Če fotografirate zadnji del avtomobila, pa prižgite zadnje luči, saj bo tako oblika zadnjih luči poudarjena. Linije cest ali mostov bodo fotografiji dodale vtis hitrosti oziroma gibanja.

8. Iščite tisto, kar vas vznemirja

 

 

Najraje fotografiram vznemirljive stvari in kraje. Običajno so to trenutki, ko se v popolnost združita dramatična pokrajina in zanimivi vremenski pogoji. Čakam na trenutke, ki mi vzbujajo kurjo polt. A žal je z njimi tako kot z ribolovom - načrtuješ in upaš, potem pa včasih kaj uloviš, drugič pač ne. Kot pokrajinski fotograf si vedno najprej dobro ogledam okolico, ki bo služila kot kulisa za fotografiranje avtomobila. Še preden posnamem fotografijo, analiziram razporeditev elementov na njej ter poskrbim, da se ozadje, neposredna okolica in avtomobil stapljajo v kompozicijsko harmonijo.

9. Obdelava naj bo preprosta

 

 

Eden od užitkov fotografiranja in obdelave na mobilnih napravah je enostavnost in spontanost procesa. Zato na svojem telefonu uporabljam le dve aplikaciji. Pri fotoaparatu na telefonu s korekcijami zaslonke ali časa fotografiranja nastavim osvetljenost ter se s tem izognem presvetljenosti posnetka. Nato za obdelavo uporabim aplikacijo Snapseed. Celoten postopek je tako lahko zelo preprost: datoteko z enim klikom uvozim v program, tam pa jo z nekaj potezami obdelam in izvozim. Takšna je že pripravljena za objavo na Instagramu, Facebooku in drugih socialnih omrežjih, njeno kopijo pa lahko shranim v oblak, kot sta Dropbox ali Google Drive, ter s tem poskrbim za arhiviranje posnetka.

10. Držite se svojega postopka obdelave

 

 

V aplikaciji Snapseed se po uvozu fotografije običajno držim točno določenega postopka. Določim ostrino (sharpness) in strukturo (structure), s katero določim izrazitost posnetka, nato pa fotografijo vinjetiram (vignette) in s tem pozornost na posnetku usmerim na poglavitni motiv. Nato dodam komaj zaznaven filter zrnavosti (grain), ki na posnetku spremeni tudi barvni sloj (topel ali hladen), in nastavim filter za mehčanje (softening), ki posnetku odvzame grob digitalni izgled. Nato izbrane dele fotografije posvetlim ali potemnim (dodge and burn) ter s tem fino obdelam predele, ki jih želim bolj poudariti ali pa jim na fotografiji odvzeti nekaj poudarka. Ta funkcija posnema postopek, ki smo ga uporabljali pri tradicionalnem razvijanju fotografij v temnici. Ob koncu s funkcijo ambiance prilagodim še osenčenost in poudarjenost določenih delov fotografije ter nastavim nasičenost barv (saturation).

 

 

O Julianu Calverleyu

 

Julian Calverley (rojen leta 1964 v angleškem Hertfordshiru) je uspešen fotograf. Čeprav pogosto dela z najdražjo in tehnološko najbolj dovršeno profesionalno fotografsko opremo, je zaljubljen v preprostost fotografiranja z mobilnimi napravami. Je avtor knjige #IPHONEONLY. Julian strastno fotografira dramatične pokrajine in ljudi ter uživa v raziskovanju neznanih in odmaknjenih poti. Sledite mu na Instagramu!