Modeli
Meni
30.11.2017

Je bela cesta...

 

Zdaj, ko smo se že vsi sprijaznili s tem, da je prišla zima, je čas, da začnemo v njej tudi uživati.

 

 

Naš avtomobil je pripravljen na vse, kar mu utegnejo hudega prinesti zimski meseci - pnevmatike smo zamenjali, akumulator preverili, tekočino za čiščenje stekel s sredstvom proti zmrzovanju dolili in rezervo shranili v prtljažniku, prepričali pa smo se tudi, da nam vsa svetila delujejo in da imamo dovolj motornega olja ter hladilne tekočine. Točno vemo, kje v vozilu nas čaka strgalo za led, pa tudi na preostanek »obvezne« zimske opreme nismo pozabili. Saj veste, snežna lopata in sončna očala!

Očala?!

Šalo na stran: prav zares si bo za dobro vidljivost med vožnjo po zasneženi pokrajini treba natakniti sončna očala - med smučanjem pa smučarska. A najprej je do smučišča z vso opremo treba priti.

Ko gre za smučanje solo ali v dvoje, je do avtomobila najbolj prijazna posebna torba za smuči, ki jo skupaj z nabrušeno vsebino spravite v prtljažnik tako, da večji del torbe priročno potisnete v odprtino naslona za roke zadnjega sedeža (če seveda vaš avto tam nima že vgrajene vreče za smuči). Kadar se na smučarske užitke odpravlja cela družina ali družba prijateljev, pa je treba namestiti nosilce za smuči ali strešni kovček. Pri tem seveda velja biti pozoren, če nosilcev oziroma kovčka še nimate, pa tudi pri nakupu.

Specifična pa je tudi vožnja s tako »prtljago« na strehi. Prilagodite hitrost, zavedajte pa se tudi, da je višina vozila drugačna (garaže, podvozi) in da je poraba vašega avtomobila zaradi tega večja. Zato nosilce oziroma kovček odstranite, ko jih ne potrebujete več. Nikar se s praznim strešnim kovčkom ne prevažajte naokoli vso zimo, za vsak slučaj. To vas bo namreč drago stalo.

Kam s smučarskimi čevlji?

V prtljažnik, seveda! Ta naj bo zaščiten z oblogo, ki se enostavno namesti in odstrani ter predvsem očisti, potem ko boste po smuki v prtljažnik položili zasnežene smučarske čevlje.

Nasploh je plastična obloga prtljažnega prostora (korito) pozimi odlična odločitev tudi za družine, ki morajo vanj zložiti sani za najmlajše, po sprehodu umazan otroški voziček, kup drsalk in podobno, vsekakor pa velja v teh mokrih in blatnih mesecih razmisliti tudi o gumijastih predpražnikih v samem vozilu.

 

 

Mraz je

Ko zmrzuje, se veseli le tisti del nas, ki rad kdaj podrsa po zamrznjeni luži ali jezercu. V splošnem pa nizke temperature povezujemo z zamrznjenimi stekli in ledenim mrazom v avtomobilu, kjer je vsaka sekunda, ko drgetamo v debelih plaščih, absolutno predolga. Če niste med tistimi, ki so si v svojem vozilu omislili gretje volanskega obroča in sedežev, seveda!

Pri ogrevanju vozila si velja zapomniti, da tega nikar ne počnite na mestu v prostem teku. Avtomobil tedaj namreč potrebuje le toliko energije, da motor deluje. S tem pa ne proizvaja odvečne energije v obliki toplote. Precej učinkoviteje se boste ogreli, če boste speljali takoj, ko ostrgate stekla, ter prvih nekaj kilometrov vozili previdneje in z manj vrtljaji. Povejmo še, da je za najobčutljivejše mogoče v vozilo vgraditi tudi ogrevanje mirujočega avtomobila, ki ga sprožite na daljavo ali s časovnikom.

Za čiščenje stekel so na voljo različna strgala. Če se vam mudi ali vas preveč zebe (čeprav se lahko s strganjem v debelih rokavicah tudi nekoliko ogrejete), so na trgu na voljo tudi posebni spreji, s katerimi to početje odpade - le popršite, počakate nekaj trenutkov, vključite brisalce in se odpeljete! Ampak pozor, to velja le za tanek sloj zmrzali na steklih. Pri debelejšem sloju pa bo treba spreju tudi malce pomagati.

Pri roki velja imeti tudi metlico za čiščenje snega. Svetujemo vam, da vozilo dobro očistite, saj gre vendarle za vašo varnost - pomembni so stekla, luči pa tudi streha. Tudi če se bo vašemu nekritičnemu očesu zdelo, da je avto končno za silo očiščen, bo o tem na koncu odločil policist, saj zakon veleva, da morate z avtomobila odstraniti sneg in zmrzal. Ja, tudi s strehe.

 

Strgala, metlice, spreje za odmrzovanje, zložljive lopate in verige najdete v prodajno-servisni mreži ŠKODA, kjer so vam na voljo tudi gumijaste preproge in plastične obloge prtljažnega prostora, smučarske torbe, nosilci za smuči in strešni kovčki iz programa originalne dopolnilne opreme. Naši strokovnjaki vam bodo svetovali pri nakupu in pomagali pri namestitvi.

 

Tisti nižje rasti boste morda morali stopiti na rob vozila ali uporabiti metlico z daljšim ročajem, a verjemite, vredno je. Ne bi bili prvi, ki bi mu sneg ob zaviranju z »nedostopne« sredine strehe na vetrobransko steklo zgrmel ravno v kritičnem trenutku in popolnoma zastrl pogled. Če gre za težak ali pomrznjen sneg, lahko to, da v takem primeru vklopite brisalce in trmasto vztrajate pri neuspešnih poskusih čiščenja, uniči njihov motor (vsekakor pa varovalko). Ta namreč preprosto ni dovolj močan, da bi premaknil takšno breme. Biti brez brisalcev v zimskih razmerah, ko je treba vetrobransko steklo čistiti tako rekoč ves čas, pa je tako, kot bi imeli nevozen avto. Lahko samo še pokličete na pomoč. 

 

Imetniki lojalnostne kartice Porsche Group Card ste upravičeni do asistence 24 ur na dan, 7 dni v tednu, skozi vse leto, in to po vsej Evropi! Če se vam torej na poti na smučarske počitnice pripeti nesreča, nas le pokličite, pomagali pa bomo tudi tistim, ki svojega vozila zaradi morebitnih prenizkih temperatur ne bi mogli zagnati. Jamstvo mobilnosti, ki vam ga zagotavlja Asistenca Porsche Slovenija - ŠKODA, velja za celotno življenjsko dobo vašega vozila. Podaljša se z vsakim servisnim pregledom, ki je opravljen na pooblaščenem servisu v Sloveniji ter v skladu z navodili za uporabo vozila in servisno knjižico.

 

 

Oblečen kot medved

Morda ste res oblečeni dovolj za celodnevno vijuganje po belih strminah ali nekajurni tek na smučeh, toda mar je to dovolj za dolgo postavanje v mrazu, če se vam na poti zgodi kaj nepredvidenega? Kaj šele, če se na primer odpravljate v službo ali domov! Močno sneženje, poledica, nesreče, kolone, okvara vozila … so lahko za voznika in potnike sila neprijetni, če v avtu med »obvezno« zimsko opremo ne bo tudi kake tople odeje, dodatnih rokavic in dodatne jakne. Priročna je tudi baterijska svetilka, če seveda vaše vozilo nima že vgrajene snemljive svetilke v prtljažniku. In če boste slučajno kdaj zdrsnili s ceste (ali vas bo kje prijazno zametel plug), vam lahko prav pride tudi zložljiva lopatka.

Sebi ali drugim pa lahko rešite dan z akumulatorskimi kabli za zagon motorja. Tudi prijaznost do drugih udeležencev v prometu - še prav posebej tedaj, ko se znajdejo v težavah - je odlika dobrih voznikov. In vi to ste, mar ne?