Modeli
Meni
Path 2@2x

29.05.2017

Sami v avtu? Nikoli!

 

Vedno se z vami pelje še nekaj slepih potnikov. Kako se jih znebiti? Berite dalje!

 

Pravite, da je vaš avto čist? Da ste ga očistili takorekoč včeraj? Potem vas bo presenetilo, koliko mikroorganizmov se kljub vašim naporom skriva v njem. A brez skrbi, povedali vam bomo tudi, kako lahko poskrbite za res čist avto brez neprijetnih mikrobov.

Mrgoli jih

 

V mikrobiološki raziskavi, ki so jo opravili na britanski univerzi v Nottinghamu, so znanstveniki ugotovili, da je notranjost avtomobilov pogosto povsem prekrita z bakterijami. Med raziskavo so zbirali vzorce z avtomobilskih kljuk, volanskih obročev, prestavnih ročic, gumbov in stikal avtoradia, pa tudi izpod sedežev in z avtomobilskih preprog, kamor pogosto odložimo nakupovalne vrečke. Zbrane vzorce so nato temeljito analizirali v laboratoriju.

Poleg bakterije E. coli, ki pogosto povzroča neprijetne težave s prebavo, so na kljukah, volanskem obroču in v preprogah našli tudi stafilokoke (Staphylococcus). Bacillus cereus, ki ga v avto lahko prinesemo na podplatih naših čevljev ali na tačkah naših domačih ljubljenčkov, so našli na vratnih kljukah, prestavni ročici, v preprogah in pod sedeži.

A kako vendar bakterije preživijo na takšnih mestih? Za odgovor na to vprašanje se najprej spomnite, kdaj ste nazadnje temeljito - ampak zares temeljito - očistili notranjost vašega avta. Ali kdaj ste nazadnje na tla avtomobila odvrgli smeti. Pa kolikokrat se v avtu poleg vas vozi tudi vaš domači ljubljenček, če ga imate.

Vse to nas lahko resno zaskrbi, a v resnici ni razloga za preplah. Težave lahko namreč hitro odpravimo!

 

Kako?

 

Začnimo s klimatsko napravo, kjer bakterije najlažje preidejo v zrak, ki ga dihamo v avtu. Izredno pomembno je, da redno vzdržujemo in čistimo našo klimatsko napravo. Zračni filtri klimatske naprave namreč pogosto postanejo gojišče bakterij, zato jih je treba zamenjati vsako leto.

"Življenjska doba filtra je odvisna od razmer, v katerih mora filter opravljati svojo nalogo. Če pogosto vozite v prašnem ozračju ali v smogu, je življenjska doba seveda krajša," pojasni Karel Starý, vodja oddelka za poprodajne aktivnosti pri Škodi. Priporočljivo je, da svoj avto dezinficirate najmanj dvakrat na leto. "Še najbolje je, da to prepustite profesionalnim čistilnim servisom," še dodaja.

"Ob menjavi filtra je zelo pomembno, da uporabite kakovostne nadomestne dele. Na trgu je ogromno nadomestkov, ki so sicer cenejši, a pogosto tudi neustrezni in nekakovostni. Pri tem ni pomemben le filter, ampak tudi vsa potrebna tesnila. Filter brez dobrega tesnila je neuporaben. Priporočamo seveda uporabo originalnih nadomestnih delov z oznako Škoda Genuine ali Škoda Economy," pravi Karel Starý.

 

 

A kako vemo, da je prišel čas za servis ali menjavo filtra? Dober pokazatelj je pogosto zamegljevanje vetrobranskega stekla od znotraj. Neprijeten vonj v avtu pa je opozorilo, da moramo avto očistiti, dezinficirati površine, ki se jih pogosto dotikamo, in zamenjati protiprašni filter in filter za cvetni prah.

"Če je vaša klimatska naprava zelo umazana, jo je treba temeljito očistiti. To vsekakor najbolje naredijo na pooblaščenem Škodinem servisu," še svetuje Karel Starý. "Temeljito čiščenje uniči vse mikroorganizme in odstrani neprijeten vonj. Poleg tega pa takšno temeljito čiščenje za dolgo časa osveži avto."

Na koncu velja omeniti še avtomobilska tla, pravo gojišče mikroorganizmov! Najboljše zdravilo proti takšnemu gojišču je redno sesanje oziroma čiščenje, pomaga pa tudi, da na tla ne mečemo smeti!