Modeli
Meni
01.04.2017

8 dejstev o Octavii ...

 

... ki jih morda niste poznali - ali pač?

 

 

1. Sodobna Octavia si svoje ime deli z zgodovinskim modelom, predstavljenim davnega leta 1959. Zaradi prostorne notranjosti in robustnosti je kmalu postala zelo priljubljena, v limuzinski in nato v karavanski različici pa so jo izdelovali vse do leta 1971. Za njeno predhodnico tako v oblikovnem kot v tehničnem smislu velja Škoda 440 oziroma 445 Spartak.

 

 

2. Ime Octavia izhaja iz grške besede »octa«, ki pomeni število osem - Octavia je bila namreč osmi model, izdelan v tovarni Škoda po drugi svetovni vojni.

 

 

3. Novodobna Octavia, ki je pred kupce zapeljala leta 1996, je prva Škoda, v celoti razvita podokriljem koncerna Volkswagen. Ta povsem novi model blagovne znamke Škoda po padcu železne zavese je tako označil tudi začetek partnerstva s Volkswagnom. Octavia je začelarazmeroma skromno: kot 5-vratna kombilimuzina z omejeno ponudbo motorjev inmenjalnikov. Vendar pa je že v tistem času za svojo ceno ponujala zelo dober paket odlične sodobne mehanike, izjemne prostornosti in dobrih materialov. Z leti to samo še vedno znova dokazuje in nadgrajuje.

 

4. Kombilimuzinski različici se je leta 1998 pridružila še uporabna karavanska različica s prostornejšim prtljažnikom.

 

5. Octavia je bila leta 2014, ko se je znašla tudi v finalu izbora za mednarodni avto leta, razglašena za slovenski avto leta. Letos je že četrtič zapored slavila v izboru Best Cars(Auto Motor und Sport), med številnimi naslovi pa je kar nekajkrat osvojila tudi naziv najboljšega vlečnega vozila (What Car, Practical Caravan, Camping and CaravanningClub).

 

6. Octavia je najbolje prodajan model znamke Škoda - v svetu in Sloveniji. Skupaj so doslej prodali že prek 5 milijonov primerkov modela Octavia. V letu 2016 je Octavia predstavljala 40 odstotkov vseh prodanih vozil Škoda. V Evropi prodajo kar 67 odstotkov kombijev. Delež vozil 4×4 je 12 odstotkov. Najbolj priljubljen je motor 1.6 TDI (31 odstotkov).

 

 

7. Odgovor na vprašanje, zakaj je tako priljubljena, se skriva v dejstvu, da je Octavia avto za vse potrebe. Na voljo so tako Octavia, Octavia RS, Octavia GreenLine, Octavia G-TEC (CNG), Octavia L&K, Octavia Family, Octavia Easy, Octavia Combi, Octavia Combi RS, Octavia Combi Scout, Octavia Combi GreenLine, Octavia Combi G-TEC (CNG), Octavia Combi Family, Octavia Combi Easy … Posebej priljubljeni izvedbi sta dirkaška Octavia RS in vsestransko uporabna Octavia Scout.

 

 

8. Octavia je imela tudi svoje dirkalno poglavje: v razredih od 1150 do 1300 kubičnih centimetrov je v šestdesetih letih minulega stoletja na relijih dosegala vidne uspehe. A šele z novo Octavio so v Škodi začeli meriti na res najvišja mesta. Zato so iz Octavie najprej pripravili t. i. Kit Car s pogonom na prednji par koles, ki je bil odličen dirkalnik, a v svoji kategoriji preprosto prevelik. Končni cilj je bila najvišja kategorija WRC, v kateri so začeli z Octavio WRC leta 1999, nato pa vse sile usmerili v razred manjšo, sodobnejšo Fabio WRC, ki se je zdela kot naročena za to vlogo.