Modeli
Meni
Path 2@2x

06.09.2021

Prihaja ENYAQ COUPE 𝗶V

Po uspešnem prihodu Modela ŠKODA ENYAQ iV na trg je družba ŠKODA Auto paleto svojega prvega električnega SUV-ja razširila z dodatno, še bolj emocionalno oblikovano karoserijsko različico: štirivratnikom ŠKODA ENYAQ Coupé iV, za katerega je značilna elegantno padajoča linija zadka.

 

Količnik zračnega upora znaša 0,247 in je še nižji kot pri že tako odličnem modelu ENYAQ iV. Zato je ENYAQ Coupé iV še učinkovitejši, tako da z večjo baterijo njegov največji doseg znaša več kot 535 kilometrov (po kriterijih WLTP). Na izbiro so dve velikosti baterije in tri zmogljivostne stopnje s pogonom na zadnji dve ali vsa štiri kolesa. V notranjosti so namesto klasičnih opremskih paketov uporabljeni paketi Design Selection, znani že iz modela ENYAQ iV. Kot je značilno za znamko, ima tudi ENYAQ Coupé iV v notranjosti obilje prostora, prostornina prtljažnika pa znaša 570 litrov.

 

 

 

ŠKODA ENYAQ Coupé iV dopolnjuje ponudbo modelov ENYAQ iV in nudi še več dinamike za trendovsko naravnane kupce. Na voljo je obilje prostora za do petčlansko družino, volumen prtljažnika znaša 570 litrov. Nova modelska različica bo na voljo v treh zmogljivostnih stopnjah: ENYAQ Coupé iV 60 in ENYAQ Coupé iV 80 s pogonom na zadnji kolesi ter ENYAQ Coupé iV 80x s pogonom na vsa štiri kolesa. Aerodinamika je v primerjavi z modelom ENYAQiV dodatno izboljšana, količnik zračnega upora znaša 0,247; zato je štirivratni coupé še učinkovitejši in ima v različici z večjo od dveh baterij in pogonom zadaj največji doseg več kot 535 kilometrov (po kriterijih WLTP). Serijska funkcija za hitro polnjenje omogoča kratke čase polnjenja. V notranjosti pogled pritegne 13-palčni osrednji zaslon na dotik.

ENYAQ iV je svetovna zgodba o uspehu za znamko ŠKODA

ŠKODA ENYAQ iV je na mednarodnih trgih takoj doživel uspeh. Prvi serijski model znamke ŠKODA na osnovi modularne platforme za električna vozila (MEB) koncerna Volkswagen je takoj v enaki meri pre­pričal strokovnjake, predstavnike medijev in kupce. Povpraševanje trenutno presega proizvodne kapacitete matične tovarne v Mladi Boleslav, kjer je ENYAQ iV v Evropi edini model na osnovi platforme MEB, ki ga koncern izdeluje zunaj Nemčije. Na testiranju v okviru neodvisnega evropskega programa za testiranje novih vozil (Euro NCAP) je dosegel najvišjo oceno pet zvezdic. V kategoriji zaščite potnikov je dobil oceno 94 odstotkov za odrasle potnike in 89 odstotkov za otroke, kar je doslej sploh najboljša ocena na testu Euro NCAP.

Poleg tega je ENYAQ iV prejel pri­znano nagrado Red Dot za izvrsten produktni dizajn in druga odličja, ki jih podeljujejo specializirane avtomobilske revije na največjem evropskem trgu, v Nemčiji. Tako so bralci revije "auto motor und sport" novi paradni model znamke ŠKODA na izboru Best Cars 2021 izbrali za zmagovalca v kategoriji uvoženih kompaktnih SUV-jev/terencev, bralci revije "Auto Zeitung" pa so mu v sklopu nagrade AutoTrophy podelili naziv najboljšega uvoženega vozila v kategoriji električnih SUV-jev. Bralci revije "Auto Bild Allrad" so modelu podelili naziv najboljšega štirikolesno gnanega električnega avtomobila leta med uvoženimi avtomobili. Poleg tega je SUV zmagal tudi na izboru za svetovni električni avto leta 2021 britanske avtomobilske revije What Car? v kategoriji najboljši električni veliki SUV. Britanska spletna stran electrifying.com pa je modelu ENYAQ iV podelila naslov najboljšega družinskega avtomobila leta 2021.

 

 

Emocionalne linije in serijsko panoramsko strešno okno

Novi ŠKODA ENYAQ Coupé iV je oblikovan še bolj emocionalno kot SUV-jevska različica. Serijsko panoramsko strešno okno se od B-stebrička naprej mehko spušča proti zadku. Z dolžino 4.653 milimetrov je Coupé za štiri milimetre daljši od modela ENYAQ iV in z višino 1.617 milimetrov za milimeter višji. Modela sta enako široka (1.879 milimetrov) in imata enako medosno razdaljo (2.765 milimetrov), prtljažnik Coupéja pa je s prostornino 570 litrov skoraj enako prostoren kot pri SUV-ju (585 litrov). Mogočno podobo še poudarjajo velika aluminijasta platišča s premerom od 19 do 21 palcev. Po želji so na voljo celostni matrični LED-žarometi. 24 individualno krmiljenih svetlečih diod v posameznem modulu za dolge luči omogoča, da je svetloba dolgih luči vedno prilagojena tako, da ne slepi drugih udeležencev v prometu. Prav tako so opcijske tudi zadnje luči s celostno LED-tehnologijo, ki jih poleg kristalasto strukturiranih segmentov zaznamujejo za znamko značilna svetlobna grafika v obliki črke C in dinamični smerniki. Po želji je za ENYAQ Coupé iV na voljo tudi t. i. crystal face. Pokončne lamele in vodoravno letev markantne mreže hladilnika osvetljuje skupno 131 svetlečih diod. LED-moduli celostnih matričnih LED-žarometov za zasenčene in dolge luči ter svetlobni pas dnevnih luči poleg tega omogočajo funkcijo animirane pozdravne osvetlitve.

 

Notranjost s paketi Design Selection

V notranjosti ŠKODA tudi pri modelu ENYAQ Coupé iV stavi na inovativne pakete Design Selection in pre­gled­no strukturo ponudbe. Paketi Design Selection, ki so jih navdihnili sodobni bivanjski svetovi, so nadomestili klasične opremske pakete. Slog, barve in uporabljeni materiali so elegantno usklajeni. Osnovno opremo predstavlja sodobni, prijetni in domačni paket Design Selection Loft. Harmonična kombinacija sivih in črnih barvnih odtenkov je elegantna in brezčasna. V drugih paketih Design Selection, ki so opcijski, so uporabljeni tudi trajnostni materiali. Tako imajo na primer sedežne prevleke opreme Selection Lodge 40-odstotni delež naravne strižene volne s pečatom družbe Woolmark Company in 60-odstotni delež poliestra, ki je bil za posamezno vozilo pridobljen iz 318 recikliranih plastenk. Usnje konjakove barve za sedežne prevleke paketa Design Selection ecoSuite ni strojeno s kemikalijami, pač pa z okolju prijaznimi izvlečki iz oljčnih listov.

 

13-palčni zaslon na dotik in bogata serijska oprema

Osrednji element v notranjosti je sredinsko nameščeni 13-palčni zaslon na dotik. Omogoča indivi­dualno izbiro nastavitev ter dostop do infotainment sistema in vseh funkcij vozila. Digitalni kombi­nirani instrument na 5,3-palca velikem zaslonu vozniku pregledno prikazuje najpomembnejše infor-macije o hitrosti, vožnji, navigaciji in asistenčnih sistemih. Opcijski projicirni sistem projicira do­datne informacije v voznikovo neposredno vidno polje, deloma s pomočjo nadgrajene resničnosti. Bogata serijska oprema modela ENYAQ Coupé iV vključuje v notranjosti 2-consko avtomatsko klimatsko napravo Climatronic, sistem KESSY GO za zagon brez ključa in ambientno LED-osvetlitev. Ta osvetljuje dekorativne letve na vratih in ob vratnih kljukah ter prostor za noge spredaj in zadaj. Pregledna struktura ponudbe poleg tega vključuje opcijske pakete za deset različnih tematskih področij, večina katerih je na voljo v osnovni različici in različici Plus z razširjenim obsegom. Za vse modele so na voljo izbrane posamične opcije.

Dve bateriji, tri zmogljivostne stopnje, zadnji pogon in štirikolesni pogon 

Za ENYAQ Coupé iV ŠKODA nudi dve velikosti baterije in tri različne zmogljivostne stopnje. Baterije so nameščene na modularni platformi za električna vozila (MEB) koncerna Volkswagen v dnu vo­zila. V model ENYAQ Coupé iV 60 je vgrajena litij-ionska baterija s kapaciteto 62 kWh; od tega je uporab­nih 52 kWh. Elektromotor razvije moč 132 kW* in prek 1-stopenjskega menjalnika poganja zadnji kolesi. Tudi pri modelu ENYAQ Coupé iV 80 sta gnani zadnji kolesi, elektromotor razvije moč 150 kW.* V kombinaciji z večjo baterijo s kapaciteto 82 kWh (neto 77 kWh) in izvrstno aerodinamiko s količnikom zračnega upora 0,247 ima ta različica največji doseg v modelski seriji: več kot 535 kilometrov.

Tudi v modelu ENYAQ Coupé iV 80x je uporabljena večja baterija, ki pri tem modelu dovaja elektriko dodatnemu motorju z močjo 80 kW na sprednji premi; ENYAQ Coupé iV 80x ima tako pogon na vsa štiri kolesa. Oba motorja skupaj razvijeta moč 195 kW.** Z izmeničnim tokom, npr. na stenski polnilni postaji ŠKODA iV Charger z močjo do 11 kW, je mogoče novi Coupé popolnoma napolniti v šestih do osmih urah. ENYAQ Coupé iV je mogoče polniti tudi na javnih hitrih polnilnicah z eno­smernim tokom s polnilno močjo do 125 kW. Ponudba dodatne opreme poleg tega vključuje polnilni kabel iV Universal Charger, pri katerem je po potrebi preprosto mogoče zamenjati vtič. 

 

* V določenih primerih največja sistemska moč ni popolnoma na voljo. Kolikšna moč je na voljo v posameznih voznih situacijah, je odvisno od več dejavnikov, npr. temperature okolice, napolnjenosti in temperature, stanja ali starosti visokonapetostne bate­rije.

 

** Maksimalna električna moč 195 kW: največja moč, določena v skladu z UN-GTR.21, ki jo je mogoče priklicati za največ 30 sekund. Moč, ki je na voljo v posamezni vozni situaciji, je odvisna od spremenljivih dejavnikov, kot so zunanja temperatura, stanje temperature, polnjenja in klimatiziranja ali fizično staranje visokonapetostne baterije. Za razpoložljivost maksimalne moči sta predvsem potrebni temperatura visokonapetostne baterije med 23 in 50 °C in napolnjenost baterije nad 88 %. Odstopanja, predvsem od zgoraj navedenih parametrov, lahko povzročijo zmanjšanje ali celo nerazpoložljivost maksimalne moči. Na tempe­raturo baterije je v določeni meri mogoče posredno vplivati s funkcijo klimatiziranja mirujočega vozila, nivo napolnjenosti pa je mogoče med drugim nastaviti v vozilu. Trenutno razpoložljiva moč je prikazana na prikazu vozne zmogljivosti. Za optimalno vzdrževanje uporabne kapacitete visokonapetostne baterije je priporočljivo, da za vsakodnevno uporabo nastavite 80-odstotno ciljno napolnjenost baterije (pred npr. daljšimi vožnjami pa to spremenite na 100 %).