Modeli
Meni
30.09.2021

Preobrazba ikone: ŠKODA 1203

Kako bi bil videti legendarni kombi ŠKODA 1203, če bi ga oblikoval sodobni oblikovalec? 

 

 

Oblikovalec Daniel Hájek, ki je sprejel ta oblikovalski izziv, pravi: »Na vrtu hiše mojih starih staršev imamo še vedno parkiran ta kombi. Seveda ni več v voznem stanju. Bil pa je na nek način moj prvi avto. Uporabljali smo ga na kmetiji, ko sem imel petnajst let, pa so mi pustili, da sem se z njim sam vozil po polju.«

Ni torej naključje, da se je odločil posodobiti ravno to vozilo. Kljub temu pa odločitev ni povezana le z nostalgijo. »Tako vozilo bi bilo smiselno prirediti za novo tisočletje in bi bilo za znamko ŠKODA tudi odlična pridobitev v modelski paleti,« hkrati pa, kot pravi, uteleša vrednote znamke: praktičnost, izjemno prostornost in Simply Clever rešitve. 

 

 

»Najprej sem sicer načrtoval, da bom oblikoval spremljevalno vozilo za Tour de France, a sem se na koncu odločil za sodoben avtodom z nagibno streho. Hotel sem, da bo jasno, da gre za isti avto, nisem pa želel, da bi bil preveč očitno retro. Oblikoval sem sodobno vozilo, ki je poklon legendi.«

Za koncept je značilen "dvojni vrh", kot oblikovalec menuje nekoliko podolgovat značilen rob strehe in rešetke hladilnika. Obodno vodoravno črto prvotnega 1203 je zamenjala tipična tornado linija, avtomobil pa je dobil zelo sodoben svetlobni podpis. "Dolgo sem razmišljal, kaj bi naredil z okroglimi lučmi pri izvirniku. Da ne bi bili videti preveč retro, sem jih nakazal le s pomočjo "ovinkov", razloži. Kljub temu je imel še več dela z zadnjim delom vozila.

»Prvotni 1203 je sorazmerno ozek, sodobni avtomobili so povsem drugačni. Poleg tega sem moral najti povezavo do luči, ki jih je 1203 podedovala od legendarne 1000 MB.« Avto je optično razširili z vodoravnimi črtami.

V Danielovi domišljiji je nova ŠKODA 1203 narejena na platformi Volkswagnovega transporterja, lahko pa bi bila tudi povsem električna. "Električni avtomobil bi omogočil še boljšo izrabo notranjega prostora," ugotavlja. V kabini si predstavlja minimalistično armaturno ploščo z značilno vodoravno pregrado in tudi vodoravni volan z dvojnimi kraki. Na zgodovino znamke se navezuje polica v obliki krila na dnu armaturne plošče. Vključuje prostor za shranjevanje, zanimivo pa je tudi, da je predal izvlečen. "V običajnem avtomobilu bi to koga zmotilo, v kombiju pa je to praktično."

 

 

Model ŠKODA 1203 so predstavili leta 1968. Ti kombiji so igrali pomembno vlogo v življenju Čehov in Slovakov - od rojstva (v različici reševalnega vozila) do groba (kot pogrebniško vozilo), da ne omenjamo minibusov in ostalih različic. Izdelovali so ga do druge polovice devetdesetih let minulega stoletja.