Modeli
Meni
10.11.2021

Preobrazba ikone: VOITURETTE A

Kako bi bil videti legendarni VOITURETTE A, če bi ga oblikoval sodobni oblikovalec?

 

 

VOITURETTE A je prvi avtomobil, ki sta ga sestavila Vaclav Laurin in Vaclav Klement. »Izjemen je, tako preprost, a poln čudovitih, skoraj umetniških detajlov. In ta sedež - tako udoben je kot kavč!« je povedala Yuhan Zhang, oblikovalka pri znamki ŠKODA, ki je v svoji reinterpretaciji ikone želela ohraniti orginalnega duha avtomobila. »Ima zelo značilno obliko z izrazitim pokrovom motorja, visok položaj sedenja na nekakšnem kavču in minimalistično notranjost.« 

 

 

VOITURETTE A (1905) je bil prvi avtomobil, ki so ga naredili v Mladi Boleslav, skupaj pa so izdelali kar 44 primerkov. Imel je dvovaljni motor V s 5 kilovati (7 konjskimi močmi), ki je poganjal zadnji kolesi, največja hitrost tega modela pa je bila 40 kilometrov na uro.

 

 

A kar se je začelo kot vizija mlade oblikovalke, je postalo resničnost - model eVOITURETTE si lahko obiskovalci ogledajo v rojstni hiši Ferdinanda Porscheja na stalni razstavi muzeja ŠKODA.

 

 

Za njegovo izdelavo je bilo potrebnih 400 ur zahtevnega dela, so pa pri tem upoštevali mnenje strokovnjakov iz muzeja ŠKODA. »Spremenili smo namreč barvno shemo. Namesto originalnega dizajna z odtenki modre smo se skupaj odločili za rdečo in belo barvno kombinacijo, ki poudarja povezavo med preteklostjo in prihodnostjo,« pravi oblikovalka Yuhan Zhang. V vseh drugih pogledih pa je model zvest skici, vključno z vsemi podrobnostmi in razmerji.

 

 

»To je bil kratek in intenziven projekt, v katerem so moje sanje postale resničnost. Bilo je zabavno, da sem lahko dala prosto pot svoji domišljiji, ne da bi se morala ozirati na tehnične omejitve.«