Modeli
Meni

25.10.2021

Ne pozabite nanje!

Brisalci na sprednjem in zadnjem steklu so nekaj tako običajnega, da jih pogosto niti ne opazite, a so v slabem vremenu in pozimi ključni za vašo varnost. Pa sploh skrbite zanje?

 

1. Brisalci niso krtače

 

Glavna funkcija brisalcev je, da odstirajo tekočine z vetrobranskega stekla. Seveda lahko odstranijo tudi trde delce umazanije, vendar jih to lahko tudi poškoduje. Več ko je posušenih insektov, listov, iglic in podobnega, večja je možnost za mikroskopske poškodbe gumic, kar pomeni tudi slabše brisanje vode.

 

2. Brisalci niso strgalo za led

 

Je nevarno, če jeseni in pozimi brisalci primrznejo na vetrobransko steklo? Niti ne, vendar jih takrat ne smete vklopiti niti na silo dvigovati s šipe, saj bodo se bodo metlice zagotovo poškodovale. Enako velja, če vklopite brisalnike, ko so na steklu kristali ledu, ki delujejo kot droben smirkov papir.

»Če v mrazu parkirate zunaj, je smiselno, da brisalce dvignete v pokončno lego, da se ne dotikajo šipe. Če zamrznejo v svoji spodnji poziciji za pokrovom motorja, je treba prej odtaliti vetrobransko steklo. To vzame kar nekaj časa in sami morate oceniti, kdaj je steklo dovolj odtaljeno, da se lahko brisalci premaknejo,« svetuje Pavel Švejdar, ki je pri znamki Škoda odgovoren za razvoj brisalcev in pralnih šob.

 

Vsi avtomobili Škoda imajo t.i. zakasnitev brisalcev. Če nekaj časa ne uporabljate šob, se lahko cevke, ki dovajajo tekočino, izpraznijo. Takrat traja nekaj sekund, da črpalka potisne tekočino skozi šobe in od tam na vetrobransko steklo. Če torej hkrati aktivirate šobe in brisalnike, lahko metlice drgnejo po suhi površini. Ta funkcija pa ravno toliko zakasni delovanje brisalnikov, da tekočina pride na steklo. Zaradi varnostnih razlogov je ta funkcija na voljo le do hitrosti 120 km/h.

 

 

3. Ne dopustite, da šobe zamrznejo

 

Ko smo ravno pri mrazu in zamrzovanju: zanemarjanje šob v hladnih mesecih, ki prihajajo, lahko privede do neprijetnih težav. Če niste dolili v tekočino za pranje stekel mešanice, odporne proti zmrzovanju, si zapomnite tole: izpraznite celotno vsebino posode skozi šobe tako spredaj kot zadaj, saj lahko zamrznjena tekočina povzroči zamašene in počene cevke.

Dolivanje tekočine za stekla pri avtomobilih znamke Škoda je ena od Simply Clever rešitev. Vrat posode je oblikovan kot lijak in ima filter z mrežo z razmakom pol milimetra, kar prepreči vstop večjih delcev in nečistoč, ki bi lahko zamašile šobe. Če pri dolivanju tekočino polijete mimo posode, ne skrbite, ne bo poškodovala delov motorja. In mimogrede, pri avtomobilih Škoda meri posoda tri litre ali pet, če ima avto še pranje žarometov, če je namenjen ruskemu trgu, pa celo sedem!

 

4. Kdaj je potrebno zamenjati metlice brisalnikov?

 

Material, iz katerega so narejene metlice, je zelo vzdržljiv in narejen za pol milijona premikov prek stekla. A v realnosti ne zdržijo tako dolgo. Kdaj je pravi čas za menjavo, vam povedo vaše oči - ko brisalci izpustijo del površine, pustijo sledi ali ne tečejo gladko čez površino. Ko menjujete brisalnike, jih najprej postavite v servisni položaj, ki edini omogoča enostavno in varno menjavo. Pavel Švejdar priporoča nakup originalne znamke metlic namesto poceni alternativ: »Ceneni izdelki imajo dolg seznam vozil, s katerimi so kompatibilni, a nobeden ni tako točno odmerjen kot original. Enako kot velja za rezervne dele. Generični nadomestki imajo celo vrsto adapterjev za namestitev, kar lahko pomeni tudi grd videz spoja metlice in roke brisalca.«

 

 

Kako postavimo brisalce pri avtomobilih Škoda v servisni položaj? V manj kot desetih sekundah po izklopu avtomobila pritisnite ročico za vklop brisalcev navzdol in držite več kot sekundo. Brisalci se bodo postavili v skoraj navpično lego. Tako jih lahko zlahka dvignete in zamenjate metlice. Smiselno je to narediti tudi, ko čez noč pričakujete temperature pod lediščem ali sneg. 

 

5. Pranje žarometov

 

Za konec si poglejmo še tole: 2,3 bara znaša tlak, s katerim delujejo dvižni pralniki žarometov. Videti na cesto je pomembno, prav tako pa tudi biti viden - in pranje žarometov pri tem pomaga. »Veliko ljudi ne razume, da so umazani žarometi lahko nevarni, predvsem ksenonski. Ko je pokrov žarometov umazan, se čeznje lomi svetloba in tako se poveča verjetnost, da bodo oslepili nasproti vozeče voznike. Zato so pralniki pri tej vrsti žarometov obvezni. Pri drugih vrstah luči, kot so LED luči, je pranje bolj za podporo kot nujnost,« zaključi Švejdar.