Modeli
Meni
16.11.2021

Škoda rešuje življenja, ko gre zares

Del ekipe nujne medicinske pomoči Zdravstvenega doma Kamnik je tudi Kodiaq, avtomobilski specialist urgentne medicine. 

Piše: Atmosferec Jure

Ko sem se tisto jutro peljal proti reševalni postaji zdravstvenega doma Kamnik, sem ob čudoviti panorami ravnice Mengeškega polja, ki jo krasi mogočni prizor Kamniškega sedla z dvema skalnima trdnjavama - Brano na levi in Planjavo na desni -, razmišljal o tem, kako visoko sploh lahko pride klasično reševalno vozilo. Velikega "rešilca" pač ne moreš obrniti na vsaki gozdni cesti, z njim ne moreš premagati strmega poledenelega klanca, helikopter pa tudi ne more leteti, kadar vršace ali pašnike Velike planine pometa orkanski severnik ali ovija gosta megla. Gorski zdravnik pač mora imeti nekaj, kar pride tja, kamor rešilec ne more.

 

 

Ekipa nujne medicinske pomoči zdravstvenega doma Kamnik vozi model Škoda Kodiaq 2.0 TDI. 110-kilovatni turbodizelski motor moč prenaša na vsa štiri kolesa s pomočjo samodejnega DSG menjalnika, avto pa je za potrebe intervencijskih voženj dodatno opremljen s svetlobno opozorilno signalizacijo, v prtljažniku pa svoj prostor najde nujna medicinska oprema. 

 

 

Že čez nekaj minut postane vse jasno. Matic Levinger, dipl. zn., vodja reševalne ekipe v zdravstvenem domu v Kamniku, pritisne stikalo garažnih vrat in ob rešilcih stoji Kodiaq, največji cestni terenec znamke Škoda s štirikolesnim pogonom. Ni rešilec, a kljub temu rešuje življenja, saj prav on tisti, ki se z urgentnim zdravnikom, reševalcem in nujno opremo požene v bitko za življenje, kadar je stanje pod kolesi preveč zahtevno za klasično reševalno vozilo.

Velik prtljažnik je poln opreme in Matic pove, da je v njem praktično vse, kar z zdravnikom potrebujeta, da lahko na odročnem kraju ali pa v ozki ulici starega kamniškega mestnega jedra oskrbita celo najtežja stanja. Prav prostorna kabina jim brez težav omogoča tudi zasilni transport lažje poškodovanega pohodnika, smučarja, padalca, kolesarja ali čisto običajnega občana. Pa si predstavlja reševanje oziroma logistiko urgentne medicine brez pomoči takega avtomobila? "Ne, reševanja brez "suporta" takega avtomobila si ne znam predstavljati. Zaradi takih vozil vedno lažje dostopamo na zahteven teren. Vedno bolj so izpolnjena in posledično varna. Treba se je zavedati, da je nujna vožnja zelo koncentrirano delo in nikakor ne brezglavo divjanje s plinom do konca. Smo v odprtem prometu in okoli nas so tudi druga vozila, pešci in kolesarji. Ljudje se na sireno in modro luč lahko odzivajo zelo različno, celo nepredvidljivo. Za našo varnost sta torej res pomembna tako način vožnje kot tudi varen avto." 

 

 

Kmalu pride klic. Udari adrenalin. V garaži se nam pridruži še zdravnik Sašo Rebolj, dr. med. spec. druž. med.,in v nekaj sekundah smo že na cesti. Kodiaq vijuga med avtomobili kamniške obvoznice, Matic previdno, a odločno zapelje skozi križišče in pospeši proti goram. Kodiaq se znova izkaže kot odlično vodljiv, močan in odziven avto. Zavijemo na razrit makadam proti Svetemu Primožu, priljubljeni pohodniški točki Kamničanov. "Ko na ulici srečaš človeka, ki si mu rešil življenje, se zaveš, da je naša služba ob vseh naporih in izzivih vendarle privilegij. V takih trenutkih, ko s hitrim prihodom in oživljanjem človeka pripelješ nazaj, dobiš potrditev, da delamo dobro. Če se tega zavedaš, rad hodiš v službo in lažje premaguješ stres."

Hitro postane jasno, zakaj reševalci cenijo odličen,  samostojno delujoč štirikolesni pogon in večjo oddaljenost od tal. Kodiaq je izjemno suveren tako na asfaltu kot onstran njega. Reševalec Matic uživa za volanom: "Ko gre za življenje, je treba voziti zbrano, se pa mudi. To pomeni, da ne gledamo za vsako prasko na podvozju, ampak poskušamo v danem trenutku iz avtomobila iztisniti maksimum. Ta avto ima res dober 4x4 pogon. Ko enkrat odkriješ te njegove zmogljivosti, mu seveda pokimaš, saj ti olajša marsikaj. Na nujni vožnji si z njim več upaš, saj veš, da so meje varnosti postavljene višje. In na nujni vožnji je varnost na prvem mestu."

Zdravnik Sašo Rebolj pojasni tudi, kako in zakaj je prav Kodiaq pri njih dobil službo: "Iskali smo avtomobil, ki te je zmožen pripeljati tudi na Veliko planino po poti, ki ni več namenjena običajni vožnji. Ob vseh tehničnih zahtevah pa smo si želeli dobiti tudi kar največ avtomobila za svoj denar." 

Matic za volanom pokima in doda: "Pri znamki Škoda definitivno dobiš veliko za relativno zmeren denar. Meni je Škoda všeč, ker ima zelo dobre lastnosti in je kakovosten avto." 

Sašo doda, da velikost ni pomembna zgolj zaradi prevoza opreme in kakšnega dodatnega člana reševalne ekipe, ampak šteje tudi občutek. "Na nujni vožnji smo člani urgentne ekipe vseeno izpostavljeni prometu in je velikost avtomobila zagotovo prednost, da si bolj opazen, obenem pa ti večji sodoben avto da boljši občutek in več varnosti v primeru nesreče, ki pa jo na srečo še nismo doživeli."

 

Zapeljimo se skupaj z reševalci ZD Kamnik!

 

Spoznajte še druge voznike Škoda
in se jim pridružite s svojo zgodbo na moja.skoda.si!