Modeli
Meni
16.11.2021

ŠKODA pomaga, ko potrebujete pomoč

V zgledno urejeni garaži gasilskih velikanov v Sevnici sta nas pričakala dva poveljnika: vedri, nasmejani Gašper Janežič, poveljnik Gasilske zveze Sevnica in poveljnik regije Posavje, ter novi KODIAQ 4x4 v uniformi poveljniškega vozila in GVZ-1. 

Tekst: Atmosferec Jure

Gasilci so po mojem mnenju najbolj univerzalni reševalci, brez katerih bi življenje, kot ga poznamo, takoj obstalo. So povsod, kjer človek ali narava potrebujejo pomoč. Gasijo požare, režejo zveriženo pločevino v prometnih nesrečah, se borijo s poplavami, žagajo padla drevesa in pomagajo na vodi ter celo pod njo. So udarno jedro prve pomoči in upanja v najbolj zahtevnih razmerah. So srčni heroji z neizmernim tehničnim znanjem. 

 

 

Za hitro in učinkovito intervencijo je gasilski ŠKODA KODIAQ 2.0 TDI opremljen s samodejnim DSG menjalnikom ter štirikolesnim pogonom. Motor in podvozje ščiti paket za slaba cestišča, avto pa je zmožen vleči priklopnik s težo do 2.500 kilogramov. Prtljažni prostor je prilagojen vožnji nujne gasilske opreme, za boljšo vidljivost na nujnih vožnjah pa je opremljen s svetlobno opozorilno signalizacijo. 

 

 

Pri fantih, ki gredo ven v vsakem vremenu in ob vsakem klicu na pomoč, ni filozofiranja. Močan stisk roke in že steče naš pogovor, kot na intervenciji. Organizirano in dosledno, predvsem pa učinkovito. Najprej se z Gašperjem Janežičem dotakneva plemenitosti in nevarnosti tega tehnično in fizično zahtevnega gasilskega načina življenja. "Drži, nemalokrat moramo veliko tvegati, da pomagamo in rešimo življenje. A to je del tega klica, ki ga začutiš že v otroških letih. Biti gasilec si želiš že kot otrok." 

Nasmejanemu poveljniku se obraz spremeni, ko ga povprašamo o intervenciji, ki je na njem in v njem pustila največji pečat. Začutim, da je bilo nekaj hudega. Gašper spregovori z umirjenim tonom pravega poveljnika: "Nesreča na Savi. Vzela je 13 življenj. Samo eno osebo smo pravočasno uspeli iztrgati iz vrtincev reke." Nesreča pri hidroelektrarni Blanca še danes velja za eno najhujših nesreč na celinskih vodah Slovenije in Evrope.   

 

 

Gašper najprej pove, da je domače sevniško območje precej zahtevno za reševanje, saj mesto leži ob bregovih Save, nad njim pa se bohotijo strma, gozdnata in skalnata pobočja. "Kadar moramo ven, gremo z vso tehniko slej ali prej strmo navkreber. Zato potrebujemo vozila, ki zmorejo plezati v vsakem vremenu. Vse pogostejše ujme in visoke vode naše reke Save so tudi izziv." Poveljnik pokaže na KODIAQ in pojasni, da je bila ŠKODA logična izbira. 

"Več kot desetletje je ta znamka pri nas v vlogi poveljniškega vozila. Z modelom ŠKODA OCTAVIA COMBI 4x4  smo bili zelo zadovoljni. Bila je zelo zanesljiva, v desetih letih nas nikoli ni pustila na cedilu in izkazala se je kot izjemno trpežno ter udobno vozilo, s katerim smo varno prišli praktično kamorkoli na intervenciji in pri običajni gasilski logistiki. KODIAQ je bil zato logična izbira. Z njim smo naredili še korak naprej, saj imamo tako zdaj še prostornejši avto, ki je bolj oddaljen od tal in ima še zmogljivejši, a hkrati povsem nezahteven štirikolesni pogon z odlično delujočim programom terenske vožnje." 

 

 

Gašper pove, da je večja oddaljenost od tal ključnega pomena, saj ob vse ekstremnejših vremenskih pojavih, tudi pri posredovanjih ob neurjih, ceste pogosto prekrijejo nanosi kamenja, zemlje, blata, vejevja … "Avto ima močno zaščiteno podvozje ter velik prtljažnik za opremo," pove poveljnik Gašper Janežič in izpostavi še udobje in odlično podporo varnostno-asistenčnih sistemov. "Nujno je, da na intervencijo pridemo varno, ravno tako pa je zelo pomembno, da tudi pri ostalih prevozih na izobraževanja, vaje in sestanke ta avto ponudi udobno in sproščeno vožnjo. Tu bi izpostavil delovanje aktivnega tempomata, pa sistema DCC … Tudi po dolgi vožnji nas KODIAQ domov pripelje spočite. Za nas je zanesljivost v vožnji izjemnega pomena. ŠKODA pač v svoje avtomobile vgrajuje preverjeno tehniko, ki nima kakšnih skritih hib." 

Še posebej pa Gašper Janežič izpostavlja preverjeni dvolitrski dizelski motor, ki da odlično sodeluje z odzivnim štirikolesnim pogonom, kar se še posebej pozna pri vleki gasilskega čolna za reševanje ali kake druge težje opreme na prikolici. "KODIAQ ima dovolj navora in je prilagojen vleki, kar se vidi v stabilnosti avtomobila in prikolice. Bistveno razliko v primerjavi z drugimi avtomobili, ki jih imamo, opazimo pri izvleku čolna iz Save. S tem avtom je to tako lahkotno opravilo, da sploh nimam besed, tako dobro je. Dela!" 

Sevniški gasilski avtomobilski poveljnik ima za seboj dobrih 10 tisoč kilometrov. Gasilci pohvalijo tudi njegovo energetsko učinkovitost. "Povprečna poraba goriva znaša 7,5 litra na 100 kilometrov, kar je za službeno gasilsko vozilo zelo dober rezultat!"

Je torej KODIAQ prava izbira za gasilsko službo? "To je avto, ki bi ga priporočil vsaki gasilski enoti!"

 

Zapeljite se z gasilskim poveljniškim vozilom!

 

Spoznajte še druge voznike ŠKODA
in se jim pridružite s svojo zgodbo na moja.skoda.si!