Modeli
Meni
30.11.2021

Prenovljeni KAROQ

Modelska prenova modela KAROQ: štiri leta po začetku prodaje je ŠKODA Auto osvežil svojo drugo modelsko serijo športnih terencev.

Posodobitev za kompaktni SUV‑model pomeni ne le sistematično izpopolnjen oblikovalski slog, temveč tudi trajnostne materiale, nove tehnologije in učinkovitejše motorje aktualne generacije EVO. 

 

 

Poleg širše, zdaj šesterokotne mreže hladilnika podobo modela KAROQ poudarja­jo vitkejše sprednje in zadnje luči ter aerodinamično optimizirana aluminijasta platišča. K boljši aerodinamiki vozila in manjšim emisijam CO2 poleg aluminijastih platišč z aerodinamičnimi vstavki iz črne plastične mase prispevata tudi trikotna elementa ob zadnjem steklu in nov zadnji usmernik zraka. V notranjosti ŠKODA stavi na nove sedežne prevleke, opcijsko iz trajnostnih materialov. KAROQ je opremljen z novimi tehnologijami, tokrat prvič s celostnimi matričnimi LED-žarometi in razširjeno ponudbo asistenčnih sistemov. Pika na i je pet učinkovitih motorjev iz generacije EVO koncerna Volkswagen. Dva dizelska in trije bencinski agregati imajo razpon moči od 81 kW (110 KM) do 140 kW (190 KM). Bencinski motor 2.0 TSI z močjo 140 kW je na voljo ekskluzivno za KAROQ Sportline in samo v kombinaciji s štirikolesnim pogonom. Motor 2.0 TDI z močjo 110 kW je mogoče kombinirati s sprednjim ali štirikolesnim pogonom. 

 

 

Sprednja žarometa in tudi zadnje luči so zdaj vitkejši. Ustvarjajo 'štirioko' grafično podobo in so prvič na voljo s celostno matrično LED-tehnologijo. Nov, daljši zadnji usmernik zraka, spodnji del sprednje­ga odbijača s tako imenovanimi zračnimi zavesicami, aerodinamično optimizirane obloge rezervoarja za gorivo na dnu vozila in nova aerodinamično optimizirana aluminijasta platišča s premerom 17, 18 ali 19 palcev prispevajo k zmanjšanju količnika zračnega upora na 0,30 oz. za več kot devet odstotkov. KAROQ s tem dosega eno najboljših vrednosti v segmentu. 

 

 

Zadnji usmernik zraka, ki krasi novo oblikovani zadek, je nekoliko daljši, lakiran v barvi vozila in optično podaljša njegov profil. Skupaj s stranskima trikotnima elementoma, kakršne uporabljajo tudi pri proizvodnji letal, zmanjšuje vrtinčenje zraka za vozilom, izboljšuje aerodinamiko in tako znižuje emisije CO2. Novo oblikovani spodnji del zadnjega odbijača je pod spodnjim robom prtljažnika lakiran v barvi vozila, črni zadnji difuzor iz robustne plastične mase pa izstopa z reliefno grafiko. Oblikovalci so na novo oblikovali tudi zadnje luči. Linije so začrtane ostreje in luči so že serijsko izdelane v celostni LED-tehnologiji. Od opremskega paketa Ambition naprej imajo dinamične smernike in funkcijo animirane pozdravne osvetlitve. Poleg kristalastih struktur je značilna tudi svetlobna grafika v obliki črke C.

Na voljo je devet barv zunanjosti, vključno z novima kovinskima barvama feniksovo oranžna in grafitno siva. 

 

 

Novi ŠKODA KAROQ je na voljo v opremskih izvedbah Active, Ambition in Style ter kot model Sportline. V tej izvedbi je paket črnih elementov serijski, strešne letve in okenski okviri so lakirani v črni barvi z visokim sijajem. Novi KAROQ je dolg 4.390 milimetrov in širok 1.841 milimetrov; medosna razdalja pri modelih s sprednjim pogonom znaša 2.638 milimetrov, pri modelih s štirikolesnim pogo­nom 2.630 milimetrov. Prostornina prtljažnika pri modelu s standardnimi sedeži še vedno znaša 521 litrov in 1.630 litrov pri podrtih naslonjalih zadnjih sedežev. Pri modelu s sedeži VarioFlex prostornina prtljažnika znaša 588 litrov oz. 1.605 litrov pri podrtih naslonjalih zadnjih sedežev; pri izgrajenih sedežih znaša 1.810 litrov. 

 

 

Notranjost posodobljenega modela KAROQ je še bolj trajnostna in udobna. V novem opcijskem paketu Eco so sedežne prevleke izdelane iz veganskih in recikliranih materialov. Za sveže poudarke skrbijo razširjena ambientna LED‑osvetlitev ter nove dekorativne letve na armaturni plošči in vratnih oblogah. Po želji je lahko sovoznikov sedež električno nastavljiv.

 

 

KAROQ se ponaša z najnaprednejšo povezljivostjo: opremljen je z infotainment sistemi tretje generacije modularne infotainment platforme (MIB) koncerna Volkswagen, integrirana eSIM-kartica pa mu zagotavlja stalno povezanost. Aplikacije za infotainment omogočajo pregled vremenske napovedi in aktualnih novic ali urejanje terminov. KAROQ je že na voljo z digitalnimi instrumenti. Serijsko je vgrajen 8-palčni aktivni informacijski zaslon, opcijsko je na voljo takšen z diagonalo 10,25 palca. Zaslon je mogoče na več načinov individualno konfigurirati.

 

 

Izpopolnjeni asistenčni in varnostni sistemi ter do devet varnostnih blazin skrbijo za najboljšo možno zaščito vseh potnikov. V sistemu Travel Assist je združenih pet do osem asistenčnih sistemov, med njimi prediktivni sistem za avtomatsko uravnavanje razdalje, prilagodljiva asistenca za ohranjanje smeri in izpopolnjen sistem za prepoznavanje prometnih znakov. Opcijska proaktivna zaščita potnikov se preventivno odziva pri povečanem tveganju za nezgodo ter poskuša v največji možni meri zmanjšati morebitne posledice trčenja.

 

 

KAROQ Sportline je vrhunski model uspešnega SUV-ja znamke ŠKODA. Na voljo je z vsemi motorji modelske serije razen motorja 1.0 TSI, naj­močnejši motor pa je rezerviran ekskluzivno za model Sportline. Bencinski motor 2.0 TSI razvije moč 140 kW (190 KM), ki se prek serijskega 7-stopenjskega menjalnika z dvojno sklopko DSG prenaša na vsa štiri kolesa. Podobo modela KAROQ Sportline zaznamujejo črni poudarki, športna črna barva pa prevladuje tudi v notranjosti.