Modeli
Meni
Path 2@2x

01.12.2021

ENYAQ 𝗶V finalist izbora za evropski avto leta

Od skupno 65 nominiranih novosti iz zadnjih dvanajstih mesecev se je ENYAQ iV uvrstil v finale kot eden od sedmih najboljših modelov. O zmagovalcu bo odločala mednarodna strokovna žirija 61 avtomobilističnih novinarjev iz skupno 23 evropskih držav. "Avto leta 2022" bo razglašen konec februarja 2022 v Ženevi.

Nagrado od leta 1963 vsako leto podeljuje devet evropskih avtomobilističnih specializiranih revij.

 

 

Nagrada "avto leta" je ena najpomembnejših avtomobilskih nagrad v Evropi, ki jo vsako leto podeljujejo že od leta 1963. Na začetku je bilo na začasnem seznamu za "avto leta 2022" 65 novih vozil, ki so bila predstavljena v zadnjih 12 mesecih. Zdaj je bilo izbranih sedem finalistov: po modelu ŠKODA OCTAVIA v lanskem letu je z modelom ENYAQ iV v finalnem krogu ponovno model znamke ŠKODA. Žirijo sestavlja 61 specializiranih novinarjev iz 23 evropskih držav, število članov iz vsake države pa je odvisno od velikosti posameznega trga: po šest članov žirije prihaja iz Nemčije, Francije, Velike Britanije, Italije in Španije. Nagrade bodo podelili konec februarja 2022.

S popolnoma električnim modelom ENYAQ iV je češki proizvajalec doslej naredil največji korak pri uresničevanju strategije elektrifikacije. SUV je prvi serijski model znamke ŠKODA, ki temelji na modularni platformi za električna vozila (MEB) koncerna Volkswagen. Izdelujejo ga v matični tovarni v Mladi Boleslav. Tako je ENYAQ iV edini model s platformo MEB v Evropi, ki ga izdelujejo zunaj Nemčije. Ima lahko zadnji ali štirikolesni pogon, poleg tega je mogoče izbirati med petimi zmogljivostnimi stopnjami od 109 kW do 220 kW ter tremi velikostmi baterije. Doseg po kriterijih WLTP znaša prek 520 km*, kar zadošča tudi za daljša potovanja. 

Nominacija za enega od zadnjih sedmih modelov za nagrado "avto leta" je še en uspeh za ta model. V začetku novembra je že prejel mednarodno priznano nagrado "zlati volan 2021" kot najboljši električni SUV.