Modeli
Meni
Path 2@2x

10.01.2022

Kako pozimi podaljšati doseg?

Pozimi ima baterija električnega avtomobila nekoliko težje delo kot v drugih letnih časih. 

Kako torej poskrbeti, da bo njegov doseg v mrazu čim daljši? Preverite v videu.

 

Baterija je v zimskem jutru mrzla in potrebuje pomoč pri doseganju optimalne delovne temperature. Baterija tedaj tudi sodeluje pri ogrevanju notranjosti avtomobila, kar še dodatno poveča porabo elektrike. A z nekaj preprostimi ukrepi lahko vplivate na to, da bo poraba kar najmanjša, življenjska doba baterije pa kar najdaljša. 

 

 

1.  Ogrejte avto in baterijo

Odličen način zmanjševanja porabe električnega avtomobila, posebej na krajših vožnjah, je vnaprejšnje gretje tako avtomobila kot baterije. Idealno je, če predgretje vključite, medtem ko se vozilo še polni. Pri modelu ENYAQ iV lahko gretje aktivirate tako v vozilu kot na daljavo, prek aplikacije MyŠKODA na vašem mobilnem telefonu. Preprosto le določite čas odhoda in notranjost avtomobila ter baterija sama se bodo ogreli na idealno temperaturo ter bodo tako ob izbrani uri odhoda pripravljeni na vožnjo. To pomeni, da med vožnjo ne bo potrebe po intenzivnem ogrevanju, kar bo prihranilo veliko energije. 

 

 

2.  Ogrevajte učinkovito

Toploto boste čutili bolj, če si boste ogreli sedeže ali volan, kot če boste greli zrak v kabini. V kombinaciji z gretjem sedežev lahko torej izberete nižjo temperaturo notranjosti in tako ob temperaturnem ugodju, v katerem boste uživali, še prihranite energijo. 

 

 

3.  Parkirajte pametno

Da se izognete potrebi po intenzivnem ogrevanju, posebej ob začetku vožnje, je seveda idealno parkirati nekje, kjer ni premrzlo - torej v garaži ali vsaj na zavetrni strani hiše. Če le lahko, tako parkirano vozilo še povežite s polnilnico, da se bo lahko ne le polnilo, ampak tudi ogrelo na želeno temperaturo do trenutka, ko boste želeli na pot.

 

 

4.  Vozite pametno

Voznik je tisti, ki ima s svojim načinom vožnje največji vpliv na doseg električnega avtomobila. Ohranjajte dovolj varnostne razdalje do vozil, ki vozijo pred vami, zvezno upočasnjujte pred ovinki in uporabljajte asistenčne sisteme, ki vam bodo pomagali voziti z enakomerno hitrostjo.  Tak način vožnje je pozimi izjemno pomemben, pa ne le zaradi daljšega dosega, ampak zaradi varnosti. 

 

 

5.  Vozite s primernimi pnevmatikami

Zimske pnevmatike so v zimskem času obvezne v večjem delu Evrope, tudi pri nas. Toda ni pomemben le njihov profil, ampak tudi tlak! Naj ta nikoli ne pade prenizko, saj boste s tem povečali porabo. 

 

 

6.  Ne prevažajte nepotrebnih stvari

Več prtljage pomeni večjo težo, večja teža tovora pa pomeni, da je za njegovo premikanje potrebne več energije. Pozimi (pa tudi v drugih delih leta) torej ne vozite z nepotrebno prtljago, saj to povečuje porabo energije. 

 

 

7.  Izberite Eco

Vozila ŠKODA iV imajo možnost izbire posebnega voznega načina Eco, ki omejuje določene funkcije in porabo energije ter tako podaljšuje doseg. 

 

 

8.  Idealna zimska oprema

Kaj še pozitivno vpliva na podaljševanje dosega električnega avtomobila? Ustrezne zimske pnevmatike z nizkim kotalnim uporom, matrični LED žarometi, v notranjosti pa ogrevani sedeži in volan. ENYAQ iV lahko porabo zmanjša tudi z uporabo toplotne črpalke.

 

Kako deluje toplotna črpalka? Preverite!