Modeli
Meni
21.02.2022

ŠKODAPEDIJA: črka A

Kaj se v avtomobilski enciklopediji skriva pod črko A?

 

A

ACT  (IZKLOP VALJEV)

Tehnologija aktivnega izklopa valjev (Active Cylinder Techno-logy, ACT) je posebnost motorja 1.5 TSI z močjo 110 kilova-tov (150 konjskih moči). Sistem deluje tako, da po potrebi in takrat, ko motor ni močno obremenjen, izklopi srednja valja, da zmanjša porabo goriva. Postopek ponovnega priklopa de-aktiviranih valjev se zgodi v delčku sekunde ter ne vpliva na mirnost in gladkost delovanja motorja. Tako je torej ta učinko-vitejši in glede na način vožnje prihrani gorivo.

Tehnologija ACT je na voljo za modele ŠKODA FABIA 1.5 TSI,  ŠKODA SCALA, ŠKODA KAMIQ, ŠKODA OCTAVIA, ŠKODA KAROQ in ŠKODA KODIAQ (različica s prednjim pogonom).

 AFS (FUNKCIJA UPRAVLJANJA ŽAROMETOV)

Funkcija AFS (Adaptive Frontlight System) upravlja žarome-te tako, da zagotavlja posebno oblikovan žarometni svetlob-ni snop, ki ustreza različnim voznim situacijam, na primer vo-žnji v mestnem prometu, po podeželski cesti, na avtocesti, terenski vožnji, pripravi pa lahko celo optimiziran svetlobni snop tudi za slabo vreme. AFS tako osvetlitev pred vozilom prilagaja različnim voznim položajem s spreminjanjem geo-metrije snopa žarometov.

AFS je na voljo za modele ŠKODA OCTAVIA, ŠKODA SU-PERB, ŠKODA KAROQ in ŠKODA KODIAQ.

AIRBAG (VARNOSTNA BLAZINA)

Glavni namen varnostnih blazin (skupaj z varnostnimi pasovi) je preprečiti, da bi ob trku, prevračanju, nesreči ... telesa potnikov udarila ob toge dele avtomobila, oziroma čim bolj zmanjšati posledice takšnega trka.Varnostne blazine se aktivirajo takrat, ko moč udarca preseže nastavljeno mejo. V trenutku čelnega trka se sprožijo sprednje blazine in zategovalniki pasov. Podobno se ob bočnem trku aktivirata stranska blazina in zategovalnik varnostnega pasu. Optimizirani zadrževalni sistemi - varnostne blazine, zategovalniki varnostnih pasov in omejevalniki napetosti - močno zmanjšajo tveganje potnikov za poškodbe.Avtomobili ŠKODA so lahko opremljeni z do devetimi varnostnimi blazinami, kar vključuje varnostne blazine za voznika in sovoznika, blazino za kolena voznika, dve stranski zavesi za potnike spredaj in zadaj ter po dve bočni varnostni blazini za potnike spredaj in zadaj. Model OCTAVIA pa je lahko opremljen z do desetimi varnostnimi blazinami - ima namreč še centralno varnostno blazino.

AREA VIEW (360-STOPINJSKI POGLED)

Sistem Area View vozniku omogoča 360-stopinjski pregled nad bližnjo okolico avtomobila. Štiri kamere namreč zago-tavljajo vsestranski pogled okoli vozila. Slike iz kamer so digitalno obdelane, združene in prikazane v realnem času na zaslonu infotainment sistema. S 180-stopinjskimi širo-kokotnimi lečami spredaj in zadaj (ter ob straneh, v ohišju vzvratnih ogledal) se vidno polje voznika razširi celo na ob-močja devetdeset stopinj levo in desno od skrajne sprednje bočne in skrajne zadnje bočne točke avtomobila na obeh straneh. Area View ponuja različne perspektive in poglede, ki optimalno pomagajo v vseh prometnih razmerah, zlasti pri parkiranju, približevanju oviri, pripetju prikolice in vzvratnem manevriranju z njo ali vožnji po terenu.

Area View je na voljo za modele ŠKODA ENYAQ iV, ŠKODA KODIAQ, ŠKODA SUPERB iV in za četrto generacijo modela ŠKODA OCTAVIA.

AMBIENTALNA OSVETLITEV

Okrasne letve na sprednjih in zadnjih vratih ter pri nogah je mogoče opremiti s sistemom ambientalne LED-osvetlitve. Ob zgornjem robu vseh vratnih oblog so tako ultraozki pasovi svetlečih diod. Voznik lahko nadzoruje njihovo svetlost in barvo oddane svetlobe. Ta je lahko hladna bela, ognjeno oranžna, ci-metova, RS-rdeča, roza, vijolična, temno modra, azurna, ŠKODA zelena, kislo zelena ... Odvisno od modela je barvo mogoče izbra-ti iz palete s pomočjo modula RGB, ki je del infozabavnega sis-tema. Tako se lahko uporabnik odloči za katero koli razpoložljivo barvo za osvetlitev armaturne plošče, območja sprednjih vrat ter sprednjega in zadnjega prostora za noge. V nekaterih primerih si lahko voznik in potnik izbereta različne barve za osvetlitev arma-turne plošče, obloge sprednjih vrat in prostora za noge.

Ambientalna osvetlitev je na voljo za modele ŠKODA ENYAQ iV, ŠKODA FABIA, ŠKODA SCALA, ŠKODA KAMIQ, ŠKODA OCTAVIA, ŠKODA SUPERB, ŠKODA KAROQ in ŠKODA KODIAQ.

ADBLUE®

AdBlue® je zaščiteno ime za sintetično sečnino, ki je nujno potrebna, da lahko sodobni dizelski motorji delujejo v dovolj čistem režimu. To tekočino, ki je shranjena v samostojnem rezervoarju, posebna črpalka dovaja do izpušnega sistema, kjer se pod pritiskom razpršeno vbrizga v izpuh. Pri visokih temperaturah v izpušnem sistemu amonijak v tekočini reagira z dušikovimi oksidi (NOx in NO), rezultat pa sta le še neškodljiv dušik in vodna para.Da bi bilo polnjenje posebnega rezervoarja kar najbolj pri-ročno in mogoče na čim več krajih, je pri nekaterih dizelskih motorjih dodana še praktična cev oziroma adapter za doli-vanje tekočine AdBlue®, ki omogoča polnjenje tudi s šobo črpalke za tovornjak.Udobno dolivanje tekočine AdBlue®, tudi z ročko za točenje v tovornjak, je na voljo pri četrti generaciji modela ŠKODA OCTAVIA.

In kaj se v ŠKODApediji skriva pod črko E?