Modeli
Meni
22.03.2022

Vroča tema: polprevodniki

Luči, varnostni pasovi, radio, ABS ... Kje vse najdete čipe v avtu?

Brez (mikro)čipov danes preprosto ni mogoče narediti avtomobila. Najti jih je mogoče dobesedno povsod v avtomobilu in imajo včasih izredno pomembne funkcije. Morda pa vas bo presenetilo, da so čipi odgovorni tudi za številne zelo osnovne funkcije. Čemu torej sploh služijo čipi v avtomobilih in kakšne vrste čipov se uporabljajo?

 

 

Čipi v avtomobilih so v zadnjem času postali vroča tema, saj prihaja ob izjemnem povpraševanju do pomankanja na svetovnem trgu. Čipe namreč izdatno uporablja tudi industrija zabavne elektronike in računalništva, le 15 odstotkov jih gre v avtomobile! Pomanjkanje polprevodniških vezij, ki so nujno potrebni za izdelavo čipov, je krivo za zamude pri dobavi avtomobilov. V lanskem letu naj bi zaradi pomankanja polprevodnikov in posledično tudi čipov prodali kar 11,3 milijona vozil manj, pa tudi letos obeti niso prav rožnati (približno 7 milijonov manj po napovedi AutoForecast Solutions). 

 

 

»Čipi na splošno imajo različne oblike in enako velja za čipe, ki se uporabljajo v avtomobilih. Lahko so to zelo preproste komponente, ki vsebujejo en sam tranzistor, lahko pa so tudi zapletena integrirana vezja, ki nadzorujejo kompleksne sisteme,« pojasnjuje Marek Jancák, vodja proizvodnje avtomobilov pri znamki ŠKODA. V vozilih s krilato puščico se nahajajo skoraj vse vrste čipov, razen morda najbolj zmogljivih. »Zaradi decentralizirane zasnove sodobnih avtomobilov čipi za krmilne enote na primer nimajo enake zmogljivosti kot pri računalnikih ali vrhunskih mobilnih telefonih. Ni potrebe po tem,« pravi Jancák.

 

Tiskano vezje z elektronskimi komponentami - upori, tranzistorji, čipi ... Prav tega lahko najdete v kontrolni enoti za vrata.

Notranjost kontrolne enote za vrata: ohišje vesluje tiskano vezje z uporniki, polprevodniki, čipi itd.

Kontrolna enota za vrata. V avtu so štiri in med drugim nadzorujejo tudi odpiranje stekel.

Kontrolna enota sistema za nadzor mrtvega kota.

Ojačevalnik zvoka.

Senzor ogljikovega dioksida.

Multifunkcijski zaslon.

Vzvratna kamera.

Kontrolna enota ojačevalnika - njene funkcije so med drugim pretvorba digitalnega signala v analognega, obdelava in ojačevanje zvoka.

 

V avtomobilih ŠKODA čipi skrbijo za številne funkcije. Svetilni elementi LED (kot pravi že ime - Light emitting diode, dioda, ki oddaja svetlobo) so na primer sami čipi: vsaka posamezna dioda je čip, ki tako tudi oddaja svetlobo. Samo LED žarometi danes zahtevajo na stotine čipov v avtomobilih. Število bolj zapletenih in izpopolnjenih čipov v avtomobilu sega od več deset do nekaj sto, pri bolj zapletenih, zmogljivejših avtomobilih do okoli 1500 (seveda povezanih v različne module), v električnih (BEV) avtomobilih pa še nekaj več. Še bolj zgovoren je podatek, da danes kar 40 odstotkov vrednosti avtomobila predstavlja elektronika (leta 2030 bo ta številka narasla na 45 odstotkov), povečini torej prav čipi in najnaprednejša krmilna elektronika.

LED žarometi na primer za delovanje potrebujejo zapletenejše krmilne enote. Čipi, ki uravnavajo emisije motorja ali porabo električne energije iz akumulatorja električnega avtomobila, pa so eni izmed najpomembnejših v današnjih avtomobilih. »Brez čipov sodobni avtomobili nikoli ne bi prišli nikamor,« pojasnjuje.

Čipi omogočajo tudi to, da avtomobili izpolnjujejo vse strožje varnostne zahteve. Varnostne blazine, zategovalniki varnostnih pasov, ABS in stabilizacijski sistemi, različni napredni asistenčni sistemi, celo "reševalni" sistem e-Call - nič od tega ne more delovati brez čipov. »Pomembno je omeniti, da dajemo izjemen poudarek na zagotavljanje varnosti delovanja teh sistemov. Medtem ko so nekatere sistemske okvare v mobilnih telefonih in računalnikih nekaj, kar je morda bolj ali manj moteče in lahko že z vklopom in izklopom rešimo marsikaj, pa se v avtomobilih to preprosto ne more in ne sme zgoditi,« poudarja Marek Jancák. Ob tem je treba povedati tudi, da imajo izdelki zabavne elektronike, mobilni telefoni in računalniki seveda bistveno krajšo življenjsko dobo od avtomobilov, zato je vzdržljivost, preverjenost in odpornost na vibracije, temperaturo, udarce in še kaj v avtomobilski industriji bistveno bolj pomembna.   

 

 

Čipi so potrebni tudi za različne sklope avtomobilske opreme, ki povečuje udobje med vožnjo. Sem sodi celoten infozabavni sistem z osrednjim zaslonom na dotik, prepoznava zvoka pa ambientalna LED svetloba, povezljivost z drugimi napravami in spletom, klimatska naprava, električno pomično panoramsko strešno okno, ogrevani sedeži in številni drugi elementi.